Wczoraj gościłam u siebie przyjaciół z okazji „Wigilii”. Chcieliśmy spędzić ze sobą trochę czasu nim porozjeżdżamy się do rodzinnych domów na Święta. Poza tradycyjnymi potrawami, świąteczną muzyką i Kevinem, który został sam w domu, serwowaliśmy pyszne drinki, idealne na świąteczny wieczór spędzony z rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli czujecie, że na Waszych imprezach przydałoby się takie urozmaicenie – świetnie się składa! Przygotowałam dla Was 3 pyszne świąteczne drinki i koktajle, znalezionych na stronie Jamiego Oliviera, które wspaniale dopełnią każde spotkanie. Smacznego!
- 200 g cukru pudru
- 6 goździków
- 3 sztuki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 2 liście laurowe
- 2 pomarańcze
- 1 cytryny
- 2 x 750 ml butelki czerwonego wina
- 100 ml crème de cassis (likier z czarnych porzeczek)
- 1 cała gałka muszkatołowa
Umieśćcie cukier i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) w dużym garnku o grubym dnie. Następnie dodajcie liście laurowe i za pomocą obieraczki obierzcie skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodajcie ją do garnka, pokrójcie pomarańcze na pół i wyciśnijcie z nich sok.
Wlejcie do garnka wino (tyle, by zakryło wszystkie składniki). Postawcie garnek na średnim ogniu i doprowadzicie całość do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie przez 5 minut, aż cały cukier się rozpuści i ma pięknie pachnący syrop. Dodajcie resztę wina i crème de cassis, potem delikatnie podgrzejcie przez 10 minut, aż całość będzie ciepła i pachnąca. Uważajcie, by nie dopuścić do wrzenia mieszaniny. Podawajcie wino na gorąco ze świeżo startą gałką muszkatołową na wierzchu.
- 3 cytryny z Amalfi (oczywiście możecie spróbować inny rodzaj cytryn, jednak cytryny Amalfi to najsmaczniejsze cytryny we Włoszech - a według niektórych - na całym świecie)
- 250 ml spirytusu (95%)
- 250 g cukru pudru
Obierzcie cytryny i włóżcie je do pojemnika z przykrywkom i zalejcie alkoholem. Zostawcie mieszankę w chłodnym miejscu na tydzień, by sfermentował. Gdy alkohol będzie gotowy, nasypcie cukier do dużej butelki i rozpuście go w 750 ml wody (o temperaturze pokojowej). Przecedźcie cytrynowy alkohol przez drobne sitko i wlejcie do wody z cukrem. Dobrze wstrząśnijcie, by składniki całkowicie się połączyły. Podawajcie drink po posiłku, na polepszenie trawienia.
- 40 ml koniaku
- 30 ml likieru kakaowego
- 15 ml mleka migdałowego
- 15 ml słodkiej śmietanki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka obranych pistacji
Banalnie proste! Po prostu wymieszajcie wszystkie składniki i przy użyciu shakera – dodajcie również lód. Następnie przecedźcie drink do kieliszka koktajlowego (ze stopką). Na ozdóbcie pistacjami i gwiazdką anyżu.
Więcej wspaniałych przepisów (na Święta i nie tylko) znajdziecie w książkach Jamiego: