Obecnie marmurowy trend opanował wszystko i wszystkich. Oczywiście najpopularniejszym miejscem na wykorzystaniem marmurowych powierzchni jest kuchnia. Jednak mimo swojej elegancji, dość przystępnej ceny i efektywnego wyglądu, marmur skrywa kilka wstydliwych sekretów. Poznajcie je w dzisiejszym artykule.

Jasne, eleganckie kuchnie wprost proszą się o marmurowe wykończenia. Dlatego też widzimy je wszędzie. Marmur stał się ulubionym materiałem przy budowie czy renowacji kuchni. Ba! Pojawia się nawet na ścianach! I choć trzeba uczciwie przyznać, że marmurowe blaty rzeczywiście są bardzo efektowne I po prostu wspaniale się prezentują, to jest kilka faktów z nimi związanych, o których nikt raczej nie wspomina, a które są istotne, gdy planujecie taką inwestycję.

Marmur to porowata powierzchnia, które wymaga profesjonalnej i głębokiej konserwacji

Marmurowe powierzchnie są bardzo wrażliwe na czynniki barwiące (jak wino, sok i olej), które po rozlaniu wnikają głęboko w strukturę marmuru. Gdy tak się stanie bardzo trudno jest odwrócić ten proces i naprawić szkody, więc niezbędne jest profesjonalnie uszczelnienie jego powierzchni, zaraz po instalacji blatu. To wszystko, by pomóc zapobiec ewentualnym uszkodzeniom. I ta pomoc jest tutaj   kluczowym słowem, gdyż uszczelnianie nie gwarantuje niestety, że nic się marmurowym powierzchniom nie stanie – to może jedynie pomóc. Niestety sam proces uszczelniania trzeba regularnie powtarzać – jeśli gotujecie codziennie, co sześć miesięcy.

Wskazówka: Przy próbie walki z trwałymi plamkami, pozostawionymi np. przez czerwone wino, eksperci radzą zanurzenie szmatki w mieszance z kilku kropel amoniaku i ½ szklanki nadtlenku wodoru, tuż przed wycieraniem plam. Proces należy potarzać dopóty, dopóki plamki nie znikną.
[/su_custom_gallery]

Nie obejdzie się bez zarysowań

Przy korzystania z marmurowych blatów nie obejdzie się bez używania desek do krojenia, zwłaszcza przy krojeniu cytryn. Dlaczego? Długotrwałe narażanie marmurowej powierzchni na działanie kwasu powoduje zmatowienie marmuru i usuwają szczeliwo. Marmurowe powierzchnie tracą wtedy swój urok i są bardzo podatne na zarysowania. Proces szlifowania marmuru, którego rezultatem jest matowe, mniej efektowne wykończenie, może sprawić, że efekt działania kwasu jest mniej zauważalny, ale niestety go nie zatrzymuje. Poza kwasem inną przyczyną zarysowań jest fakt, iż marmur jest znacznie miększy od innych kamieni (na przykład granitu).

Jest to opłacalna inwestycja – oczywiście w zależności od rodzaju marmuru, który wybierzecie

Marmur typu Carrara (bardziej szara wersja marmuru, poprzeplatana miękkimi żyłkami), pochodząca z Carrara we Włoszech, jest jednym z najmniej kosztownych naturalnych materiałów, które wykorzystuje się w tworzeniu blatów, głównie dlatego, ż jest łatwo dostępny. Jeśli jednak zdecydujecie się na rzadszą, dużo bardziej elegancką i luksusową odmianę marmuru (np. marmur z Calacatta), które są o wiele bielsze a czarne żyłki, o wiele bardziej dramatyczne, musicie przygotować się na znaczny wzrost kosztów. Większość marmurowych stylizacji i aranżacji kuchennych, które znaleźć można w Internecie, wykorzystuje właśnie tego rodzaju marmury.

Marmur jest żaroodporny, jednak nadal musicie być ostrożni

Nawet jeśli pieczecie cały dzień w środku fali upałów, możecie polegać na marmurowych blatach. Pozostaną zimne jak lód. Marmur jest również żaroodporny, co jest na pewno doprą opcją dla wszystkich miłośników pieczenia. Pomimo jednak wszystkich tych zalet i odporności tego typu powierzchni, nigdy nie powinniście umieszczać gorących garnków, patelni etc. bezpośrednio na niej. Inaczej narazicie Wasz blat na przebarwienia a nawet wypalenia. Zwłaszcza przy tańszych rodzajach marmuru. Po prostu bądźcie ostrożni  i używajcie podkładek.

I choć nie są to bardzo rażące rzeczy, warto o nich wiedzieć. Zwłaszcza, jeśli zastanawiacie się nas marmurowymi blatami w kuchni.

Posiadacie marmur w kuchni?