Data modyfikacji:

Armatura do kuchni - wybieramy baterię

Zdawać by się mogło, że to szczegół. Ale jaki ważny! Armatura w kuchni jest istotnym elementem. Powinna być przede wszystkim funkcjonalna, ale producenci zadbali także o estetykę. Wybór odpowiedniej armatury kuchennej wcale nie jest taki prosty.

Zainwestuj w dobry sprzęt

Bateria montowana do ściany nad zlewozmywakiem jest już raczej przeżytkiem. Na rynku dostępne są dobrze wszystkim znane baterie sztorcowe, umieszczane w otworze kuchennym lub zintegrowane ze zlewozmywakiem. Propozycji producentów jest naprawdę wiele. Bateria dwu czy jednouchwytowa? To istotna kwestia, nad którą trzeba się zastanowić. W kuchni sprawdzają się raczej baterie jednouchwytowe – są praktyczniejsze. Jednym ruchem da się ją uruchomić, co ma duże znaczenie podczas kuchennej krzątaniny. Na rynku dostępne są także baterie z wyciąganym wężem. Ciekawe rozwiązanie, szczególnie dla osób, które cenią sobie wygodę. Świetnie sprawdza się na przykład podczas mycia warzyw lub dużych garnków.

Baterie kuchenne są jednym z najintensywniej używanych urządzeń, dlatego warto zainwestować w sprzęt dobrej jakości. Warto wiedzieć, że dzięki nowym technologiom baterie pozwalają na zmniejszenie zużycia wody. Sitko zakonotowane na końcu zlewki napowietrza wodę, przez co jej zużycie jest mniejsze. Natomiast trwałe głowice ceramiczne sprawiają, ze krany „nie kapią”. Kolejnymi rozwiązaniem są baterie termostatyczne, które utrzymują stałą temperaturę wody.

Jest wiele wzorów i modeli, wybór jest naprawdę duży. Baterie zazwyczaj mają kolor chromu, tutaj producenci są zgodni. Kran w kształcie litery U czy kanciasty, baterie z delikatnym lub masywnym uchwytem, a może z diodami LEDowymi? Wszystko zależy od gustu, a także od stylu, w jakim urządzona jest kuchnia.

Autor: Agnieszka Pajak