Jedni wolą eksperymenty, inni kochają zabawę w odtwarzanie receptur. Gotowanie jest zawsze pełne niespodzianek. Zapewne dlatego tak chętnie kupujesz kolejne książki kucharskie do swojej kulinarnej kolekcji. W ferworze prac, rozbryzgujących się składników i buchających chmur mąki i pary potrzebujesz obu rąk, a czasami i trzecia by się przydała, prawda? Jak w tym chaosie znaleźć jeszcze miejsce i czas na obsługę opasłego tomu z przepisami?
Podstawka pod książkę kucharską jest Twoim sprzymierzeńcem. Pozwala bezpiecznie i stabilnie utrzymać wolumin w jednym miejscu. Przed przystąpieniem do krojenia i ubijania otwierasz poradnik na stronie z interesującym Cię przepisem. Dzięki temu nie musisz martwić się później przerzucaniem kartek (brudnymi rękoma). Warto rozejrzeć się za modelem z dodatkowymi uchwytami, które zabezpieczają przed niekontrolowanym przewracaniem stron. (Dobra podstawka przydaje się również posiadaczom laptopów i tabletów.)
Podstawka pod książkę kucharską to nie tylko praktyczny gadżet. Solidnie wykonana i wykończona forma staje się dekoracją kuchni. Możesz zatem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na rynku znajdziesz różne warianty: pomysłowe, designerskie oraz proste, klasyczne.