Data modyfikacji:

Czas na wypieki! Ciekawe formy do pieczenia ciast i pierniczków

Grudzień to czas intensywnego pieczenia, wycinania i dekorowania pierników oraz pierniczków. Oryginalne formy do pieczenia sprawią, że nasze ciasta i ciasteczka będą nie tylko przepyszne, ale również efektowne.

Jeśli wycinanie pierniczków z ciasta uważasz za zbyt pracochłonne, skorzystaj z praktycznej formy do pieczenia, która pozwoli upiec 12 ciasteczek za jednym razem. Kształty przysmaków są wyjątkowo wymyślne – wśród nich znajdziesz między innymi dziadka do orzechów, świeczkę z płomieniem, misterną śnieżynkę czy tradycyjną buzię mikołaja, choinkę i księżyc.

Udekorowane lukrem, bakaliami i ozdobami cukierniczymi chatki z piernika będą wyglądać pięknie na świątecznym stole. Producent zaleca, by wypełniać formę ciastem mniej więcej w ¾ wysokości. By mieć pewność, że odwzorowanie kształtów będzie jak najwierniejsze, przed włożeniem do piekarnika należy lekko uderzyć wypełnioną formą o blat stołu.

Przy użyciu lekkiej, silikonowej formy do pieczenia stworzysz piernik w kształcie Ciastka, jednego z bohaterów bajki Shrek. Do dekorowania wypieku warto zaprosić najmłodszych domowników. Formę można myć pod bieżącą wodą, a także mrozić.

Silikonowa forma do babeczek pozwala stworzyć piekarnicze cuda w kształcie śnieżynek. Jeśli po upieczeniu oblejemy je białym lukrem, będą do złudzenia przypominać słodkie, świąteczne gwiazdki.

Cake-pops to nietypowa odmiana babeczek. Ciasto wlewa się do formy do pieczenia, która zamienia je w lizaki. Prezentowana foremka pozwala stworzyć 6 piernikowych bałwanków, które później można nabić na dołączone do zestawu patyczki.

Forma do cake-pops

Piernik w kształcie choinki będzie wyglądał znacznie ciekawiej niż ciasto upieczone przy użyciu klasycznej, prostokątnej formy do pieczenia czy keksówki. Ponieważ wykonano ją z silikonu jest elastyczna i łatwa w czyszczeniu, a ciasto nie będzie do niej przywierać nawet jeśli nie wysmarujemy jej tłuszczem przed pieczeniem.

Autor: Kasia Szulik