Data modyfikacji:

Dekoracje świąteczne do zjedzenia

W okresie świątecznym nasze kuchnie przenikają zapachem świeżych cytrusów, cynamonu, anyżu, pieczonych orzechów i słodkiego lukru. Składniki służące do przyrządzenia bożonarodzeniowych słodkości pomogą stworzyć smakowite dekoracje świąteczne.

Korzenne pierniczki prezentują się świetnie nie tylko na talerzu, ale też na choince, jako aromatyczne i naturalne dekoracje świąteczne. By móc nawlec je na sznurki i powiesić na drzewku, podczas pieczenia wbij w nie fragmenty wykałaczek lub cienkich patyczków do szaszłyków, dzięki czemu po wyjęciu z piekarnika będą mieć otwory.

Z piernikowych gwiazdek w różnych rozmiarach można wykonać dekoracyjne choinki. Po upieczeniu wystarczy ułożyć z nich piramidę, której elementy będą połączone białym lukrem. Na ramionach gwiazdek umieść cukrowe perełki, pełniące rolę dekoracji pierniczkowej choinki. Jadalne drzewko można wykonać też z niewielkich bez, które trzeba przytwierdzić do stożka z oasisu, owiniętego folią spożywczą i posmarowanego lukrem. Przez nałożeniem kolejnych przysmaków posmaruj je pozostałym lukrem od spodu.

Jadalne dekoracje świąteczne można stworzyć również z suszonych owoców, takich jak jabłka, cytrusy czy karambole, które po przekrojeniu mają kształt gwiazdek. Wybrane owoce potnij w plastry o szerokości około pół centymetra, rozłóż na pergaminie i wysusz w piecu w temperaturze około 60 stopni. Taki proces zabiera kilka godzin, ale możesz go przedłużyć, jeśli zamiast piekarnika skorzystasz z suszarki do owoców. Gotowe plasterki wystarczy nawlec na wstążkę lub sznurek i powiesić na choince, a gdy święta się skończą, można je wykorzystać jako dodatek do deserów, herbaty czy mięsnych dań.

Alternatywą dla cytrusowych plastrów są dekoracje świąteczne w formie koszyczków wykonanych z wydrążonych połówek pomarańczy czy grejpfruta. Po wyschnięciu mogą pełnić rolę niewielkich miseczek na orzechy czy słodycze. Bardzo efektownie wygląda ususzona w całości limonka. Wcześniej można ją wydrążyć lub pozostawić w całości, nacinając jej boki dla lepszego efektu.

Jadalne dekoracje świąteczne można stworzyć również z aromatycznych lasek cynamonu lub obwiązanych sznurkiem orzechów. Uprażony popcorn, owoce żurawiny i świeże liście laurowe przydadzą się do stworzenia ekologicznego łańcucha na choinkę – wystarczy nawlec je na sznurek, żyłkę wędkarską lub nić dentystyczną w wybranej kolejności.

Autor: Kasia Szulik