Czy wiesz, że deska do krojenia to obok gąbki do zmywania naczyń największe siedlisko bakterii w twojej kuchni? Do rozwoju bakterii przyczyniają się m.in resztki jedzenia, jakie pozostają w niewielkich szczelinach na powierzchni desek. Nie brzmi to zbyt apetycznie, prawda? Z tym problemem możesz sobie łatwo poradzić. Przekonaj się zatem, jaką deskę do krojenia wybrać i jak ją czyścić?

To nieodłączny element wyposażenia kuchni. Deska do krojenia zapewni ci wygodę podczas przygotowywania posiłków i jednocześnie uchroni blaty kuchenne przed powstawaniem rys i zadrapań. Jednak okazuje się, że deska desce nie równa i wybór akcesoriów tego typu nie powinien być pozostawiony przypadkowi. Wszak w tym wszystkim chodzi nie tylko o wygodę gotowania, ale również o zdrowie.

Deska do krojenia – jedna to za mało!

Na wstępie musimy powiedzieć jedną rzecz jasno – w twojej kuchni jedna deska do krojenia to zdecydowanie za mało. Jeśli zależy ci na higienicznej czystości w pomieszczeniu, w którym przygotowujesz posiłki, a co za tym idzie na zdrowiu twoim i twojej rodziny, należy postawić na przynajmniej dwie deski do krojenia. Specjaliści wskazują, aby osobna deska służyła do przygotowywania surowego mięsa oraz ryb i osobna do warzyw, owoców, pieczywa i innych produktów spożywczych.

Szklana deska do krojenia, drewniana czy plastikowa?

W sprzedaży znajdziesz szereg desek wykonanych z różnych materiałów. Jak już ustaliliśmy na początku, w twojej kuchni powinny znaleźć się przynajmniej dwie deski do krojenia. Plastikowa deska do krojenia będzie dobrą opcją w przypadku krojenia surowego mięsa oraz ryb. Materiał ten nie chłonie bowiem zapachów, a wilgoć nie w wnika w strukturę deski, co mogłoby się przyczyniać do zwiększonego rozwoju bakterii. Dużym plusem desek tego typu jest fakt, że można je myć w zmywarkach do naczyń.



Z kolei deska do krojenia drewniana sprawdzi się najlepiej w przypadku warzyw, owoców oraz innych produktów spożywczych. Deska do krojenia drewniana pozwoli ci bowiem dłużej utrzymać noże w dobrej kondycji, ponieważ w starciu z drewnianą powierzchnią, ich ostrza nie będą się tak niszczyć, jak w przypadku szklanej deski do krojenia czy kamiennej lub wykonanej z tworzywa sztucznego. Jeśli zdecydujesz się na taki wariant najlepiej sięgnąć po model wykonany z twardego drewna – to sprawi, że będzie ci ona służyć w dobrym stanie przez długi czas. Tańszym i równie dobrym rozwiązaniem są deski bambusowe.


Natomiast szklana deska do krojenia to bardzo modny obecnie dodatek do aranżacji. Wygląda nowocześnie i świetnie sprawdza się też jako podkładka pod ciepłe garnki. Dodatkowo deska do kojenia tego typu nie chłonie zapachów i jest łatwa w utrzymaniu w czystości. Musisz jednak wiedzieć, że szklana powierzchnia źle wpływa na kondycję noży.

Jak utrzymać deskę do krojenia w higienicznej czystości?

Na koniec trzeba też wiedzieć, że akcesoria kuchenne tego typu wymagają szczególnej uwagi podczas mycia, zwłaszcza deska do krojenia drewniana. Zwykłe przetarcie powierzchni zwilżoną gąbką z płynem do naczyń to za mało, jeśli chodzi o mycie desek, na których przygotowujesz surowe mięso i ryby. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie soli oraz soku z cytryny. To w pewnym sensie peeling dla deski do krojenia, dzięki któremu dokładnie pozbędziesz się resztek jedzenia, jakie zostały w niewielkich szczelinach i rysach powstałych na skutek krojenia produktów spożywczych. Co pewien czas warto również odkażać deskę do krojenia – można to zrobić np. za pomocą sody oczyszczonej, wody i cytrynu lub octu.

Autorka: Kamila Zalińska Woźny