Data modyfikacji:

Jak elegancko serwować zimną lemoniadę?

Upały sprawiają, że z utęsknieniem wypatrujemy orzeźwiających, chłodnych płynów. W takie dni, zamiast po gazowane, słodkie napoje, powinniśmy sięgać po wodę mineralną albo domową lemoniadę, którą każdy może w prosty sposób przygotować we własnej kuchni. Jak jednak elegancko podać własnoręcznie zrobioną lemoniadę, na rodzinnym obiedzie albo przyjęciu w ogrodzie?

Autor: Anna F.

1. Dzbanek

Klasyczny szklany dzbanek na wodę czy soki doskonale sprawdzi się do serwowania domowej lemoniady. Takie naczynie najbardziej nadaje się do podawania napojów do obiadu w domu - ze względu na otwartą górę lepiej nie używać go w ogrodzie. Zaletą wielu dzbanków jest możliwość umieszczenia wewnątrz specjalnego wkładu na owoce albo lód, który chłodzi napój na całej objętości. W zależności od okazji, możesz wybrać dzbanek o bardzo eleganckim, nowoczesnym lub uniwersalnym wyglądzie.

2. Karafki

Karafki są bardziej efektownym, a jednocześnie niesamowicie praktycznym naczyniem. Doskonale nadają się do podawania zarówno domowej lemoniady, jak i chłodnej wody wewnątrz bądź na przyjęciu w ogrodzie. Dzięki zatyczce mamy pewność, że do naczynia nie wpadną owady ani liście. Karafki napełnione lemoniadą i owocami świetnie się prezentują - niektóre z nich zawierają nawet specjalne ozdobne szpikulce, na które możemy nabić owoce i umieścić je w środku.

3. Słój z kranem

Szklany słój z kranikiem na lemoniadę to praktyczne naczynie, które sprawdzi się zarówno na co dzień w kuchni, jak i podczas przyjęcia w ogrodzie czy na działce. Wystarczy wypełnić go pysznym napojem z lodem, a goście na bieżąco będą się częstować za pomocą wygodnego kranu. Jeśli wybierzemy słój ze szczelnym zapięciem pałąkowym i umieścimy go w zacienionym miejscu, napój zachowa smak i świeżość do późnego wieczora. Lemoniada podana w ten sposób będzie świetnie prezentować się na nieoficjalnym przyjęciu, ale nie nadaje się na typowo formalne okazje.

Szeroki wybór słojów z kranem znajdziesz tutaj.

Autor: Cieplik