Sezon grillowy trwa w najlepsze. Jeśli jeszcze nie znaleźliście sprzętu idealnie dopasowanego do Waszych potrzeb – ten artykuł jest właśnie dla Was! Znajdziecie w nim opis najpopularniejszych rodzajów grilli.

Choć pogoda na razie nas nie rozpieszcza, to słońce wyjrzy w końcu znów zza chmur i ponownie cieszyć się będziemy ciepłem i pięknymi dniami. Oczywiście wraz z powrotem wysokich temperatur, wrócą spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu – a każdy z nas wie, co najlepiej do takich spotkań pasuje. Oczywiście – grill.

Przenośny czy stacjonarny?

W małych ogrodach najlepszym wyborem będzie oczywiście grill przenośny, który po zakończonej imprezie będziemy mogli schować i ponownie cieszyć się otwartą przestrzenią ogrodu. Takie grille to również świetna opcja na małą działkę, gdzie duży stacjonarny grill bardzo by zawadzał. Jeśli jednak jesteście szczęśliwymi posiadaczami dużego ogrodu i często przygotowujecie w ten sposób jedzenie, koniecznie wybierzcie grill stacjonarny, w dodatku ozdobi Wasz ogród.

Jaki rodzaj grilla wybrać?

Wybór mamy duży: klasyczny na węgiel, gazowy a nawet elektryczny.

Grill na węgiel

Ich zaletą jest duża dostępność i cena. Podstawowy grill na węgiel możemy kupić za niewielkie pieniądze. Jest to bardzo atrakcyjna opcja dla Wszystkich, którzy nie mają miejsca na stacjonarnego grilla lub po prostu potrzebują grilla przejściowego. Paleniska takiego grilla są zwykle wykonane z grubej stalowej blachy i pokryte czarną ognioodporną farbą. Ruszty tworzy się zazwyczaj ze stali nierdzewnej. Dla miłośników potraw z grilla świetną opcją będą grille żeliwne, które są niesamowicie odporne na zniszczenia. Co ciekawe coraz więcej grilli na węgiel posiada pokrywę, która dodatkowo skraca czas przygotowywania posiłków i zapobiega paleniu się węgla otwartym płomieniem, zamiast tego żarzy się on równomiernie – a do tego właśnie należy dążyć, chcąc przygotować zdrowe i smaczne potrawy z grilla. W zestawie znajdziemy również popielnik, który daje nam możliwość czyszczenia grilla jeszcze w trakcie używania, co idealnie sprawdza się podczas przygotowywania potraw, które wymagają długiego grillowania.

Grille gazowe

Drugim, coraz popularniejszym rodzajem grilla są grille gazowe. Nie musicie obawiać się o smak grillowanych potraw, jest taki sam, jak przy przygotowywaniu ich na grillu węglowym. W dodatku nie trzeba spędzić tak długo czasu na ich rozpalaniu, nie trzeba też pilnować ognia. Jedyne, co musimy zrobić to odpalić palnik gazowy i już po chwili grill będzie gotowy do używania. Daje nam to dużo więcej czasu na interakcję ze znajomymi, zamiast co chwilę wracać do grilla, my możemy zająć się czymś przyjemniejszym. Choć dla niektórych może to odbierać nieco urok tradycyjnego grillowania. Należy pamiętać jednak, by napełniać dołączoną do grilla butlę gazę na stacji LPG. Kolejną zaletą jest łatwość w utrzymaniu takie grilla w czystości – nie musimy martwić się też o popiół i niedopałki. Wadą grilli gazowych jest oczywiście cena – są one droższe od grilli węglowych. W dodatku są cięższe (ze względu na butlę), a ich konstrukcja jest bardziej skomplikowana. Grill gazowy przypomina z wyglądu szafkę na kółkach – na blacie grilla znajdziemy kurki do regulacji mocy płomieni, palenisko oraz ruszt. W zestawie jest również pokrywa, która zabezpiecza grill przed przypadkowym zagaszeniem.

Grille elektryczne

Ostatnim rodzajem jest grill elektryczny. Zaletą jest ich kompaktowy charakter – są zwykle nieduże. Podobnie, jak w przypadku grilli gazowych, utrzymanie grilla elektrycznego w czystości jest bardzo proste, po zakończeniu użytkowania, wystarczy umyć ruszt. Również ich obsługa nie należy do skomplikowanych czynności. Grill elektryczny składa się ze standardowych elementów- nóżek, stolika, rusztów i półki pod nimi. By grill elektryczny rozpoczął pracę, wystarczy podłączyć go do zasilania (pamiętajcie o wybraniu odpowiedniego zasilacza, którego gniazda są zabezpieczone przed wilgocią).

Poniżej znajdziecie moje 5 grilli, które zwróciły moją uwagę – warto przyjrzeć im się dokładniej ;)

Lubicie potrawy z grilla?