Deski, łyżki, wałki, szczypce czy tłuczki – drewniane akcesoria kuchenne są niezbędne przy gotowaniu. By służyły nam jak najdłużej i zachowały estetyczny wygląd, warto poznać kilka podstawowych zasad ich pielęgnacji.

O drewniane akcesoria kuchenne należy zadbać jeszcze przed pierwszym użyciem. By je zaimpregnować, natrzyj ich powierzchnię oliwą lub olejem jadalnym, a następnie spłucz i pozostaw do wyschnięcia. Potem ponownie przetrzyj tłuszczem i poczekaj, aż się wchłonie. Innym polecanym sposobem ochrony akcesoriów przed pochłanianiem zapachów żywności jest pozostawienie ich na noc w occie jabłkowym.

Drewniany tłuczek do mięsa

Drewniany tłuczek do mięsa

Zanim użyjesz drewnianej łyżki lub szpatułki do przemieszania potrawy, podstaw ją na chwilę pod strumień zimnej wody. Ten trik zapobiegnie nadmiernemu przenikaniu tłuszczu i zapachów w głąb drewna.

Drewniana łyżka

Drewniana łyżka

Drewniane akcesoria kuchenne często miewają przebarwienia i trudne do usunięcia plamy. By się ich pozbyć, wykorzystaj roztwór wody i sody oczyszczonej, którym należy spryskać ich powierzchnię, a następnie zmyć. Do usunięcia głębokich zabrudzeń służy sól kuchenna, a nieprzyjemny zapach ryb czy czosnku usuniesz przecierając łyżki lub deski połówką przeciętej cytryny.

Drewniany moździerz

Drewniany moździerz

Sól przyda się również przy ściąganiu zaschniętego ciasta z powierzchni wałka – jej drobinki zadziałają jak peeling, który zdziera zabrudzenia. Przy wyjątkowo uciążliwych plamach możesz pozostawić drewniane akcesoria kuchenne w roztworze wody i sody oczyszczonej na całą noc, ale trzeba pamiętać, że długie przetrzymywanie w wodzie je niszczy.

Drewniana mątewka

Drewniana mątewka

Na powierzchni często używanej drewnianej deski mogą pojawić się pęknięcia. W ich usunięciu pomoże przykrycie jej na noc mokrą ściereczką. Drewno napęcznieje pod wpływem wilgoci, dzięki czemu skazy będą mniej widoczne. Niezależnie od typu zabrudzeń, drewniane akcesoria kuchenne pod żadnym pozorem nie mogą być myte w zmywarce.