Data modyfikacji:

Jaki blat kuchenny kupić do kuchni? Na co zwrócić uwagę?

Blaty w kuchni to stylizacyjna kropka nad „i”. Są nie tylko praktyczną powierzchnią roboczą, ale też mogą dodać aranżacji charakteru. Jaki blat kuchenny wybrać? Który materiał będzie najlepszym rozwiązaniem? Jeśli właśnie zastanawiasz się nad wyborem blatu do kuchni, poznaj wady i zalety poszczególnych materiałów.

Drewniany blat do kuchni. Wady i zalety

To wnętrzarska klasyka i jedno z najmodniejszych rozwiązań. Drewno nie tylko prezentuje się elegancko, ale również daje bardzo przytulny efekt. Biała kuchnia z drewnianymi blatami idealnie wpisuje się w klimat stylu skandynawskiego, gdzie prym wiodą naturalne materiały i jasne barwy. Takie rozwiązanie będzie świetnie pasować również do wnętrz minimalistycznych i rustykalnych.

Blat w kuchni wykonany z drewna wymaga jednak szczególnej uwagi. Naturalny materiał narażony jest tu na działanie wilgoci, zarówno w przypadku miejscowych plam, jak i podwyższonego poziomu wilgotności powietrza. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie zabezpieczenie i właściwe użytkowanie blatu.

Najczęściej do ochrony blatów w kuchni wykonanych z drewna stosuje się olej lub lakier. Ten pierwszy preparat wnika w strukturę drewna i impregnując je, świetnie podkreśla naturalny rysunek materiału. Olej zabezpiecza przed wilgocią, jednak z czasem na drewnianej powierzchni powstają ciemne plamy. Lakier z kolei tworzy na drewnianej powierzchni twardą powłokę, którą bez trudu utrzymasz w czystości. Niestety, każdy ubytek w lakierowanej powierzchni stanowi zagrożenie dla drewna.

Aby drewniany blat w kuchni prezentował się świetnie, musisz przestrzegać kilku zasad użytkowania. Po pierwsze, staraj się szybko wycierać plamy wilgoci, aby nie wnikały w strukturę drewna w miejscu ewentualnych ubytków. Zawsze używaj deski do krojenia, co pozwoli uniknąć powstawania głębokich rys. Nie stawiaj na drewnianym blacie ciepłych garnków i naczyń, ponieważ to prowadzi do odbarwiania materiału.

Jaki blat kuchenny? Z kamienia naturalnego

Jeśli lubisz nowoczesne aranżacje i ponadczasowe rozwiązania, warto rozważyć kamień naturalny. W roli blatu kuchennego najlepiej sprawdza się granit, ponieważ jest odporny na powstawanie zadrapań, działanie wilgoci czy kontakt z gorącymi naczyniami. Pod tym względem użytkowanie blatu kamiennego jest zupełnie bezproblemowe.

Jakie są wady takiego rozwiązania? Granit może dawać nieco zimne wrażenie, co przełoży się na cały efekt wykończeniowy. Blaty tego typu należy robić na zamówienie i są dość kosztownym rozwiązaniem – zakup kamiennych blatów to wydatek nawet rzędu kilku tysięcy złotych. Jakby tego wszystkiego było mało, naturalny kamień jest ciężki, a to może oznaczać, że niezbędne będzie wzmocnienie szafek, na których całość będzie się opierać.

Blat kuchenny z konglomeratu

To może być dobry zamiennik dla blatu kamiennego. Konglomerat powstaje w połączeniu mieszanki naturalnego kruszywa np. kwarcowego czy granitowego oraz żywic epoksydowych. Uzyskany w ten sposób materiał jest bardzo trwały i w dużym stopniu przypomina kamień naturalny. Co więcej, jest znacznie mniej kosztowny. Jeśli zdecydujesz się na blat w kuchni wykonany z konglomeratu, zapewnisz sobie duże pole do stylizacyjnego manewru – materiał ten jest bardzo plastyczny i można go łatwo wybarwiać, co daje dużo opcji do wyboru.

Blat kuchenny – jaki materiał? Laminat

To zdecydowanie najtańsze rozwiązanie w zestawieniu. Blaty tego typu są wykonane z płyty wiórowej pokrytej warstwą materiału syntetycznego. Producenci oferują różne wzory i kolory – laminaty mogą imitować, kamień, drewno czy beton. Jeśli zależy ci na naprawdę dobrym efekcie wykończeniowym, sięgnij po laminat z wyższej półki – te najtańsze często nie prezentują się najlepiej.

Dodatkowo blaty tego typu nie są wytrzymałe – łatwo powstają na nich rysy, a kontakt z wilgocią w newralgicznych miejscach np. w  pobliżu zlewu, również odbija się na ich kondycji. Do ich mocnych stron można zaliczyć odporność na działanie wysokich temperatur oraz fakt, że kolor nie płowieje z czasem. Niestety, jeśli dojdzie do poważnych uszkodzeń na powierzchni blatu laminowanego, jego renowacja nie będzie możliwa.

Blat kuchenny ze stali

Blaty tego typu przywędrowały do aranżacji domowych kuchni wprost z profesjonalnych pomieszczeń. Kucharze i  restauratorzy doceniają przede wszystkim ich trwałość – są odporne na wilgoć, wysokie temperatury oraz ogień. Dodatkowo bez trudu można je utrzymać w higienicznej czystości, ponieważ zabrudzenia i bakterie nie wnikają w strukturę blatu, jak np. w przypadku ich drewnianych odpowiedników.

Do wykonania blatu w kuchni należy wybrać stal kwasoodporną, na której to nie będą powstawać nieestetyczne przebarwienia. Musisz jednak wiedzieć, że z czasem na powierzchni takiego blatu powstawać będą rysy. Jeśli zastanawiasz się, jaki blat kuchenny będzie dobrym uzupełnieniem nowoczesnego wnętrza, ten wykonany ze stali może być strzałem w dziesiątkę.

Betonowy blat kuchenny

To nowoczesne rozwiązanie, które z pewnością zadowoli fanów minimalistycznych wnętrz lub stylu industrialnego. Betonowy blat wygląda szalenie elegancko i do tego jest bardzo odporny na wodę, działanie wysokich temperatur czy zadrapania. Trzeba jedynie uważać na kontakt z kwasami, ponieważ pod ich wpływem blat może się odbarwiać. Co ciekawe, beton daje duże możliwości aranżacyjne – jego powierzchnia może być zupełnie gładka lub z wyraźnie zarysowanym wzorem, czy matowa lub błyszcząca. Blaty tego typu są jednak dość ciężkie, więc podobnie jak w przypadku ich kamiennych odpowiedników, może się okazać, że niezbędne będzie wzmocnienie konstrukcji szafek.

Jaki blat kuchenny wybrać?

Jak widzisz masz wiele opcji do wyboru, jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jaki blat kuchenny wybrać? A jak znaleźć ten idealny? Przeanalizuj swoje potrzeby m.in. to, jak często gotujesz? Jeśli w twojej kuchni, co wieczór odbywać się będzie kuchenna rewolucja, możesz potrzebować naprawdę solidnych rozwiązań. Pamiętaj też o estetyce – dobrze, aby blat znalazł swój wspólny mianownik z innymi elementami wystroju.

Autor: Kamila Zalińska-Woźny

Autor: Adrian Olszewski