Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim cała masa zakazanych pyszności. Tego dnia nie tylko możemy, ale nawet według tradycji powinniśmy zjeść choć jednego pączka. Nie wiesz, na jakie smakołyki się zdecydować? Zobacz najpyszniejsze pączki świata.

4 lutego w większości polskich domów czuć będzie jeden z najpiękniejszych i najbardziej kuszących zapachów. Nikt w końcu nie chce ryzykować swojego powodzenia, nie zjadając ani jednego pączka. Wciąż szukasz pomysłu na czwartkowe słodkości? Przedstawiamy pączki z różnych stron świata.

Pączki wiedeńskie i hiszpańskie churros

Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych w Polsce pączków z nadzieniem różanym i chrustów, proponujemy Ci odmianę w postaci hiszpańskich pałeczek churros. Robione są one podobnie, jak pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka, z wrzucanego na gorący tłuszcz parzonego ciasta. W przypadku pierwszych formujemy z niego kształt okręgu i układamy na papierze. Churros z kolei wyciskamy bezpośrednio na tłuszcz.

Włoskie zeppole

Godną uwagi propozycją są też włoskie zeppole, które swoim wyglądem przypominają ptysie. Podobnie jak poprzednie, przygotowywane są z ciasta parzonego. Tradycyjnie są one wypiekane we Włoszech 19 marca z okazji Dnia Ojca oraz jednocześnie dnia Świętego Józefa. Często przyrządzane są z dodatkiem serka ricotta, który sprawia, że są niezwykle miękkie i delikatne.

Tureckie lokma

W niektórych cukierniach możemy także czasem spotkać pączki w wersji mini. Wypiekane są one w Turcji pod tajemniczą nazwą lokma. Spotkać je możemy m. in. na ulicach miast, gdzie są na bieżąco przygotowywane. Zadziwiać może sposób ich formowania, ponieważ następuje to poprzez wyciskanie ciasta pomiędzy dwoma palcami. Są bardzo słodkie, często nasączane syropem cukrowym lub miodowym.

Inne warte uwagi „pączki” to m. in. holenderskie oliebol, angielskie serowe oponki, amerykańskie donaty, małe chińskie pączusie na jeden kęs, fińskie tippaleipä, meksykańskie bunuelos, francuskie poduszeczki beignets, duńskie aebleskiver, austriackie kachl i izraelskie sufganiot z dżemem.

Ciasto na najlepsze pączki na świecie

Składniki na około 30 pączków:

  • 0,5 kg mąki (najlepiej typu 450 lub 390)
  • 4o g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 6 żółtek jaj
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g stopionego, ostudzonego masła
  • kieliszek wódki lub spirytusu
  • 1,5 litra oleju lub smalcu do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel. Do dużej miski przesiewamy dokładnie mąkę, wlewamy ubite żółtka oraz rozczyn z drożdży i mleka. Dodajemy sól, alkohol i przechodzimy do zagniatania (ok. 15 minut). Wrzucamy masło i urabiamy ciasto dalej aż do wchłonięcie przez mąkę. Gdy ciasto jest już wyrobione, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce. W zależności od temperatury i drożdży wyrośnięcie może potrwać od 30 do 120 min.

pączki świata tłusty czwartek

Na grafice: 1. Termometr do żywności Biowin, 31 zł; 2. Rękaw cukierniczy Tala, 35 zł; 3. Stolnica drewniana Altom, 45,90 zł 

Po wyrośnięciu odrywamy porcje ciasta, układamy na osypanym mąką blacie i spłaszczamy dłonią do grubości ok 2cm. Wykrajamy krążki mniej więcej o średnicy szklanki i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 20-40 minut).

przepisy na pączki świata

Na grafice: 1. Forma do pączków Tescoma, 17,90 zł; 2. Patelnia do pączków Nordic Ware, 156 zł; 3. Szczypce do pączków Zenker, 13,90 zł 

W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok 170 stopni. Wrzucamy nasze pączki po kilka sztuk (tak, by swobodnie pływały) i smażymy po obu stronach do dość mocnego zrumienienia. Wykładamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia tłuszczu i szprycujemy dowolnym nadzieniem. Po ostygnięciu możemy także posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Więcej akcesoriów przyborów do gotowania i pieczenia znajdziesz TUTAJ