Dziś w kolejnej odsłonie cyklu „Wnętrza Czytelników” zapraszamy Was do domu Joanny. To pełne światła mieszkanie powstało z połączenia piętra z zaadaptowanym poddaszem. Cały remont został wykonany głównie nakładem pracy własnej małżeństwa.


Joanna wraz z mężem zajmowała piętro jednorodzinnego domu z lat 80. Po pojawieniu się dwójki dzieci w rodzinie zapadła decyzja o zaadaptowaniu strychu na część użytkową. Dziś łączna powierzchnia mieszkalna ich domu to 250 metrów kwadratowych.

wnętrza czytelników remont

Źródło: prywatne archiwum Czytelniczki

Salon

Posiadanie przestronnego salonu od zawsze było marzeniem Joanny. Po remoncie udało się je spełnić. Na poziomie pierwszym wyburzona została ściana pomiędzy dwoma pokojami. Dzięki temu pojawiła się przestrzeń na duży pokój dzienny, którego brakowało w pierwotnym układzie zabudowy.

wnętrza czytelników salon

Źródło: prywatne archiwum Czytelniczki

Urządzając mieszkanie, Joanna inspirowała się głównie stylem skandynawskim, który cały czas stara się przemycać do swojego mieszkania. – Przez okres całego remontu sama nie wiedziałam, w jakim stylu nasz dom urządzić. Co chwila coś innego wpadało mi do głowy, jednak szukając inspiracji, w końcu wpadłam na to, co mnie najbardziej kręci – styl skandynawski. Zainspirowana nim do reszty, próbuję przemycić go do własnego domu – wspomina Czytelniczka.

wnętrza czytelników pokój dzienny

Źródło: prywatne archiwum Czytelniczki

Joanna w swoim “nowym” domu postawiła na otwarte, pełne światła przestrzenie. Białe ściany skomponowała z jasnym zestawem wypoczynkowym i kontrastującą czernią prostego stolika kawowego. Ciekawym rozwiązaniem w salonie jest ściana z cegieł, na której powieszony został telewizor.

Detale

wnętrza czytelników styl glamour

Źródło: prywatne archiwum Czytelniczki

Dużą rolę w mieszkaniu naszej Czytelniczki odgrywają detale. Ramki z cytatami, oryginalne lustra czy meble w stylu glamour dodają wnętrzu niebanalnego charakteru. Wartym uwagi pomysłem jest stolik z podstawy słynnej maszyny SINGER.

Pokoje dzieci

wnętrza czytelników pokój dziewczynki

Źródło: prywatne archiwum Czytelniczki

Poddasze przeznaczono na pokoje dzieci oraz sypialnię rodziców. Wyzwaniem były niewątpliwie skosy. Niemniej patrząc na efekt, musimy przyznać, że dekoratorka amatorka poradziła sobie z nimi pierwszorzędnie. Pomieszczenia są przestronne i pełne światła, co wprowadza lekką i spokojną atmosferę.

Pokój dziewczynki to pełne uroku miejsce. Podejrzewamy, że jest marzeniem każdej małej księżniczki. Białe ściany połączone zostały z tapetą we wdzięczne, czarne groszki i z miękkim, beżowym dywanem. W pomieszczeniu swoje miejsce znalazł także różowy namiot udający mały pałac. Jesteśmy pewne, że to ulubione miejsce córki Joanny. Za przyjemny klimat odpowiedzialne są subtelne, ale przykuwające wzrok dodatki. Nie sposób pominąć elementów takich jak girlanda Cotton Ball Lights czy błękitna poduszka-chmurka.

wnętrza czytelników pokój dziecka

Źródło: prywatne archiwum Czytelniczki

Pokój chłopca to z kolei zestaw odważnych kolorów i mocnych połączeń w klimacie militarnym. Głęboki niebieski odcień ścian zestawiony został z tapetą w czarno-białe pionowe pasy. Znajdziemy tu także designerskie detale, jak chociażby lampki z dużymi żarówkami czy kosz z grafiką flagi brytyjskiej. Na uwagę zasługuje również sam dobór mebli – rodzice postawili na proste, minimalistyczne, a dzięki temu uniwersalne formy. Wyposażenie zaspokoi potrzeby młodego mężczyzny jeszcze co najmniej przez kilka lat.

wnętrza czytelników pokój chłopca

Źródło: prywatne archiwum Czytelniczki

Jeśli szukasz ciekawych dekoracji do domu, zajrzyj TUTAJ.