Data publikacji:

Jaką krajalnicę do chleba wybrać do domu?

Marzysz o idealnie równych kromkach chleba? To możliwe! Wystarczy, że zainwestujesz w produkt, który być może do tej pory kojarzył ci się wyłącznie z piekarnią czy sklepem spożywczym. To krajalnica do chleba – praktyczna inwestycja, dzięki której codzienne przygotowywanie kanapek stanie się jeszcze łatwiejsze, szybsze i wygodniejsze. I nie tylko, bo w zależności od modelu, na który się zdecydujesz, możesz używać go także do wędlin czy warzyw. Sprawdź, jaką krajalnicę do chleba wybrać do domu!
Cut ciabatta bread.

Jak działa krajalnica do chleba i dlaczego warto mieć ją w domu?

Zacznijmy od podstaw – czym jest krajalnica do chleba? To urządzenie lub akcesorium wyposażone w ostrze, które umożliwia precyzyjne i szybkie pokrojenie pieczywa na kromki o wybranej grubości. W zależności od modelu, który wybierzesz – ręcznego lub elektrycznego, cały proces może odbywać się albo w pełni manualnie, albo z pomocą wydajnego silnika.
Czy warto zainwestować w ręczną krajalnicę do chleba do domu? Chociaż nie jest niezbędna w kuchni, to warto mieć ją pod ręką. To sposób na:
  • łatwe i szybkie pokrojenie pieczywa,
  • równe kromki o grubości dopasowanej do twoich preferencji,
  • pokrojenie innych produktów spożywczych,
  • oszczędność czasu i pieniędzy,
  • bezpieczeństwo w kuchni (w porównaniu z ostrym nożem).
  • Czy krajalnica do chleba jest dla ciebie?

    Znasz już zalety, którymi może pochwalić się krajalnica do chleba. Ale czy praktyczne wyposażenie kuchni sprawdzi się w twoich rękach? To przede wszystkim doskonały wybór dla osób, które regularnie pieką własne pieczywo lub preferują zakup całych bochenków chleba. To także dobre rozwiązanie dla większych gospodarstw domowych, np. rodzin z dziećmi.

    Elektryczna czy ręczna krajalnica do chleba? Poznaj różnice

    Na rynku znajdziesz dwa podstawowe typy: elektryczną i ręczną krajalnicę do chleba. Który rodzaj wybrać? To zależy, bo różnią się między sobą nie tylko sposobem działania, ale także wygodą użytkowania czy ceną. Poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą ci w podjęciu decyzji.

    Ręczna krajalnica do chleba

    Kompaktowy rozmiar i możliwość używania bez podłączania do prądu – tym wyróżnia się ręczna krajalnica do chleba. To manualny przyrząd kuchenny, którego działanie jest proste. Użytkownik samodzielnie przesuwa pieczywo tak, aby ostrze pokroiło je na kromki. Niektóre modele mają również specjalny kołek, który zwiększa bezpieczeństwo.
    W przeciwieństwie do swojego elektrycznego odpowiednika ręczna krajalnica do chleba ma zazwyczaj ograniczoną liczbę funkcji i ustawień. Mimo to w zupełności wystarczy do porcjowania pieczywa w domowych warunkach.
    Do zalet ręcznej krajalnicy do chleba zaliczamy przede wszystkim niską cenę, cichą pracę i możliwość korzystania bez względu na dostęp do prądu. W przypadku wad warto wymienić mniejszą precyzję i wolniejsze tempo porcjowania pieczywa (w porównaniu z elektryczną krajalnicą). Mimo to ręczny model jest doskonałym wyborem dla osób, które kroją chleb okazjonalnie lub po prostu preferują prostotę.

    Elektryczna krajalnica do chleba

    Elektryczna krajalnica do chleba to urządzenie, z którego korzystają piekarnie i sklepy spożywcze. Ten typ sprzętu jest wyposażony w silnik, który napędza obracające się ostrze. Dzięki temu korzystanie z krajalnicy nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku – wystarczy przesuwać chleb wzdłuż prowadnicy, a ostrza zajmują się resztą.
    Dzięki temu elektryczny model pozwala szybko i precyzyjnie pokroić pieczywo, jednocześnie dając możliwość dopasowania grubości kromek. Jest również dość uniwersalny, dzięki czemu posłuży jako krajalnica do chleba i wędlin, sera czy warzyw. Z kolei do wad elektrycznego urządzenia możemy zaliczyć wyższą cenę, konieczność podłączenia do prądu, głośniejszą pracę i większy rozmiar.

    Na co zwrócić uwagę przy wyborze ręcznej krajalnicy do chleba?

    Bez względu na to, czy wolisz ręczną krajalnicę do chleba, czy może preferujesz elektryczny sprzęt – w trakcie zakupu należy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów.
  • Rodzaj ostrza – to najważniejszy element w każdej krajalnicy do chleba, od którego zależy precyzja i łatwość porcjowania pieczywa. Do wyboru masz uniwersalne ostrza gładkie oraz faliste, nazywane też ząbkowanymi. Te drugie radzą sobie świetnie z twardszymi produktami, które łatwo się kruszą.
  • Regulacja – chodzi o możliwość dopasowania grubości plastrów. Standardowy zakres wynosi zazwyczaj 0–15 mm.
  • Materiał wykonania – z pewnością chcesz, aby nowa krajalnica do chleba służyła ci jak najdłużej. Właśnie dlatego sprawdź, z jakiego tworzywa ją wyprodukowano. Trwalszym i stabilniejszym wyborem jest metalowa obudowa, która dodatkowo wykazuje odporność na uszkodzenia. Tańszą i lżejszą, ale mniej wytrzymałą opcją jest plastik.
  • Zabezpieczenia – mowa o wszystkich elementach, które chronią cię przed zranieniem się podczas korzystania z krajalnicy do chleba. Dostępne modele mają między innymi specjalną osłonę na palce czy przycisk blokady.
  • W przypadku modelu elektrycznego sprawdź również moc krajalnicy. Optymalna wartość wynosi 80–120 W.

    Krajalnica do chleba i wędlin, czyli więcej niż jedno zastosowanie

    Co powiesz na urządzenie lub akcesorium, które może pochwalić się więcej niż jednym zastosowaniem? Właśnie tak działa krajalnica do chleba i wędlin, ale nie tylko. Wybierając np. model elektryczny – obowiązkowo z dobrym ostrzem i mocnym silnikiem – możesz z powodzeniem używać krajalnicy do wielu innych produktów. Mowa nie tylko o wspomnianych wcześniej wędlinach, ale także o serach, warzywach, owocach czy nawet mięsie. 
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.