Data publikacji:

Patelnie do jajek sadzonych – sprawdź, dlaczego warto je mieć!

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Popularnym wyborem na poranne danie są jajka sadzone, serwowane z warzywami, ulubioną kanapką, a w wersji brytyjskiej – z kiełbaskami i fasolką w sosie pomidorowym. Chcesz mieć pewność, że będą mieć idealną konsystencję i kształt? Strzałem w dziesiątkę jest patelnia do jajek sadzonych, dzięki której możesz przygotować jednocześnie kilka porcji, nie martwiąc się o rozlanie białka. Zobacz, dlaczego warto zainwestować w patelnię do sadzonych jajek!
patelnia do jajek sadzonych

Patelnia do sadzonych jajek – czym się różni od tradycyjnych modeli?

Być może pierwszy raz słyszysz o specjalnej patelni do jajek sadzonych. Wbrew pozorom to niezwykle praktyczny kuchenny gadżet, którego powierzchnię podzielono na kilka części. Każda z nich to charakterystyczne wgłębienie, pozwalające na przygotowanie idealnie okrągłego białka z żółtkiem w środku. Dzięki temu jajka nie „zlewają się” ze sobą podczas smażenia. Zamiast tego każde z nich ma identyczny rozmiar i kształt, a co za tym idzie – prezentuje się niezwykle apetycznie.

Czy patelnia do jajek sadzonych to dobry wybór?

Jak najbardziej! Ciekawi cię, jakie zalety ma patelnia do jajek sadzonych? Oto najważniejsze z nich:
  • idealny kształt za każdym razem – wszystkie jajka wyglądają jednakowo, a białko nie rozlewa się na całej patelni,
  • równomierne smażenie – dzięki wgłębieniu białko jest idealnie ścięte, a żółtko pozostaje płynne,
  • mniejsze ryzyko przypalenia – chodzi nie tylko o specjalne powłoki, ale także o równomierne rozprowadzenie białka,
  • oszczędność czasu – możesz przygotować kilka porcji jednocześnie,
  • nie tylko do jajek sadzonych – wiele modeli nadaje się również do przygotowywania placków.
  • Najlepsza patelnia do jajek sadzonych, czyli jaka?

    Chcesz kupić praktyczne naczynie dla siebie lub na prezent? Świetny wybór! Mamy kilka praktycznych wskazówek, które pomogą ci w wyborze najlepszej patelni do jajek sadzonych.
    Pierwszy krok – określenie liczby wgłębień. Standardowo patelnie do jajek sadzonych na indukcję lub płytę gazową mają od 4 do nawet 7 miejsc. To, ile z nich przyda ci się na co dzień, zależy od twojego apetytu i liczby pozostałych domowników.
    Kolejną kwestią jest powłoka. Co sprawdzi się najlepiej w przypadku patelni na jajka sadzone? Możesz postawić na warstwę ceramiczną, która jest odporna na zarysowania, albo teflonową, idealnie chroniącą przed przywieraniem. Sprawdź również materiał naczynia. Wielu producentów oferuje modele aluminiowe, jednak trwalsze i popularniejsze są patelnie stalowe lub żeliwne.
    Oprócz tego zwróć uwagę na:
  • średnicę patelni do sadzonych jajek – od rozmiaru zależy liczba wgłębień do smażenia i ich wielkość,
  • dodatek pokrywy – niektóre modele są sprzedawane w zestawie z praktycznym elementem,
  • kształt – chociaż najczęściej w sklepach znajdziesz okrągłe patelnie do jajek sadzonych, to niektórzy producenci mają też w ofercie modele kwadratowe lub prostokątne,
  • możliwość mycia w zmywarce – dzięki temu czyszczenie patelni będzie jeszcze wygodniejsze i łatwiejsze.
  • Patelnia do jajek sadzonych na indukcję – co warto wiedzieć?

    Pamiętaj, że nie każda patelnia do jajek sadzonych nadaje się na indukcję. Jeżeli masz w domu właśnie taką płytę grzewczą, to koniecznie upewnij się, że wybrane naczynie ma dno ferromagnetyczne. Inną opcją jest zainwestowanie w uniwersalny model, który zda egzamin na każdej kuchence. Dzięki niemu będziesz w stanie korzystać z patelni do jajek sadzonych na indukcji, gazie lub płycie ceramicznej.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.