Data publikacji:

Jaką patelnię żeliwną wybrać?

Mówi się, że królowa jest tylko jedna. W świecie patelni jest nią zdecydowanie model żeliwny, używany nie tylko w domach, ale także przez doświadczonych szefów kuchni. Wynika to z trwałości, szerokiego zastosowania i znakomitych właściwości termicznych, dzięki którym może utrzymać ciepło przez długi czas. Chcesz zafundować sobie właśnie takie naczynie? Jaka jest najlepsza patelnia żeliwna? Ranking polecanych produktów pomoże ci w podjęciu decyzji.
patelnia żeliwna ranking

Żeliwna patelnia – co warto wiedzieć?

Jeśli do tej pory używałeś lub używałaś w kuchni aluminium, stali czy teflonu, to żeliwna patelnia może okazać się tzw. game changerem. Naczynie – jak wskazuje jego nazwa – powstaje z żeliwa, które doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło. W przeciwieństwie do modeli aluminiowych i stalowych dobra patelnia żeliwna rozgrzewa się powoli, ale potem długo zachowuje idealną temperaturę, a co za tym idzie – gwarantuje równomierną obróbkę termiczną.

Dobra patelnia żeliwna – poznaj jej zalety

Dlaczego warto zainwestować w jedną z patelni żeliwnych w rankingu, który znajdziesz na końcu tego artykułu? Oto lista ich zalet:
  • Dobre przewodnictwo cieplne – żeliwo rozprowadza równomiernie ciepło i utrzymuje je przez długi czas. Dzięki temu dania przygotowywane na takiej patelni są idealnie dopieczone.
  • Trwałość – dobra patelnia żeliwna może być używana przez wiele lat. Wystarczy odpowiednia konserwacja i pielęgnacja, aby naczynie służyło nawet przez dekady. 
  • Uniwersalność – w sklepach bez problemu znajdziesz model dopasowany do swojej kuchenki – może być to patelnia żeliwna na indukcję czy na gaz. Oprócz tego możesz bez obaw używać jej również w piekarniku. To naczynie idealnie nadające się do smażenia, grillowania, duszenia i pieczenia.
  • Ochrona przed przywieraniem – z czasem powierzchnia żeliwnej patelni pokrywa się niewidoczną warstwą, która uniemożliwia przywieranie jedzenia w trakcie obróbki termicznej. Wystarczy pamiętać o regularnym sezonowaniu.
  • Bezpieczeństwo – patelnie żeliwne, zarówno te z rankingu, jak i pozostałe modele dostępne na rynku, są uznawane za jedne z najzdrowszych. 
  • Jak wybrać najlepszą żeliwną patelnię?

    Na co zwrócić uwagę, wybierając patelnię żeliwną z rankingu? Sprawdź:
  • średnicę – standardowy rozmiar patelni wynosi od 24 cm do 28 cm,
  • typ powłoki – najlepszym wyborem jest klasyczne, surowe żeliwo,
  • przeznaczenie – upewnij się, czy interesujący cię model jest dopasowany do rodzaju płyty grzewczej w twoim domu, np. patelnia żeliwna na indukcję,
  • pokrywę – niektóre patelnie żeliwne są sprzedawane solo, podczas gdy inne – w zestawie z przykrywką.
  • Oprócz tego zdecyduj, jaki rodzaj żeliwnej patelni sprawdzi się w twojej kuchni: uniwersalny, grillowy, do naleśników czy może do jajek i placków albo ryb.

    Patelnia żeliwna – jak o nią dbać?

    W twojej kuchni czeka już nowa patelnia żeliwna? Jak dbać o naczynie? Chociaż jest ono niezwykle wytrzymałe, to nie polubi się z drapakami i silnymi środkami czyszczącymi, a także ze zmywarką. O wiele lepszym wyborem jest mycie patelni ręcznie, używając do tego ciepłej wody i zwykłej gąbki.
    Zrób to również przed pierwszym użyciem, aby usunąć specjalną warstwę konserwującą! Po umyciu osusz żeliwną patelnię ręcznikiem papierowym, a następnie rozgrzej ją na kuchence. Wsyp około 400 g soli i „smaż” przez kilkanaście minut, aż powierzchnia nie zmieni swojego koloru. Poczekaj, aż patelnia ostygnie, umyj ją ponownie i na zakończenie pokryj jej wnętrze rafinowanym olejem, którego używasz w kuchni. Doskonale sprawdzi się np. słonecznikowy albo rzepakowy.
    A czego unikać w przypadku patelni żeliwnej? Pozostawiania w niej ugotowanego jedzenia, zwłaszcza z kwaśnymi składnikami. Oprócz tego postaraj się nie pozostawiać naczynia do zbyt długiego moczenia oraz pamiętaj o dokładnym osuszeniu powierzchni po myciu. Dzięki temu unikniesz korozji.

    Patelnia żeliwna – ranking najlepszych produktów

    Jaka jest najlepsza patelnia żeliwna? Ranking polecanych produktów pomoże ci w znalezieniu odpowiedniego naczynia kuchennego.

    1. Głęboka patelnia żeliwna Staub Chistera 24 cm

    Najpopularniejsza patelnia żeliwna w rankingu? Głębokie naczynie Staub Chistera o średnicy 24 cm, które kupisz w kilku wersjach kolorystycznych, powstających dzięki użyciu naturalnych barwników. To uniwersalny produkt z emaliowanego żeliwa wytwarzanego we Francji, sprzedawany w zestawie z pokrywą z dużą gałką. Producent dodał też dwa uchwyty oraz zadbał o to, aby żeliwna patelnia nie tylko chroniła przed przywieraniem potraw (wewnętrzna powłoka non-stick), ale także mogła być używana na każdym rodzaju kuchenki.

    2. Patelnia żeliwna Kinghoff KH-2252 26 cm

    Kolejną polecaną patelnią żeliwną w rankingu jest model Kinghoff KH-2252 o średnicy 26 cm. Naczynie waży 2200 g, dzięki czemu jest w stanie utrzymać temperaturę przez długi czas. Oprócz tego ma gładkie dno oraz oksydowaną powierzchnię, która zmniejsza podatność na powstawanie rdzy. Całość dopełnia uniwersalne przeznaczenie, dzięki czemu to idealna patelnia żeliwna na indukcję, gaz i nie tylko.

    3. Patelnia żeliwna CS Kochsysteme 26 cm

    Dobra patelnia żeliwna o średnicy 26 cm i wysokości 5,5 cm, wzbogacona o zewnętrzną kolorową emalię, która nie tylko nadaje naczyniu designerski wygląd, ale także może pochwalić się łatwością czyszczenia i odpornością na zarysowania. Popularny produkt może być używany na każdej kuchence, również na płycie indukcyjnej.

    4. Patelnia żeliwna z podkładką Homla Andreas

    Co powiesz na żeliwną patelnię w zestawie z podkładką z naturalnego drewna bambusowego? Właśnie to obejmuje zestaw Homla Andreas. To propozycja dla osób, które szukają uniwersalnego naczynia, nadającego się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Okrągły model o wymiarach 25 × 20 cm ma także dwa praktyczne uchwyty, które ułatwiają serwowanie.

    5. Patelnia żeliwna z uchwytami Enders Switch Grid 7792

    Przegląd najlepszych patelni żeliwnych w rankingu zamyka propozycja Enders Switch Grid. To naczynie z praktycznymi uchwytami, nadające się do grillowania, duszenia i pieczenia ulubionych dań. To uniwersalny produkt, który może zastąpić kamień do pizzy czy brytfannę. Patelnia ma 31 cm średnicy i brzegi o wysokości 4 cm. Nadaje się do użytku na kuchenkach gazowych i elektrycznych.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Katarzyna Wendzonka
    Katarzyna Wendzonka

    Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.