Data publikacji:

Jak zaprojektować kuchnię? Praktyczne porady

Mówi się, że kuchnia to serce domu, ale urządzając pomieszczenie, emocje odłóżmy na bok. Jeśli zastanawiasz się, jak zaprojektować kuchnię idealną, zrób to z głową i zdaj się na kilka sprawdzonych wnętrzarskich zasad oraz praktycznych porad. Zobacz zatem, o czym należy pamiętać podczas planowania kuchni.

Czytaj także: Kuchnia - inspiracje

jak zaprojektować kuchnię

Jak zaprojektować kuchnię – zasada trójkąta roboczego

To jedna z najważniejszych zasad, jaką powszechnie stosuje się w projektach kuchni z wyspą czy w tradycyjnym wydaniu. Reguła ta dotyczy rozmieszczenia najważniejszych sprzętów w kuchni oraz związanych z nimi stref. Chodzi o miejsce, gdzie przechowujesz żywność, czyli lodówkę, strefę mycia jedzenia, czyli zlewozmywak, oraz strefę gotowania, czyli kuchenkę.

Optymalnym układ wszystkich tych sprzętów w projekcie kuchni powinien opierać się na wierzchołkach trójkąta. W takim przypadku komunikacja w kuchni będzie ułatwiona i przygotowując posiłki, unikniesz niepotrzebnej krzątaniny.

Sprawdź również, jak urządzić nowoczesną kuchnię.

Planowanie kuchni – balans kolorystyczny

W kuchni zawsze dużo się dzieje: przechowujesz tu sporo akcesoriów do gotowania, na blatach stoją małe sprzęty AGD, a do tego dochodzą jeszcze dodatki i elementy dekoracyjne.

Dlatego bardzo ważne jest, aby w projekcie kuchni dobrze przemyśleć balans kolorystyczny. W tym przypadku świetnie sprawdza się zasada 60:30:10. Określa ona proporcje kolorystyczne, jakie warto zachować w stylizacji wnętrza, aby całość świetnie się komponowała.

60% całości powinien stanowić kolor bazowy. Najlepiej, aby była to stonowana i naturalna barwa, np. biel, beż czy szarość. Kolory te stanowią świetne tło dla całej aranżacji i reszta barw idealnie się z nimi skomponuje.

Kolejne 30% to kolor uzupełniający. Powinien być intensywniejszy i dodawać całości charakteru. Natomiast ostatnie 10% to najbardziej wyrazista barwa, którą należy zarezerwować dla dodatków i drobnych detali. Dzięki nim projekt kuchni nabierze rumieńców, ale jednocześnie intensywny kolor nie zdominuje całości. 

Opisana powyżej zasada to naturalnie tylko jeden ze sposobów na to, jak zaprojektować kuchnię idealną. Zasady, również te wnętrzarskie, są po to, żeby je łamać, więc równie dobrym tropem będzie odwrócenie tej reguły, jeśli lubisz ciemne kolory w aranżacji wnętrz i hołdujesz wyrazistym rozwiązaniom. 

Szuflady zamiast szafek w projekcie małej kuchni

W planowaniu kuchni bardzo ważne jest solidne przemyślenie miejsca do przechowywania. Tradycyjnie w dolnych rzędach szafek montuje się zarówno szuflad, jak i zwykłe szafki z półkami. I chociaż jest to dobre rozwiązanie, to znacznie wygodniejszym pomysłem jest wybór samych szuflad.

Dotyczy to przede wszystkim najniżej położonych punktów – w takim przypadku, po wysunięciu szuflady z góry, możliwy jest łatwy wgląd do jej wnętrza. W przypadku tradycyjnych szafek z półkami, trzeba się schylać niemal do samej podłogi, aby dotrzeć do zawartości najniżej położonych schowków.

Takie rozwiązanie w projektach kuchni ułatwia też utrzymanie porządku – do szuflad możesz dobrać wkłady i organizery, które pomogą zapanować nad przechowywanymi akcesoriami kuchennymi, naczyniami czy produktami spożywczymi.

Wysokość blatów

Tradycyjnie blaty kuchenne położone są na wysokości około 85-90 cm. To standardowe rozwiązanie, które najczęściej przyjmują firmy meblarskie oraz stolarze. Jeśli jednak chcesz zaplanować kuchnię idealną, która będzie szyta na miarę twoich potrzeb, może się okazać, że blaty położone na standardowej wysokości będą niewygodne w użytkowaniu. 

Jak sprawdzić, na jakiej wysokości powinien być położony blat roboczy w kuchni? To dość proste – zegnij rękę w łokciu tak, aby przedramię było położone równolegle do podłogi. Chodzi o przyjęcie mniej więcej takiej pozycji, w jakiej kroi się produkty spożywcze na desce kuchennej.

Optymalna wysokość, na której powinien znaleźć się blat, znajduje się mniej więcej 20 cm poniżej dłoni. Dzięki temu w trakcie przygotowywania posiłków przyjmiesz wygodną pozycję i nie będziesz nadmiernie obciążać pleców.

Powierzchnia robocza

W przypadku blatów solidnie przemyśleć trzeba nie tylko wysokość, na jakiej są położone, ale też ważna jest ich głębokość i szerokość. Szacuje się, że wygodny blat roboczy w miejscu, gdzie przygotowujesz posiłki powinien mieć przynajmniej 80 cm szerokości. Jeśli to możliwe, w projekcie kuchni warto uwzględnić przynajmniej dwa stanowiska do pracy o takich wymiarach.

A co z głębokością blatu kuchennego? Standardowo mają one 60 cm głębokości. Takie wymiary stosowane są przez większość firm meblarskich i produkujących blaty, ale w sprzedaży znajdziesz też nietypowe rozwiązania, czyli blaty, których głębokość sięgać będzie 80 cm. 

Planowanie kuchni – oświetlenie

Światło w aranżacji wnętrz pełni nie tylko funkcję użytkową – za pomocą dobrze dobranego oświetlenia możemy podkreślić atuty aranżacji i sprawić, że w pomieszczeniu zapanuje przytulna atmosfera.

Zwróć uwagę na dobór świetlówek i ich temperatury barwowej. Ciepłe światło jest przyjemne w odbiorze i pomaga kreować przytulną atmosferę. Zimne światło natomiast sprzyja koncentracji i pobudzeniu.

Pamiętaj, że główny punkt świetlny służy jedynie do ogólnego oświetlenia pomieszczenia. Jeśli realizujesz projekt kuchni z wyspą, również nad nią powinno znajdować się źródło światła. Ponadto niezbędne jest doświetlenie blatów roboczych.

W tym przypadku możesz postawić na tradycyjne rozwiązanie, czyli punkty świetle pod górnym rzędem szafek, ale modnym pomysłem są także minimalistyczne lampki sufitowe zwieszające się nisko nad blatem.

Projekt kuchni a wybór sprzętów AGD

Klasyczna kuchenka elektryczna czy płyta i piekarnik do zabudowy? Lodówka wolnostojąca, side by side czy model zabudowany? Mikrofalówka, ekspres? Już na etapie projektowania kuchni trzeba przemyśleć wybór sprzętów AGD. Dotyczy to zarówno tych największych urządzeń, jak i mniejszych, jak toster czy ekspres do kawy.

Na długo przed tym, gdy ekipa montująca meble kuchenne pojawi się w pomieszczeniu, musisz przecież przemyśleć liczbę, rozmieszczenie oraz położenie gniazd elektrycznych.

W tym przypadku warto dobrać więcej gniazdek, które przydadzą się z czasem podczas gotowania. Pamiętaj, że niektóre sprzęty będą podłączone do prądu na stałe, a część gniazd będzie wykorzystywana okazjonalnie. W tym przypadku świetnie sprawdzają się gniazdka wpuszczane w blat lub te zamontowane w wyspie kuchennej. 

Miejsce na segregację odpadów

W czasach coraz większej świadomości ekologicznej i konieczności dokładnego selekcjonowania odpadków, w dobrym projekcie kuchni nie można pominąć miejsca na kosze na śmieci. Tradycyjnie kosze lądują zazwyczaj w szafce pod zlewem. To dobre rozwiązanie, ponieważ podczas przygotowywania jedzenia generuje się dużo odpadków.

W praktyce w tym miejscu świetnie sprawdzają się wysuwane szafki z koszami – to pozwala na łatwe pozbywanie się odpadków. Postaraj się dobrać wielkość pojemników w taki sposób, aby największy odpowiadał rodzajowi odpadów, które w największej ilości są produkowane w twoim gospodarstwie domowy. Z reguły najwięcej odpadów trafia do kosza na śmieci zmieszane oraz plastiki, i to właśnie te pojemniki powinny być największe.

Dobrym rozwiązaniem są także kosze z pokrywami. Dzięki temu nieprzyjemne zapachy nie unoszą się w kuchni. Musisz wiedzieć, że w sprzedaży znajdziesz kosze, których pokrywki są wyposażone w filtry węglowe, które dodatkowo neutralizują nieprzyjemne wonie. 

Autorka: Kamila Zalińska-Woźny