Data publikacji:

Najlepsze pojemniki próżniowe. Ranking pojemników na żywność

Najsmaczniejsze owoce i warzywa to te świeże, prosto z targu. Niestety, nawet przechowywanie ich w lodówce nie przedłuży tej świeżości na długo. Znacznie lepiej sprawdzą się pojemniki próżniowe na żywność, które zapobiegną marnowaniu jedzenia. Jakie pojemniki próżniowe wybrać i jak z nich korzystać?

pojemnik

Dlaczego warto mieć pojemniki próżniowe na żywność?

Klasyczne pojemniki na żywność pomagają sortować produkty i świetnie sprawdzą się na wycieczce lub w pracy. Nie wpływają jednak zanadto na utrzymanie świeżości produktów. Aby ograniczyć psucie się żywności i rozwój bakterii, należy wyeliminować dostęp do tlenu. Taką możliwość dają pojemniki próżniowe na żywność. Wytworzona w nich próżnia zapobiega utlenianiu związków organicznych i spowalnia gnicie. Dzięki temu produkty są nie tylko jędrne i chrupkie, ale przy okazji nie tracą zapachu. Pojemniki próżniowe przedłużają świeżość żywności nawet pięciokrotnie.

Przechowywanie produktów w szczelnych opakowaniach ma oczywiście więcej zalet. Suche półprodukty chronione są w nich przed molami spożywczymi, które lubią zalęgać się w kuchni lub spiżarni. Nawet plastikowe lub papierowe opakowanie mąki, bułki tartej czy kaszy nie chroni produktu przed małymi owadami – mole są w stanie przegryźć foliową torebkę. Dodatkowo pojemniki próżniowe dobrze izolują produkty przed innymi zapachami lodówki, dzięki czemu wewnątrz chłodziarki nie tworzy się nieprzyjemna woń.

Co warto przechowywać w pojemnikach próżniowych? Najczęściej są to:

  • warzywa,
  • owoce,
  • kawa,
  • pieczywo,
  • wędliny,
  • sery,
  • marynowane mięsa,
  • świeże soki i napoje,
  • gotowe posiłki.

Pojemnik próżniowy z pompką

Do odciągnięcia powietrza z pojemników i wytworzenia próżni w pojemniku niezbędna jest pompka. W niedrogich zestawach pojemników znajdziesz pompkę ręczną. Wystarczy kilka ruchów, by hermetycznie zamknąć opakowanie. Pokrywka dociągana jest tak mocno, że jakiekolwiek zabezpieczenie jej klipsami nie jest konieczne. Jeśli jednak zamierzasz wykorzystywać więcej pojemników próżniowych i trzymać w nich wiele artykułów spożywczych, lepszym rozwiązaniem jest system z elektroniczną pompką. To szybsza i wygodniejsza metoda, a dodatkowo zawsze daje te same rezultaty. W przypadku pompki ręcznej łatwo o pomyłkę i niepełne odciągnięcie powietrza.

Plastikowe czy szklane pojemniki próżniowe?

Pojemniki próżniowe wykonywane są zazwyczaj z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, np. tritanu lub szkła. Oba materiały są w pełni bezpieczne dla zdrowia, nie zawierają bisfenolu ani innych szkodliwych substancji. Warto jednak podkreślić, że szklane pojemniki próżniowe mają kilka przewag nad tymi plastikowymi. Nie odkształcają się pod wpływem ciepła, dzięki czemu zachowują szczelność przez cały czas. Nie przejmują także zapachów potraw i nie wchodzą w reakcję ze składnikami. Są łatwe w czyszczeniu i w odróżnieniu od pojemników plastikowych nie pozostają na nich przebarwienia (np. po curry).

Jakie są więc wady szklanych pojemników próżniowych? Przede wszystkim jest nią nieco wyższa cena. Dodatkowo takie pojemniki są znacznie cięższe, więc gorzej sprawdzą się poza domem. Istnieje także ryzyko rozbicia ich lub uszkodzenia nimi płytek ceramicznych w kuchni, dlatego rodzinom z małymi dziećmi zaleca się zakup plastikowych pojemników próżniowych.

Wielkości pojemników próżniowych

Różne kształty i pojemności pojemników próżniowych dają duże możliwości. W zależności od kształtu i objętości produktów można przechowywać żywność na długi czas, robiąc zakupy raz w tygodniu. Firmy produkujące pojemniki próżniowe wychodzą jednak z różnych założeń, dlatego zestawy wyraźnie różnią się między sobą. Niektórzy stosują cylindryczne pojemniki o różnej wysokości, dzięki czemu wszystkie pojemności mają taką samą pokrywkę. Ułatwia to korzystanie z zestawu. Z drugiej strony w innych zestawach można znaleźć prostokątne pojemniki o mniejszych i większych podstawach, co ułatwia przechowywanie żywności na płasko, np. marynowanych mięs. Dobór odpowiednich kształtów, pojemności i rozmiarów uzależniony jest od tego, co zamierzasz przechowywać w pojemnikach: produkty sypkie, wędliny czy może duże warzywa i owoce.

Jakie pojemniki próżniowe kupić?

Do hermetycznych pojemników próżniowych łatwo się przyzwyczaić. Szereg zalet sprawia, że z czasem pojawia się chęć dokupienia dodatkowych sztuk. Na początek zainwestuj więc w taki zestaw, który można dowolnie rozbudowywać o inne elementy, np. pojemnik na kawę czy próżniowy dzbanek na napoje. Możliwość dokupowania pojedynczych elementów, zamiast całego zestawu z pompką, to duży plus. W tym przypadku warto postawić na zestaw z pompką elektryczną. Ręczne pompowanie będzie uciążliwe, jeśli zamierzasz często otwierać pojemniki, np. te z kaszą, mąką lub warzywami.

Ważnym aspektem jest też precyzja wykonania. Niestety, niektóre pojemniki próżniowe szybką się odkształcają i tracą szczelność. Zachowują więc próżnię przez kilka dni, a po kilku latach użytkowania wpuszczają powietrze już po kilku godzinach od wypompowania. Można oczywiście codziennie odpompowywać powietrze, ale mija się to z celem. Wysoka jakość pojemników próżniowych to klucz do sukcesu.

Worki próżniowe – alternatywa dla pojemników

Oprócz pojemników próżniowych warto mieć w kuchni także worki. Worki próżniowe są tanie, można w nich mrozić produkty i świetnie nadają się do długiego przechowywania żywności. Dobrym pomysłem jest zamykanie w nich świeżo przygotowanych mięs lub półproduktów na kolejny obiad. Korzystają one często z tych samych pompek, które dołączane są do zestawu pojemników.

Jakie pojemniki próżniowe kupić?

Do hermetycznych pojemników próżniowych łatwo się przyzwyczaić. Szereg zalet sprawia, że z czasem pojawia się chęć dokupienia dodatkowych sztuk. Na początek zainwestuj więc w taki zestaw, który można dowolnie rozbudowywać o inne elementy, np. pojemnik na kawę czy próżniowy dzbanek na napoje. Możliwość dokupowania pojedynczych elementów, zamiast całego zestawu z pompką, to duży plus. W tym przypadku warto postawić na zestaw z pompką elektryczną. Ręczne pompowanie będzie uciążliwe, jeśli zamierzasz często otwierać pojemniki, np. te z kaszą, mąką lub warzywami.

Ważnym aspektem jest też precyzja wykonania. Niestety, niektóre pojemniki próżniowe szybką się odkształcają i tracą szczelność. Zachowują więc próżnię przez kilka dni, a po kilku latach użytkowania wpuszczają powietrze już po kilku godzinach od wypompowania. Można oczywiście codziennie odpompowywać powietrze, ale mija się to z celem. Wysoka jakość pojemników próżniowych to klucz do sukcesu.

Ranking pojemników próżniowych – TOP 5

1. Vacuum Dafi Set

2. Vacuumsaver Victor Flavia

3. Zwilling Fresh&Save

4. Pojemniki Waco

5. Foodsaver FFC021X

Autor: Szymon Sonik