Wygląd rośliny jest atrakcyjny, dlatego tak chętnie kupowana jest jako ozdoba na tarasy i do ogrodu. Występuje ok. 100 gatunków agawy, z których większość osiąga duże rozmiary, ale są też odmiany nadające się do uprawy doniczkowej. Oprócz walorów wizualnych warto zwrócić uwagę na właściwości rośliny. Po 10 latach wyjmuje się z niej tzw. serce, z którego pozyskuje się słodki syrop. Jest to naturalny łodzik, niskokaloryczny, pełny cennych dla zdrowia witamin (A, B, C, E i K) i minerałów (żelazo, wapno, cynk, fosfor, magnes, potas i sód). agawa ceniona jest za dużą ilość saponin, związków chemicznych pochodzenia roślinnego wykazujące działanie przeciwzapalne i moczopędnie. Saponiny stosuje się do walki z cukrzycą oraz obniżają cholesterolu. W roślinie znajduje się też inulina, naturalny prebiotyk wspierający odporność organizmu. Z Agawy produkuje się nie tylko leki, ale też alkohol (tequilę) w Meksyku.