Berberys to rodzaj krzewu, który pochodzi z rodziny Berberidaceae Juss. Berberys nazywany jest także kwaśnicą i to właśnie te dwie nazwy będziemy stosować w naszym artykule. Do rodziny berberysowatych należy niemal 500 gatunków, które różnią się od siebie zarówno wielkością, pokrojem, jak i kolorem, a nawet kształtem liści. Z tego właśnie powodu berberys można spotkać w wielu kolorach, jednak znakami szczególnymi większości gatunków z rodzaju berberysowatych są drobne, lancetowate, sercowate lub eliptyczne liście oraz stosunkowo duże ciernie, które są pochodzenia liściowego. Liście mogą przybierać różnorodne barwy, poczynając do czerwieni, fioletów, brązu, po zielenie i żółcie. Berberys to roślina miododajna – posiada drobne kwiaty w kolorze żółtym lub pomarańczowym, które wyjątkowo skutecznie wabią do siebie owady. Ten ciernisty krzew posiada owoce o kwaśnym smaku, przez które berberys określa się właśnie mianem „kwaśnicy”. Co więcej, są to owoce jadalne, które są idealne jako składnik przetworów.