Data publikacji:

Jaki garnek do mleka kupić?

Kipiące mleko lub garnek przypalony po jego gotowaniu to chyba jedne z największych zmór, jakie czyhają na nas podczas kulinarnych wojaży. Okazuje się jednak, że istnieje akcesorium, które raz na zawsze rozwiąże te problemy! Mowa oczywiście o ponadczasowym garnku do mleka z wielowarstwowym dnem. Jak z niego korzystać? Czy można przyrządzać w nim również inne płyny? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru akcesorium idealnego? Odpowiedzi zawarliśmy w poniższym artykule – zapraszamy do jego lektury!
Jaki garnek do mleka kupić?

Gotowanie mleka – czemu dochodzi do kipienia?

Masz ochotę na aromatyczne kakao lub – po prostu – na ciepłe mleko. Wlewasz je do garnuszka, czekasz, odwracasz się na chwilę i... Każdy doskonale wie, co w tym czasie się wydarza. Nasz płyn w kilka sekund zaczyna dosłownie eksplodować. W garnku do mleka taka sytuacja nie miałaby miejsca, ale trudno uniknąć jej chociażby w zwykłym rondelku. Jaka jest tego przyczyna?
Otóż mleko składa się z wody, białka i tłuszczu. W trakcie podgrzewania wzrasta temperatura – to z kolei przekłada się na zmianę struktury białek i oddzielenie tłuszczy od wody, która zostaje w pewien sposób zablokowana i nie może parować. Zamiast tego dochodzi do klasycznego kipienia.
Co może pomóc? Brak kontaktu ze źródłem ciepła, ponieważ wtedy ryzyko przypalenia będzie właśnie znikome. Gotowanie mleka będzie dużo prostsze, jeśli wybierzesz specjalnie zaprojektowane akcesorium. Sprawdź, po czym rozpoznasz dobry garnek!

Perfekcyjne garnki do mleka – co je wyróżnia?

Garnki do gotowania mleka mają na ogół wielowarstwowe dno, niedużą średnicę i są wyższe od standardowych. To praktyczne i zarazem niedrogie akcesoria – nie może ich więc zabraknąć w kuchniach osób, które lubią wszystkie potrawy przygotowywane na bazie mleka.
Garnek do mleka z płaszczem wodnym jest nieco droższy i ma podwójne ścianki, pomiędzy które wlewamy wodę. Dzięki temu mleko nie ma bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła, przez co nie wykipi i nie przypali się. Część tych specjalnych urządzeń została dodatkowo wyposażona w gwizdek. Gdy woda zacznie wrzeć, usłyszymy, że nasze mleko jest gotowe do spożycia.

Ile kosztują garnki do mleka?

Ceny prostych rondli do mleka zaczynają się od dwudziestu kilku złotych. Jeśli chcemy sięgnąć po garnek do mleka z płaszczem wodnym i gwizdkiem, zapłacimy za niego mniej więcej jeszcze raz tyle lub więcej. Oczywiście, na rynku kupić można bardzo drogie akcesoria, czy warto jednak przepłacać? Dobry, porządny garnek do mleka, który posłuży nam latami, wcale nie musi kosztować więcej niż 100 zł.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas wyboru tego przydatnego akcesorium? Wszystko zależy oczywiście od naszych indywidualnych preferencji – cena to wyłącznie jeden z wyróżników i to ona dla wielu osób ma decydujące znaczenie. Jeśli szukamy idealnego garnuszka do mleka, możemy zwrócić uwagę także na:
Czy garnek do gotowania mleka na indukcję różni się od tego na kuchenkę gazową? Wszystkie sprzęty swobodnie wykorzystamy niezależnie od posiadanych palników.
Garnek na mleko – do czego również go wykorzystać?
Do czego jeszcze można wykorzystywać garnek do gotowania mleka? Okazuje się, że ten praktyczny sprzęt wybierzemy nie tylko wtedy, gdy najdzie nas ochota na perfekcyjnie podgrzane mleko lub kakao. Kiedy jeszcze sięgać po rondel z płaszczem wodnym i gwizdkiem?
Garnki na mleko wykorzystamy między innymi do przygotowywania wszystkich mlecznych potraw – dotyczy to również owsianek, jaglanek, zup czy ryżu na mleku. Świetnie sprawdzi się u osób, które cenią sobie smak domowego budyniu lub chcą przyrządzić samodzielnie mleczne kremy do ciast, naleśników i innych słodkich deserów. W takim rondelku z łatwością rozpuścimy również czekoladę do polew – będzie to prosta alternatywa między innymi dla kąpieli wodnych.
Oprócz tego garnek do mleka sprawdzi się wtedy, gdy przygotowujemy delikatne sosy – beszamelowe oraz śmietanowe. Polubią się z nimi również świeżo upieczeni rodzice, którzy na co dzień chcą w szybki i bezpieczny sposób podgrzewać pokarmy dla swoich dzieci. Okazuje się zatem, że korzystanie z garnków do mleka ma mnóstwo zalet!

Jak korzystać z garnków do mleka?

Czy gotowanie mleka jest trudne? Nie – jeśli sięgniemy po dedykowany mu garnek. Wystarczy, że wlejemy zimną wodę w wolną przestrzeń – przechylmy delikatnie rondel i sprawdźmy, czy nic się nie rozlewa. Teraz czas na mleko. Wlewamy je do wnętrza garnka, po czym po prostu podgrzewamy na kuchence! Nie potrzeba nic więcej – to cała filozofia korzystania z garnków do mleka. Poradzi sobie z nimi każda – nawet początkująca – osoba w kuchni.
Zapomnijmy więc o kipiącym mleku, kożuchu i przypalonych rondelkach, które najczęściej lądowały w śmietniku. To proste i praktyczne akcesorium posłuży nam wiele lat, a my będziemy mogli raczyć się pysznym mlekiem oraz aromatycznymi potrawami powstającymi na jego bazie. Profesjonalny garnek do mleka to patent na proste, szybkie i efektywne gotowanie – bez rozczarowań!
Autor: Anna Mlonka