Data publikacji:

Jakie płytki do kuchni na podłogę – matowe czy z połyskiem wybrać?

Podczas remontu lub urządzania nowej kuchni kwestia przygotowania podłogi pozostaje zazwyczaj dość oczywista, wybieramy oczywiście glazurę. Problem pojawia się jednak bardzo szybko, gdy musimy zdecydować się na jej konkretny typ i wykończenie. Z artykułu dowiesz się, jakie płytki do kuchni na podłogę wybrać, matowe czy z połyskiem, gresowe lub terakotowe itd.
Jakie płytki do kuchni na podłogę
Kuchnie to najczęściej brudzące się pomieszczenia w większości mieszkań i domów. Utrzymanie w nich czystości zależy więc w dużym stopniu od tego, w jaki sposób wykończone są meble, ściany oraz podłogi. Zwłaszcza te ostatnie są wyjątkowo narażone na przypadkowe zalanie lub poplamienie, często żrącymi lub bardzo gorącymi płynami, które mogą na stałe uszkodzić panele podłogowe lub wykładziny PVC. Nie dziwne więc, że tak chętnie wiele powierzchni w kuchniach zabezpiecza się ceramicznymi płytkami, które bardzo łatwo zmyć, także przy użyciu mocnych środków chemicznych.
Niewątpliwym atutem płytek na podłogę w kuchni jest także ich trwałość. Dobre modele będą nam służyć przez wiele lat, a na ich powierzchni pojawią się tylko minimalne ślady zużycia. Wiele osób ma jednak wątpliwości, wybrać na podłogę płytki połysk czy mat, bowiem te pierwsze w ich mniemaniu są znacznie bardziej narażone na upływ czasu, tracąc pod jego wpływem pierwotny blask. Przekonajmy się zatem, czy tak jest rzeczywiście, a także przyjrzyjmy się dostępnym w sklepach rodzajom płytek oraz ich właściwościom.

Rodzaje płytek na podłogę typu mat i połysk

Płytek na podłogę w kuchni nie wybieramy pochopnie. Zapoznanie się z ofertą czołowych producentów będzie z pewnością sporym wyzwaniem, ale pozwoli lepiej poznać ceny, wzory oraz kolory, które optymalnie wpasują się w koncepcję i aranżację wnętrza. Położenie nowej glazury jest inwestycją na długi czas, jej wymiana wiąże się bowiem z usunięciem wszystkich sprzętów i mebli kuchennych, a także dodatkowymi kosztami zakupu zaprawy, narzędzi oraz robocizny. Źle dobrane płytki mogą więc być irytującym i kłującym w oczy znakiem niefortunnych decyzji zakupowych.
Na podłodze w kuchni kładzie się przede wszystkim płytki gresowe lub terakotowe. Pod żadnym pozorem nie kładziemy na podłodze ściennych płytek ceramicznych. Są one zbyt wrażliwe na nacisk oraz uszkodzenia fizyczne, przez co błyskawicznie zaczną kruszyć się i pękać.
Płytki gresowe
Płytki ceramiczne, które za sprawą dodatkowego procesu wykończeniowego odznaczają się wysoką trwałością oraz wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Poza podłogami można je z powodzeniem kłaść także na ścianach, wizualnie łącząc obie powierzchnie.
Gres do podłogi w kuchni dostępny jest w trzech rodzajach.
  • Gres nieszkliwiony – fakturą przypomina kamień i odznacza się nierówną oraz chropowatą powierzchnią, którą podczas czyszczenia trzeba solidnie szorować. Do
  • Gres szkliwiony – przypomina klasyczne płytki ścienne. Produkty tego typu posiadają gładką powierzchnię, najczęściej półmatową lub z połyskiem o różnej sile. Pokrywające je szkliwo może z czasem pękać pod wpływem zmiany temperatury i dużego nacisku, tworząc na swojej powierzchni wyraźne rysy.
  • Gres polerowany – pozbawione delikatnego szkliwa płytki, które posiadają niezwykle gładką powierzchnię będącą wynikiem obróbki mechanicznej (szlifowania). Dostępne w różnych wersjach, zarówno matowej, jak i połyskliwej. Produkty tego typu łatwo się jednak plamią i w widoczny sposób brudzą.
Płytki terakotowe
Płytki tego typu wytwarzane są z gliny. Ich atutem jest niezwykle wysoki stopień odporności na ścieranie, wilgotność oraz skoki temperatury. Terakota idealnie naśladuje też inne materiały wraz z ich fakturą, takie jak beton, kamień czy drewno, co wykorzystywane jest w wielu różnych aranżacjach. Możemy więc ułożyć w kuchni ceramiczną podłogę przypominającą płyty marmurowe albo drewniane panele. W zależności od modelu kafle dostępne są w każdym rodzaju wykończenia (połysk, mat, półmat).

Klasa ścieralności płytek do kuchni

O odporności na zużycie podłogowych płytek ceramicznych informuje na tzw. klasa ścieralności w liczbowej skali PEI (od I do V), która powinna być podawana przez producenta. Najsłabsze płytki, z oceną I, przeznaczone są do pomieszczeń o bardzo ograniczonym ruchu. Na podłodze w kuchni kładziemy kafle z oceną IV, która gwarantuje ochronę przed zarysowaniami, a także powolnym ścieraniem się powierzchni podczas jej intensywnego wykorzystywania. Kafle klasy V będą idealne do kuchni w restauracjach oraz w dużych i wielopokoleniowych rodzinach.

Jakie płytki do kuchni na podłogę – matowe czy z połyskiem?

Wbrew obawom wielu osób, nie istnieje bezpośrednia korelacja pomiędzy tym, czy powierzchnia płytek jest matowa, czy połyskowa a ich podatnością na uszkodzenia mechaniczne. Jeżeli wybierzemy gres wysokiej klasy, bez względu na wykończenie powierzchni, powinien zachowywać się w ten sam sposób.
Nie oznacza to jednak, że pytanie płytki na podłogę połysk czy mat, jest bez znaczenia. Wybór kafli jednego lub drugiego typu ma spory wpływ na wygląd wnętrza.
Połyskliwy gres lub terakota sprawdzą się bardzo dobrze w małych kuchniach, które za sprawą odbijanego w nich światła, wnoszą do pomieszczenia więcej życia i optycznie je powiększają. Co więcej, pasują też świetnie do eleganckich aranżacji typu glamour. Minusem połyskliwych płytek jest jednak to, że bardzo szybko dostrzeżemy na nich wszelkiego rodzaju plamy, kurz oraz drobny brud. By zachować estetyczny wygląd, wymagają szczególnej uwagi i częstego czyszczenia, które na szczęście jest zazwyczaj bardzo szybkie i proste.
Płytki matowe znajdą swoje miejsce w stonowanych i nowoczesnych wnętrzach, np. w stylu rustykalnym. Wykończenie kafli w ten sposób najbardziej pasuje do modeli naśladujących naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień. Płytki typu mat dłużej i znacznie łatwiej znoszą zabrudzenia i plamy, nie są one bowiem tak bardzo na nich widoczne. Z drugiej strony możemy mieć poważne problemy z doczyszczeniem modeli z bardziej chropowatą fakturą, zwłaszcza po dłuższym czasie.
Zdjęcie: Envato Elements