Data publikacji:

Kanna - pielęgnacja, odmiany, wymagania, jaka ziemia?

Kanna (łac. Canna), znana też pod polską nazwą paciorecznik, to rodzaj ogrodowych roślin ogrodowych z rodziny paciorecznikowatych. Specjaliści, w zależności od zastosowanej systematyki, rozróżniają od 10 do prawie 50 gatunków. Rośliny pochodzą z Ameryki Południowej oraz Ameryki Północnej, zajmując siedliska w ciepłym i tropikalnym klimacie. Ze względu na kolorowe kwiaty roślina został sprowadzona do Europy oraz innych części świata. Czasami jest też uprawiana w celach gospodarczych, ze względu na jadalne kłącze, spożywane przez ludzi oraz zwierzęta. W Polsce najczęściej spotyka się paciorecznik indyjski.

Kanna – wygląd i najważniejsze informacje

Kanna to bardzo okazała bylina. W zależności od warunków oraz gatunku osiąga wysokość od kilkunastu/kilkudziesięciu centymetrów do nawet ponad dwóch wysokości. Roślina ma pojedynczą i sztywna łodygę, która odporna jest na wiatr i zazwyczaj utrzymuje pionową pozycję bez względu na warunki i wielkość. Co ciekawe, jest ona zbudowana ze zmodyfikowanych zwiniętych liści wyrastających u podstawy byliny. Na czubku łodygi pojawiają się duże pędy kwiatowe. Liście kanny rosną pojedynczo i przyjmują najczęściej podłużny lancetowaty kształt. Najczęściej mają kolor zielony, choć mogą być także czerwonawe lub brązowawe. Zdarza się, że są wykorzystywane do produkcji papieru.
Jak już wspomnieliśmy, kłącza paciorecznika są jadalne i odznaczają się dużą zawartością skrobi. Tradycyjnie przygotowuje się w piecu, choć można bezpiecznie jeść je też w surowej formie. Z kłączy wytwarza się też mąkę.

Kanna – kwitnienie

W naszym klimacie kanna kwitnie zazwyczaj w lipcu. Kwiatostan góruje nad całą rośliną wabiąc owady wytwarzanym nektarem i mocnym zapachem. Znajdują się w nim zarówno kwiaty żeńskie, jak i męskie. Ich kształt i kolor jest uzależniony od gatunku i odmiany byliny. Zazwyczaj kanny wydają czerwone kwiaty, choć mogą być one również pomarańczowe, żółte, różowe lub kremowo-białe. Ogrodnicy bardzo często sięgają też po rośliny dwukolorowe i nakrapiane, które dodają dodatkowej atrakcyjności rabatom.
Niezwykle dużym plusem kanny jest to, że jej kwiaty utrzymują się przez wiele miesięcy i obumierają dopiero na początku jesieni (październik). Owoce rośliny przyjmują postać wielonasiennych torebek.

Kanna – pielęgnacja i wymagania

Teoretycznie kanna jest rośliną typowo tropikalną, ale mimo wszystko dobrze radzi sobie w naszym zimniejszym klimacie późną wiosną, latem i wczesną jesienią. Należy jednak zaznaczyć, że kłącza rośliny nie wytrzymują przymrozków i obumierają w ziemi podczas zimy. Ogrodnicy muszą więc wykopywać bylinę na zimę, przechowując jej kłącza przez ok. dwa tygodnie w suchym i przewiewnym miejscu, w temperaturze ok 10-15 stopni Celsjusza. Najlepiej wykorzystać do tego celu garaż, strych lub komórkę. Najpierw jednak kłącza odpowiednio oczyszczamy, odcinając z nich zepsute lub nadgniłe części, a także usuwając kompletnie resztki łodygi i liści. Po tym czasie kłącza umieszczamy w skrzynkach, zasypując je torfem i trocinami. Tak przygotowań roślinę zimujemy do wiosny w temperaturze ok. 5-8 stopni Celsjusza.
W trakcie okresu wegetacyjnego roślina wymaga regularnego podlewania, co najmniej kilka razy w tygodniu, bez względu na panujące warunki. W trakcie upałów częstotliwość czynności odpowiednio zwiększamy. Specjaliści zalecają też mocno stosowanie nawozów. Do tego celu wykorzystujemy preparaty mineralne lub specjalne mieszanki przygotowane z myślą o paciorecznikach. Kanna wymaga też dużej ilości światła słonecznego i nie przyjmie się w zacienionych miejscach. W podobny sposób traktujemy też osobniki rosnące w donicach, zamiast nawozów ogrodowych stosujemy np. humus do kwiatów.

Kanna: jaka ziemia?

Kanna preferuje próchniczą i wilgotną ziemię o dobrej przepuszczalności. Optymalnie gleba powinna mieć lekki odczyn kwasowy lub neutralny. Przed nasadzeniem eksperci zalecają rozsypanie obornika lub kompostu. Ziemię warto też głęboko przekopać. Jeżeli przygotowujemy ziemię w doniczce pamiętajmy o jej odpowiednim drenażu, na jej dni powinien znaleźć się żwir lub keramzyt.

Jak przesadzać kannę?

Kłącza kanny przed posadzeniem do ziemi ogrodowej umieszczamy w doniczce (najlepiej zabrać się za to w marcu) i hodujemy w temperaturze pokojowej przez co najmniej kilka tygodniu. Zabieg ten jest niezbędny, bowiem roślina do wydania kwiatów potrzebuje półrocznego okresu wegetacyjnego, który ze względu na polski klimat jest normalnie nieosiągalny. Do ziemi w ogrodzie lub działce uprzednio przebudzona w doniczce kanna trafia dopiero w połowie maja. Na tym etapie klaczą można też ostrożnie podzielić uzyskując nowe sadzonki, każda z nich powinna mieć co najmniej dwa pąki.