W przypadku odmian tradycyjnych, a więc krzewów malin, które owocują przez około 3 - 6 tygodni, w lipcu oraz sierpniu, należy wyciąć pędy owocujące zaraz po zbiorze malin. Można więc stwierdzić, że ścięcie malin tradycyjnych powinno odbywać się na przełomie sierpnia i września. Dlaczego jest to tak ważne dla prawidłowego wzrostu rośliny? Owoce w kolejnym sezonie będą wytwarzane na ubiegłorocznych pędach, a co za tym idzie, po ścięciu krzewu w danym roku, musi on mieć czas w tym samym roku, aby wypuścić nowe, zdrowe pędy zwane latoroślami. Gdy się pojawią, powinny być przywiązane do podpory, na przykład do palika, drutu czy sznurka, by mogły prawidłowo rosną oraz aby ograniczyć możliwość ich złamania czy naderwania. W tym przypadku cięcie malin na wiosnę jest również możliwe, jednak powinno być uznawane za dodatkowe. Jeśli dany krzew urośnie za wysoko, powinien być ścięty o kilka - kilkanaście centymetrów. Należy jednak pamiętać, aby przy wiosennym cięciu nie uszkodzić pędów, na których zawiązują się owoce.