Pomyśl o warzywniaku
W zależności od własnych potrzeb można zastanowić się nad wygospodarowaniem przestrzeni dla warzyw. Własne warzywa, szczególnie w dobie mody na produkty ekologiczne, są szczególnie cenne - ich wysiewanie czy sadzenie to sama przyjemność, a także gwarancja, że na stole znajdą się warzywa z własnej uprawy ekologicznej, dzięki czemu eliminuje się z budżetu domowego ryzyko gwałtownego wzrostu cen warzyw w sklepach. Jest to doskonała alternatywa dla mrożonek warzyw, które wiele rodzin podaje na stół z uwagi właśnie na zbyt wygórowane ceny warzyw w sezonie wiosennym i letnim. Niektóre warzywa doskonale dadzą sobie radę w gruncie, a niektóre będą wymagać założenia nawet niewielkiej szklarni. Przykładem warzyw wysiewanych do gruntu są szpinak, cebula dymka, bób, rzodkiewka, pietruszka, marchewka, buraki czerwone, koper. W wiosennym warzywniaku swoje miejsce powinny znaleźć też zioła (na przykład szałwia, majeranek, lubczyk, melisa). By ułatwić sobie pielęgnację warzywniaka, można zastanowić się nad wprowadzeniem automatycznego podlewania (można samodzielnie skomponować odpowiedni zestaw, bez konieczności wydawania fortuny na tego typu ogrodową innowację).