Formy do pieczenia ciast i muffinek to podstawa w amatorskim studiu cukierniczym. Najpopularniejsze i najtańsze są formy metalowe - te trzeba jednak za każdym razem natłuścić i wysypać bułką tartą albo pokryć papierem do pieczenia przed wlaniem ciasta. Dużo wygodniejsze są formy wykonane z silikonu, do którego ciasto nie przywiera. Dodatkowo, miękkie formy silikonowe znacznie ułatwiają wyjmowanie wypieków.
Okrągła, rozpinana tortownica to absolutna podstawa.
Ceramiczna forma do tarty przyda się także do wytrawnych potraw.
Muffiny najwygodniej jest piec w silikonowych formach. Można też użyć papierowych papilotek.
Jeśli chcesz zabrać się za pieczenie ciastek, przyda Ci się stolnica, dzięki której unikniesz wielogodzinnego sprzątania i nie zniszczysz blatu. Najwygodniejsza do czyszczenia i przechowywania jest mata silikonowa, którą po zakończeniu kuchennych prac możesz zwinąć w rulon.
Czas przejść do dekorowania! Do formowania kremu lub bitej śmietany przyda Ci się metalowa szpryca albo worki cukiernicze z zestawem końcówek zwanych tylkami. W zależności od ich rozmiaru i kształtu można decydować o ostatecznym wyglądzie dekorowanego ciasta.
Ceramiczne kulki przydają się w szczególności przy pieczeniu tart i babeczek. Umieszczone na cienko rozwałkowanym cieście, które podpiekamy przed nałożeniem nadzienia, zapobiegają jego wybrzuszeniu. Dzięki temu spód wypieku jest równy, a w środku nie brakuje miejsca na pyszne wypełnienie.
Przydatnym, choć nie niezbędnym gadżetem jest wałek do ciasta o regulowanej wysokości. Umożliwia on rozwałkowanie ciasta na określoną grubość - dzięki temu, wszystkie ciasteczka będą idealnie równe. Tego typu wałek przydaje się również do przygotowywania perfekcyjnych tart na kruchym cieście.
Duży wybór akcesoriów do pieczenia i gotowania znajdziecie TUTAJ.