Data modyfikacji:

Z jakiego materiału są najlepsze garnki do kuchni?

Gotowanie smacznych, zdrowych dań bez przypalania i dużego wysiłku to bardzo trudne zadanie. Podstawą sukcesu jest odpowiedni wybór materiału garnków. Ale jakie naczynia wybrać, kiedy jest tak wiele różnych możliwości? Skorzystaj z porad ekspertów 4home.pl! Sprawdź, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje garnków i pokochaj gotowanie.

Nie każdy ma dryg do gotowania. Dla jednych będzie to uciążliwy obowiązek, dla innych natomiast czysta przyjemność. W obu wypadkach jednak przyrządzanie posiłków nie powinno doprowadzać do złości, a tę zdecydowanie może wywołać widok (i swąd) przypalonego jedzenia. Zwęglone i nazbyt przysmażone potrawy raczej nie przysporzą gotowaniu fanów. Dlatego tak ważne jest usprawnienie i maksymalne uproszczenie niektórych czynności. Gotując w wysokiej jakości naczyniach, bez wątpienia odczujesz różnicę (i ulgę).

Zanim jednak zdecydujesz się przeprowadzić prawdziwą rewolucję w swoich kuchennych szafkach, sprawdź, czym różnią się poszczególne rodzaje naczyń. Specjalnie dla Was eksperci 4home.pl charakteryzują garnki dostępne na rynku, prezentując plusy i minusy materiałów.

Naczynia ze stali nierdzewnej

[su_table]

Plusy

Minusy

+ odporność na uszkodzenia i zapachy

+ długa żywotność

+ używanie na płycie indukcyjnej

+ uniwersalne wykorzystanie

- zawartość niklu ogranicza korzystanie przez osoby wrażliwe na ten pierwiastek

- bardziej wymagające utrzymanie

[/su_table]

Garnki ze stali nierdzewnej stanowią najszerszą i najczęściej używaną grupę naczyń. Sympatię uzyskały głównie dzięki odporności oraz długiej żywotności. Na pewno warto kupić cały komplet garnków zawierający różne rozmiary umożliwiające swobodne korzystanie podczas gotowania.

Naczynia ceramiczne

[su_table]

Plusy

Minusy

+ wysoka wytrzymałość i żywotność

+ odporna powłoka nieprzywierająca

+ elegancki wygląd

+ możliwość gotowania bez tłuszczu

+ łatwe utrzymanie

***

[/su_table]

Naczynia z warstwą ceramiczną posiadają odporną na uszkodzenia i zapachy warstwę nieprzywierającą, dzięki której stały się bardzo lubianymi akcesoriami w kuchni. Najbardziej cenionymi są patelnie ceramiczne, popularne są ciągle klasyczne garnki.

Naczynia emaliowane

[su_table]

Plusy

Minusy

+ odporność i wytrzymałość

+ przystępne ceny

+ szeroka gama kolorów

- niezbędna ostrożna manipulacja

[/su_table]

Emalia jest klasyką w kuchni, podczas odpowiedniego obchodzenia się wytrzyma bardzo długo. Garnki emaliowaneodporne i wytrzymałe, należy jednak uważać na uderzenia: emalia jest bardzo krucha i grozi odpryśnięcie. Duży wybór kolorystyczny umożliwia ładne urządzenie kuchni.

Naczynia żeliwne

[su_table]

Plusy

Minusy

+ wysoka odporność

+ wytrzymałość

+ doskonała przewodność cieplna

+ używanie na płycie indukcyjnej

+ gotowanie z min. ilością tłuszczu

***

[/su_table]

Żeliwo należy do klasycznych materiałów wykorzystywanych już przez nasze prababcie. To bardzo wytrzymały materiał, odporny na wysokie temperatury, z doskonałą przewodnością. Naczynia żeliwne mogą wytrzymać nawet długie lata, świetnie nadają się do powolnego gotowania.

Naczynia teflonowe

[su_table]

Plusy

Minusy

+ powierzchnia nieprzywierająca

+ dobra przewodność cieplna

+ łatwe utrzymanie

+ możliwość gotowania z min. ilością tłuszczu

- podatność na uszkodzenia

- nie toleruje przegrzania

- pochłanianie zapachów

[/su_table]

Teflon to klasyczny materiał nieprzywierający, charakteryzujący się dobrą przewodnością cieplną, obniża również ryzyko przypalenia potraw. W ostatnich czasach jest często modyfikowany w celu usunięcia głównej wady tego materiału – łatwego uszkodzenia twardymi przedmiotami.

Szukasz dobrego wyposażenia swojej kuchni? Więcej akcesoriów i naczyń kuchennych znajdziesz TUTAJ.

Autor: Cieplik