Data modyfikacji:

Zioła w kuchni: zielone inspiracje

Soczyście zielone i aromatyczne zioła podkręcą smak każdej wiosennej potrawy, zwłaszcza stworzonej na bazie królujących w sezonie nowalijek. By mieć je pod ręką przez cały rok, powinny zamieszkać w naszej kuchni na stałe – będą nie tylko praktycznym dodatkiem, ale też kreatywną ozdobą wnętrza.

Grządki z ziołami kojarzą się przede wszystkim tradycyjnymi doniczkami. Wystarczy zamienić je na mniej sztampowe pojemniki, by stworzyć oryginalną dekorację. W tej aranżacji tę rolę spełniły kolorowe puszki po herbacie, z których wyrasta kruchy szczypior, ostra bazylia i aromatyczny tymianek.

www.indulgy.com

W tej aranżacji rolę doniczek przejęły słoiki. By lepiej wyeksponować, zioła, pojemniki przytwierdzono do desek, które trafiły na ścianę tworząc piękną dekorację. Każdy z pojemników można podpisać używając kredy.

www.ideaonline.co.id

Więcej miejsca na zioła znajdzie się na pionowej grządce, która dzięki niewielkim gabarytom zmieści się na przykład na wolnej ścianie lub przy drzwiach. Do jej wykonania potrzebna będzie odpowiednio przerobiona paleta lub gotowy pojemnik, w którym tylko zasadzimy zioła. Gdy puszczą smakowite pędy, donica zmieni się w zieloną ścianę.

www.williams-sonoma.com

A może by ugryźć temat z zupełnie innej strony? W tej aranżacji zioła zasadzono w donicach przytwierdzonych do sufitu... do góry dnem. Taka aranżacja wymaga zastosowania specjalistycznych pojemników, tzw. sky planters, które znajdziemy w wielu designerskich butikach internetowych. pojedyncza donica kosztuje ponad 100 złotych, ale efekt z pewnością zaskoczy wszystkich.

www.bazarcreativo.com

Autor: Kasia Szulik