Myślisz, że sprzątanie kuchni to łatwizna? Jesteś w błędzie! Jeśli pomieszczenie ma być uporządkowane i higienicznie czyste, musisz włożyć w sprzątanie nieco trudu. Na początek przekonaj się, jakich błędów unikać.
Skuteczne sprzątanie to wcale nie taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Łatwo bowiem zapomnieć o niektórych zakamarkach, gdzie gromadzi się brud i zanieczyszczenia. I o ile podczas porządków w domu wiele może ci ujść na sucho, o tyle podczas sprzątania kuchni musisz mieć się bardziej na baczności – wszak to właśnie tu przygotowujesz swoje posiłki. Jeśli chcesz, aby twoja kuchnia była higienicznie czysta i świetnie wyglądała, przekonaj się jakich błędów unikać, podczas porządkowania tego pomieszczenia.
Myślisz, że zmywanie naczyń w zmywarce załatwia sprawę? Niestety, tak łatwo nie jest. Poza wiedzą, jakie tabletki do zmywarki wybrać, konieczne jest także regularne czyszczenie sprzętu. Jak czytamy w serwisie internetowym tygodnika Wprost powołującego się na badania słoweńskich naukowców, w zmywarkach mogą występować grzyby oraz bakterie, jak np. e.coli wywołująca zatrucia pokarmowe. W zmywarce panują bowiem idealne warunki do rozwoju tych mikroorganizmów – w urządzeniu jest ciepło i wilgotno, a do tego dochodzą jeszcze drobinki jedzenia. W efekcie bakterie i grzyby najczęściej znajdują się na uszczelkach urządzenia, ponieważ tam nie dociera ciepła woda podczas zmywania naczyń.
Dlatego podczas sprzątania kuchni nie powinieneś omijać zmywarki. Jak ją skutecznie czyścić? Przede wszystkim przynajmniej raz w miesiącu nastaw program z najwyższą temperaturą i wstaw pustą zmywarkę do czyszczenia. W tym celu możesz użyć jeden z wielu dostępnych na rynku środków czyszczących lub postawić na mieszankę sody oczyszczonej oraz octu. Uszczelki oraz filtry należy czyścić raz w tygodniu.
Jeśli podczas porządków w domu zapominasz o dezynfekcji zlewu kuchennego, to popełniasz duży błąd. Jak podaje Poradnik Zdrowie.pl, zlew kuchenny jest jednym z tych miejsc w domu, w którym występuje więcej bakterii kałowych niż w sedesie! Tu podobnie jak w przypadku zmywarki – resztki jedzenia oraz wilgoć tworzą idealne środowisko do rozwoju grzybów i bakterii. Co więcej, myjąc naczynia i jedzenie w zlewie łatwo o zakażenie bakteriami. Oczywiście o ile zdrowemu człowiekowi bakterie takie nie wyrządzą większej szkody, o tyle zwykłe osłabienie może już doprowadzić do znacznie trudniejszej przeprawy.
Jak zatem dezynfekować zlew? Najlepiej jest użyć w tym celu środek zawierający chlor. Dezynfekcję powinniśmy przeprowadzać przynajmniej raz w tygodniu lub każdorazowo po myciu mięsa oraz ryb.
Ręczniki i ściereczki kuchenne to skomplikowany temat. Trudno powiedzieć, ile powinno być ich w twojej kuchni, ale jeden to na pewno za mało. Bo innym ręcznikiem wytrzesz ręce po skończonym myciu naczyń, innym osuszysz owoce i warzywa, a jeszcze inny posłuży ci do wycierania blatów. Jeśli korzystasz ze zbyt małej liczby ręczników kuchennych, to istnieje prawdopodobieństwo, że przenosisz za ich pośrednictwem bakterie z miejsca na miejsce, lub co gorsza, nawet na jedzenie.
Postaraj się zatem zaopatrzyć w zestaw ręczników i ściereczek kuchennych, które będziesz wykorzystywać zamiennie. Pamiętaj, że ręczniki kuchenne należy wymieniać co tydzień, ponieważ wilgotna tkanina jest idealnym miejscem do rozwoju bakterii.
Na blatach w kuchni dużo się dzieje. Nie dość, że na nich przygotowujesz posiłki, to jeszcze zapewne na blatach lądują torby z zakupami spożywczymi. Efekt? Powierzchnia, która powinna być higienicznie czysta, jest usłana bakteriami. A jeśli podczas swoich cotygodniowych porządków w domu zapominasz o dezynfekcji blatu kuchennego, to pozwalasz towarzystwu rozwijać się w najlepsze.
Do czyszczenia blatów przede wszystkim użyj środka, który jest dostosowany do materiału, z którego powierzchnia jest wykonana. Przykładowo blat kamienny można myć silniejszymi środkami czyszczącymi, niż ten wykonany z drewna.
Zanim przejdziemy do samego mycia, to wiedz, że błąd popełniasz już na wstępie. Jeśli w twojej kuchni jest tylko jedna deska do krojenia, na której siekasz warzywa, owoce, mięso i ryby, lepiej szybko to zmienić. Resztki mięsa i ryb, które niedokładnie spłuczemy z deski, to świetna pożywka dla bakterii. Nie brzmi to zbyt apetycznie, prawda? Dlatego przede wszystkim zadbaj o to, aby w twojej kuchni znalazło się kilka desek, które będziesz zmieniać w zależności od tego, co tym razem na nich wyląduje.
Natomiast jeśli chodzi o mycie deski to przede wszystkim po krojeniu mięsa trzeba ją opłukać w zimnej wodzie tak, aby usunąć wszystkie resztki i strzępki. Dopiero potem może wkroczyć ciepła woda i środek myjący. Na koniec warto zostawić deskę nieco zwilżoną oraz zasypaną solą. To, jak podaje Wyborcza.pl, pozwala usunąć z deski bakterie.
Okap kuchenny, szczyt szafek czy wreszcie oświetlenie sufitowe w pomieszczeniu – to miejsca, o których często zapominamy podczas porządków w domu. A sprzątanie kuchni nie powinno omijać tych newralgicznych punktów, ponieważ kurz jaki osiada na sprzętach kuchennych, jest szczególnie kłopotliwy. Kurz w kuchni to bowiem mieszanka pyłu, strzępków brudu oraz drobinek tłuszczu, jakie unoszą się w powietrzu podczas gotowania. To wszystko osiada na meblach, okapie czy lampie, tworząc trudny do usunięcia kożuch. Jednocześnie, jak pewnie już się domyślasz, jest to siedlisko bakterii i grzybów.
Dlatego podczas sprzątania w kuchni nie omijaj tych miejsc – powinno się to robić przynajmniej raz w tygodniu. Natomiast jeśli chodzi o szczyt szafek kuchennych, istnieje na to prosty patent. Wystarczy, jak rozłożysz na nich stare gazety – nie będą one widoczne z poziomu kuchni, a podczas sprzątania wystarczy je zwinąć i gotowe – nie musisz szorować trudno dostępnych miejsc.
Autor: Kamila Zalińska-Woźny