Data modyfikacji:

Higiena w kuchni - 5 zasad, o których musisz pamiętać

Czy wiesz, że to właśnie kuchnia jest jednym z największych siedlisk bakterii w twoim domu? Niestety w pomieszczeniu panują warunki sprzyjające rozwojowi zarazków, dlatego podczas porządków w domu, należy zwrócić szczególną uwagę na higienę w kuchni. Oto 5 zasad, których powinieneś przestrzegać.

Pewnie myślisz sobie, że nie ma co panikować – zawsze sprzątam tak samo i wszystko jest w porządku. Jasne, sterylne środowisko też nie jest dobre, ale bakterie, które gromadzą się w twojej kuchni są bardzo podstępne. Wystarczy zwykłe osłabienie organizmu, aby nagle stały się znacznie groźniejsze. Poznaj więc 5 ważnych zasad higieny w kuchni, dzięki którym łatwiej uchronisz się przed niechcianymi komplikacjami.

Przeczytaj też: 5 miejsc w twoim domu, gdzie jest najwięcej bakterii

Wokół zlewu

Myślisz, że mycie naczyń sprawia, że są one higienicznie czyste? Niestety muszę cię zmartwić zwłaszcza, jeśli naczynia zmywasz ręcznie. Otóż jak podaje Gazeta.pl w zakładce Zdrowie, gąbki do naczyń są największym siedliskiem bakterii w domu. Portal informuje, że na jednym centymetrze sześciennym gąbki do mycia naczyń może znajdować się aż 54 miliardy bakterii!

Jeśli więc zależy Ci na utrzymaniu higieny w kuchni, zdaj się na zmywarkę. Podczas zmywania woda jest podgrzewana nawet do 75 stopni, co w przypadku mycia ręcznego jest raczej niemożliwe. Warto też pamiętać o regularnym czyszczeniu filtrów urządzenia. Natomiast jeśli nie masz w domu zmywarki, pamiętaj aby po skończonym zmywaniu naczyń dokładnie opłukać i odcisnąć gąbkę. Co więcej, należy ją wymieniać przynajmniej raz w tygodniu.

To niestety nie koniec. Jeśli chcesz przestrzegać zasad higieny w kuchni, podczas porządków w domu przyjrzyj się bliżej kwestii zlewu. Otóż tam również czyhają na Ciebie bakterie – wilgoć i resztki jedzenia tworzą idealne warunki do ich rozwoju. Staraj się więc przynajmniej raz w tygodniu dezynfekować zlewozmywak przy pomocy roztworu chloru.

Przeczytaj też: Higiena w łazience – 5 zasad, o których musisz pamiętać

Kuchnia w dechę, czyli sprawa deski do krojenia

A dokładniej desek. Musisz bowiem wiedzieć, że jedna uniwersalna deska do krojenia to zdecydowanie za mało. W kuchni, w której przestrzega się zasad higieny inna deska powinna służyć do krojenia surowego mięsa, jeszcze inna do warzyw, pieczywa i pozostałych produktów spożywczych.

Najlepszym rozwiązaniem wydają się być deski drewniane pod warunkiem, że są wykonane z twardego drewna np. dębowego lub bukowego. Na powierzchni desek tego typu w najmniejszym stopniu powstają zarysowania, które następnie stają się siedliskami bakterii. Co ciekawe, rysy na drewnie samoistnie się zasklepiają, dlatego deski z naturalnego materiału mają sporą przewagę nad ich plastikowymi odpowiednikami.

Do dezynfekcji drewnianych desek do krojenia najlepiej używać naturalnych środków czyszczących – sól morską, ocet lub sodę oczyszczoną. Alternatywnym rozwiązaniem, które zapewni ci utrzymanie zasad higieny, jest deska szklana – można ją myć w zmywarce, a na jej powierzchni nie powstają rysy. Musisz jednak wiedzieć, że bardzo szybko stępi ona twoje noże kuchenne. Te wszystkie akrobacje z deskami do krojenia pozwolą Ci zminimalizować ryzyko zatruć pokarmowych.

Porządki w domu nie omijają blatów!

Też tak masz? Przychodzisz do domu z zakupów, a torby ze sprawunkami stawiasz na blacie kuchennym? To wygodne, bo bez schylania możesz rozpakować wszystkie torby, ale niestety – blaty obrywają solidną porcją bakterii. Zakupy to tylko jeden przykład – na blatach kuchennych zazwyczaj wiele się dzieje.

Dlatego w trakcie porządków w domu zwróć szczególną uwagę na ich czyszczenie. Przede wszystkim do mycia blatów najlepiej jest stosować jednorazowe ręczniki lub ściereczki – po sprzątaniu lądują w koszu, nie ma więc ryzyka, że niedokładnie opłuczesz ściereczkę lub gąbkę, które mogłyby stać się magazynem bakterii. Raz w tygodniu dezynfekuj blaty, a preparat dobierz do materiału z jakiego są wykonane.

Przechowywanie żywności, czyli hierarchia w lodówce

Czy wiesz, że poszczególne produkty spożywcze mają swoje konkretne miejsce na półkach w lodówce? Temperatura w urządzeniu jest bowiem różna na każdym poziomie. A od tego, w jakiej temperaturze jest przechowywana żywność, w dużej mierze zależy to, jak długo utrzyma świeżość.

Przykładowo surowe mięso i ryby powinny wylądować na najniższej półce, ponieważ tam temperatura jest najbliższa zeru i wynosi 2 stopnie Celsjusza. Z kolei na najwyższej półce umieść jogurty mleko czy kefir. Środkowe półki to miejsce, gdzie możesz układać sery, twarożki i wędliny oraz gotowe dania. Miejsce dla warzyw i owoców znajdziesz w szufladach, gdzie panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza.

Porządki w domu zacznij od lodówki

Miejsce, w którym przechowujesz swoją żywotność bezwzględnie powinno być czyste. Koniec i kropka. Do czyszczenia lodówki najlepiej jest stosować naturalne środki czyszczące, a chemię najlepiej jest trzymać z dala od półek z jedzeniem. W tej roli świetnie sprawdzi się ocet, soda oczyszczona oraz sok z cytryny, który zapewni lodówce przyjemny zapach.

Na koniec warto dodać jeszcze jedną zasadę, którą wszyscy świetnie znamy, ale zdarza nam się o niej zapominać – w kuchni zawsze myjemy ręce. Zanim więc przystąpisz do gotowania, koniecznie umyj dłonie niezależnie od tego, czy dopiero wróciłeś z dworu, czy cały dzień spędziłeś we własnych progach!

Autor: Kamila Zalińska-Woźny