Data publikacji:

Jak czyścić eleganckie sztućce?

Rodowe srebra czy eleganckie sztućce ze stali nierdzewnej powinny lśnić, gdy położymy je na świątecznym stole. Do ich czyszczenia można używać specjalnych preparatów lub mikstur przyrządzonych w kuchni.

Sztućce ze srebra i stali nierdzewnej można czyścić podobnymi metodami, jednak pamiętając, że szczególnie źle znoszą szorowanie druciakami i szorstkimi gąbkami. Do mycia najlepiej używać ściereczki z bawełny lub flaneli – mokrej do mycia, a suchej do polerowania sztućców.

Do przygotowania domowych preparatów czyszczących przyda się ocet, sok z cytryny, soda oczyszczona, maślanka lub woda po ugotowanych ziemniakach bądź szpinaku.

W najprostszej wersji sztućce wystarczy włożyć do gorącej wody połączonej z octem lub solą w proporcjach 1-1,5 łyżki na litr wody. Przy intensywnym nalocie można wzmocnić ich działanie tworząc miksturę na bazie 3 litrów wody, 4 łyżek sody i 5 łyżek octu. Niezależnie od typu roztworu, sztućce powinny się moczyć od 15 minut do około pół godziny, a po wyjęciu trzeba je dokładnie opłukać i wypolerować suchą szmatką.

W przypadku mniejszych zabrudzeń można włożyć sztućce do wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków, szpinaku lub rabarbaru. Zawarty w niej kwas askorbinowy, czyli witamina C, ma działanie rozjaśniające, więc pomoże uporać się z zaśniedziałym nalotem. Kolejnym specyfikiem z lodówki, dzięki któremu wyczyścimy sztućce, jest maślanka. By odzyskały blask, powinny się w niej moczyć przez godzinę.

Jeśli chcemy usunąć większe lub punktowe zabrudzenia, sprawdzi się wilgotna szmatka posypana sporą szczyptą sody oczyszczonej - ta metoda jest szczególnie przydatna przy czyszczeniu mocnych osadów z kawy czy herbaty na łyżeczkach. Dobre działanie ma również papka z pokruszonej kredy i alkoholu, którą obkładamy sztućce, a po kilku minutach spłukujemy, suszymy i polerujemy. Można wypróbować także białą pastę do zębów oraz niewielką ilość mleczka do czyszczenia.

Warto pamiętać, że domowe mikstury powstają na bazie artykułów spożywczych, więc nie musimy się obawiać, że źle spłukany środek chemiczny trafi do naszego żołądka. Czyste sztućce najlepiej przechowywać w zamkniętych pudełkach wyłożonych miękką tkaniną.

Autor: Kasia Szulik