Data modyfikacji:

Jak zaparzyć kawę w kawiarce krok po kroku

Poranna kawa uratowała niejedną posadę i zapewne niejedno małżeństwo. Aromatyczne espresso to nie tylko zastrzyk energii, lecz także symfonia doznań dla prawdziwego smakosza. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić małą czarną we włoskim stylu. Zobacz, jak zaparzyć kawę w kawiarce krok po kroku.  

Na grafice nagłówkowej: 1. Czerwona kawiarka Bialetti na 3 porcje espresso, 105 zł; 2. Żółta kawiarka GAT na 6 porcji espresso, 89,90 zł; 3. Czarna kawiarka elektryczna GAT, 255,90 zł

Kawiarka to gadżet, który znany jest wśród smakoszy kawy. Niektórzy uważają, że to najlepsza metoda parzenia kawy. Odpowiedni dobór ziaren i prawidłowo przygotowana kawiarka pozwala uzyskać niezwykle aromatyczne espresso. Oto instrukcja parzenia kawy w kawiarce. Krok po kroku przygotuj najsmaczniejszą, poranną kawę.

Wskazówka: aby zaparzyć kawę w kawiarce, użyj średnio zmielonej kawy (jak do ekspresów ciśnieniowych).

Instrukcja parzenia kawy w kawiarce:

  • Rozkręć kawiarkę i wyciągnij lejek.
  • Wlej przegotowaną lub filtrowaną wodę do zbiorniczka - powinna sięgać do zaworka bezpieczeństwa (poniżej niego).
  • Włóż lejek do zbiorniczka sitkiem do góry.
  • Nasyp kawę do sitka, ale nie uciskaj jej! Kawa nie może być zbita. Możesz ewentualnie lekko postukać sitkiem o blat, żeby kawa ułożyła się samoistnie.
  • Oczyść ranty z kawy i skręć dzbanuszek z podstawą (zbiorniczkiem). Zrób to dokładnie, aby wytworzyło się odpowiednie ciśnienie.
  • Ustaw kawiarkę na kuchence - ustaw temperaturę płyty / wielkość płomienia na niski poziom (ew. średni). Nie pozwól, żeby płomień wydostawał się powyżej kawiarki (płyta była zbyt gorąca).
  • Kawa gotuje się ok. 3-6 minut (w zależności od pojemności kawiarki). Ciśnienie powstałe w zbiorniczku wypycha wodę przez sitko do dzbanuszka (początkujący mogą podnieść pokrywę, żeby podglądać, jak zbiorniczek wypełnia się naparem).
  • Kawiarkę należy ściągnąć od razu, gdy usłyszymy pierwsze bulgotanie. W przeciwnym razie spalimy kawę.
  • Autor: Cieplik