Uwielbiasz dania z grilla? Lubisz spędzać czas w gronie najbliższych, gdy na ruszcie skwierczą smakołyki? Ale jak grillować zdrowo? To wcale nie takie trudne! Wystarczy, że zastosujesz się do kilku wskazówek, dzięki którym dania z grilla będą nie tylko smaczne, ale też zdrowsze.
W sezonie wiosenno-letnim wszystko kręci się wokół grilla. Bo gdy spędzasz czas na świeżym powietrzu, to przydałoby się jeszcze wrzucić coś na ruszt. Zanim jednak rozniecisz węgle i zaczniesz grillować, przekonaj się, jak zrobić to w zdrowy sposób. Jak jednak grillować, aby przygotowane potrawy były dobre dla naszego zdrowia? Oto 5 wskazówek, które pomogą ci w tym pomogą.
Zanim przyjdzie ci na myśl, żeby wrzucać jedzenie na ruszt, musisz się solidnie napracować. Swoją przygodę z grillowaniem każdorazowo należy bowiem zacząć od solidnego oczyszczenia grilla. Przecież na ruszcie zostają resztki poprzedniej uczty, zaschnięty tłuszcz oraz sadza – nie brzmi to zbyt apetycznie, prawda? Jeśli zatem po poprzednim grillowaniu nie oczyściłeś rusztu, łap za szczotkę i środek czyszczący.
Najłatwiej wyczyścić grilla zaraz po skończonej uczcie, aby resztki jedzenia nie przywarły do rusztu. W tym celu świetnie sprawdzi się druciany czyścik kuchenny oraz płyn do mycia naczyń. Z kolei wnętrze grilla również warto przemyć wodą.
Po dokładnym wyczyszczeniu grilla, czas przystąpić do rozpalania paleniska. Musisz jednak wiedzieć, że wybór węgla oraz rozpałki nie powinien podlegać przypadkowi. Zwróć uwagę, aby węgiel pochodził z drewna drzew liściastych. Zdecydowanie lepszym wyborem jest zwykły węgiel w bryłkach niż brykiety, które zostają poddawane obróbce, więc podczas spalania mogą wydzielać dodatkowe szkodliwe substancje. Jeśli to możliwe, warto grillować na zwykłym drewnie – nie dość, że je łatwo rozpalisz, to jeszcze nada ono potrawom przyjemny aromat.
Co ciekawe, popiół z węgla drzewnego lub szczapek drewnianych świetnie nadaje się do kompostowania. Jeśli masz w swoim ogródku kompostownik, dodaj do niego popiół pozostały po grillowaniu. W ten sposób sprawisz, że podniesie się poziom pH i przyspieszy proces powstawania nawozu.
Teraz czas rozprawić się z podpałką. Przede wszystkim wybierz rozpałkę wykonaną z naturalnych materiałów np. wiór czy trocin. Najlepiej, aby była ona w jak najmniejszym stopniu nasączona jakimikolwiek środkami chemicznymi, bo przecież w trakcie spalania będą się one ulatniać. Pamiętaj, że podpałkę należy stosować jedynie na początku w celu rozniecenia ognia. Nie można jej dodawać, gdy na ruszcie leży jedzenie, kiedy żar zaczyna wygasać. Jako podpałki nie powinniśmy też stosować starych gazet, zadrukowanego papieru czy kartonów.
Dania z grilla mogą być nie tylko ciężkostrawne, ale jeśli je źle przygotujesz, również szkodliwe dla twojego zdrowia. Wszystko to za sprawą tłuszczu, który skapuje z mięsa na rozżarzone węgle i spala się w bardzo wysokiej temperaturze. W efekcie ulatniają się szkodliwe związki, które osiadają na grillowanym jedzeniu. Dlatego aby ograniczyć to niekorzystne dla zdrowia zjawisko, wybieraj chude mięso. Najlepiej sprawdzi się tu drób – kurczak i indyk będą zdrowszym, ale równie smacznym zamiennikiem dla tłustej wieprzowiny czy wołowiny.
Zdecydowanie unikaj grillowania mięsa sprzedawanego w gotowych marynatach. Po pierwsze nie wiesz tak naprawdę, czy mięso jest świeże, ani co wchodzi w skład przypraw. Świetną marynatę wykonasz w domu samodzielnie, łącząc oliwę, czosnek, tymianek lub inne ulubione zioła. Pamiętaj też, że na zdrowym grillu powinno lądować tylko mięso w temperaturze pokojowej.
Nie zapominaj, że na twoim grillu mogą też znaleźć się inne produkty spożywcze. Do grillowania świetnie nadają się warzywa – cukinia, bakłażan, papryka, kolby kukurydzy również będą smakować świetnie. Co więcej, na grillu możesz przygotować nawet pizzę. Wystarczy, że zaopatrzysz się grill z pokrywą oraz specjalny kamień, na którym ułożysz pizzę i wrzucisz ją na ruszt.
Zanim wrzucisz mięso na ruszt, solidnie je zamarynuj. Chodzi tu nie tylko o walory smakowe, ale też o zdrowe grillowanie. Mięso, które leżakowało wcześniej w oliwie i ziołach piecze się znacznie szybciej, niż to posypane jedynie przyprawami. W efekcie traci mniej składników odżywczych i stanowi bardziej wartościowy posiłek. Zanim jednak zaczniesz grillować zamarynowane mięso, odsącz je z marynaty, aby tłuszcz nie skapywał na węgle.
Z kolei żeby dodatkowo skrócić czas, jaki twoje dania z grilla spędzą na ruszcie, staraj się kroić mięso w jak najmniejsze kawałki. Nie dość, że szybciej się upieką, przez co unikniesz szkodliwego zwęglenia potraw, to jeszcze będziesz mógł nakładać mniejsze porcje, więc wyrzuty sumienia po skończonej uczcie będą mniejsze.
Tradycyjnie większość z nas korzysta z grilla węglowego. Ich cena jest przystępna, a wielu lubi ten charakterystyczny zapach. Jednak jak można przeczytać na Wyborcza.pl, grill węglowy jest najbardziej szkodliwy dla naszego zdrowia. Jak zauważa portal, powołując się na wyniki badań naukowców z Politechniki Warszawskiej, wykonanych na zlecenie firmy Gaspol, najzdrowszym rozwiązaniem jest grill gazowy. W ich przypadku nie dochodzi bowiem do spalania tłuszczów wytopionych z mięsa, ponieważ gromadzą się one w specjalnym zbiorniku. Jeśli więc, marzy ci się w pełni zdrowy grill, najlepiej jest postawić na grill gazowy.
Jak widzisz zdrowe grillowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku sprawdzonych zasad, aby smakołyki z rusztu były smaczne i zdrowe. Do uczty dodaj jeszcze świeże warzywa, które wzbogacą posiłek o niezbędne składniki. Unikaj też napojów gazowanych, które w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami, mogą prowadzić do niestrawności.
Autor: Kamila Zalińska-Woźny