Karnawał to czas zimowych szaleństw, najczęściej w towarzystwie przyjaciół. Nie ważne jednak, czy bawicie się na eleganckim balu maskowym, czy spontanicznym balu przebierańców, który urządzacie we własnym domu; ważne byście miło spędzili czas, najlepiej w towarzystwie osób, które są dla Was ważne.
Musicie wiedzieć, że w codziennej pracy barmana istnieje 8 podstawowych technik, które wykorzystuje on, by przygotować wszelkie standardowe drinki. Na ich podstawie może on również tworzyć własne kompozycje.
Techniki te to:
– Shaking
– Stirring
– Building
– Throwing
– Muddling
– Layering
– Flaming
– Blending
Oczywiście, by zadbać o gości na domowym przyjęciu nie musicie wcale znać każdej z tych 8 technik. Wystarczy, że wybierzcie sobie te, które pozwolą Wam przygotować Wasze ulubione drinki. Ja opiszę Wam 4 z nich, które wykorzystuję najczęściej.
Podstawową i najbardziej znaną techniką jest oczywiście shaking. Polega oba na mieszaniu składników w shakerze, wypełnionym lodem. Dzięki temu, że płynne składniki mieszamy ze sobą za pomocą shakera, uzyskujemy drink o jednolitej strukturze, nawet jeśli poszczególne płyny mają inną gęstość.
Kolejną techniką, którą chciałabym Wam przybliżyć jest stirring, czyli technika polegająca na mieszaniu ze sobą składników w szklanicy z lodem za pomocą łyżeczki barmańskiej. Taki sposób przygotowania drinka służy jego odpowiedniemu połączeniu i schłodzeniu. Ta metoda zapobiega również napowietrzeniu drinka, w rezultacie jego smak nie jest tak mocny i intensywny, jak podobnego drinka, przygotowanego w shakerze. W tej technice, jak najbardziej sprawdzą się alkohole szlachetne.
Trzecią metodą, o której chciałabym Wam opowiedzieć jest building. Polega ona na tum, że przygotowujemy drinka bezpośrednio w szkle, w którym chcemy go podać. Ta technika świetnie sprawdza się przy drinkach, w których skład wchodzą napoje gazowane, które pełnią funkcję tzw. Substancji mieszkającej.
Ostatnią metodą, o której Wam wspomnę jest muddling, czyli rozgniatanie owoców i ziół, by wydobyć pełnię smaku i aromatu. W ten sposób łączymy cały ten smak z alkoholem. Jak pewnie już się domyślacie technikę tą stosuje się do przygotowania takich drinków, jak na przykład Mojito czy Mint Julep.
Oczywiście każdy zestaw barmański musi zawierać shaker. Przedstawię Wam dwa podstawowe rodzaje shakerów.
- shaker trzyczęściowy - shaker francuski. Ten rodzaj jest bardzo popularny wśród osób, które zaczynają swoją przygodę z „miksologią”. Shaker francuski składa się z pojemnika (od 0,25 do 0,75 litra), sitka oraz przykrywki.
- shaker dwuczęściowy – shaker bostoński/amerykański. Składa się ze szklanicy (najlepiej, by była wykonana ze szkła hartowanego) oraz pojemnika (koniecznie ze stali nierdzewnej). Istnieją również warianty shakerów wykonanych w całości ze szkła lub metalu.
2.Miarka barowa (do odmierzania poszczególnych płynnych składników)
3.Muddler (tłuczek barowy do rozdrabniania składników bezpośrednio w szklanicy)
4.Sitko barowe (jeśli nasz shaker nie został w nie wyposażony)
Oczywiście taki zestaw możecie rozbudowywać o kolejne elementy, jednak te 4 wystarczą, by przygotować pyszne drinki w domowych warunkach, a tego właśnie potrzebujemy.;)
Teraz wystarczy tylko wybrać przepis i zorganizować karnawałowe przyjęcie.