Kuchnia to pomieszczenie, w którym materiały wykończeniowe muszą spełniać bardzo wygórowane wymagania, co do ich odporności na wilgoć, zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Świetnym rozwiązaniem mogą być coraz popularniejsze panele winylowe do kuchni. Przekonaj się, jakie mają zalety i kiedy najlepiej z nich skorzystać.
Czytaj również: Opinie o panelach winylowych
Podłogi pokrywano płytkami i wykładzinami na ogromną skalę w czasach PRL-u, głównie za sprawą niskich kosztów produkcji tego materiału. O ile jeszcze w latach 90. winyl był używany do wystroju mieszkań, bardzo szybko wypadł z łask, stając się symbolem tandety i siermiężności minionego ustroju. W ostatnich latach winyl wraca jednak do naszych domów, tym razem w zupełnie nowych formach, które są efektem nowych i ulepszonych technologii produkcji oraz rosnącego zainteresowania konsumentów. Z zalet paneli i płytek winylowych skorzystamy w praktycznie każdym dowolnym pomieszczeniu. Co ciekawe, znajdą one swoje miejsce nie tylko na podłogach, ale także na ścianach. Radzimy więc, jakie panele winylowe do kuchni wybrać.
Winyl, inaczej polichlorek winylu, jest świetnie znanym tworzywem sztucznym, które rozpoznawane jest na całym świecie także pod skrótem literowym PVC. Materiał odznacza się niezwykle dużą odpornością na uszkodzenia i w wysokich temperaturach można kształtować go w dowolne kształty. Wykonuje się z niego miliony produktów, w tym rury, okna, listwy wykończeniowe, osłony kabli itd.
Płytki i panele winylowe określa się również skrótem literowym LVT, który określa kategorię produktów o podwyższonej wytrzymałości. Praktycznie wszystkie modele dostępne na rynku z powodzeniem użyjemy na ścianach oraz podłogach w kuchni. Za sprawą wielowarstwowej budowy odznaczają się one bowiem bardzo wysoką trwałością i odpornością na ścieranie oraz zarysowanie. Posiadają rozmaite tekstury, kolory i wzory, które nie ulegają zniszczeniu pod wpływem światła słonecznego lub różnego typu substancji chemicznych i gorących płynów, o co nietrudno w kuchni.
Rozróżniamy trzy podstawowe typy paneli winylowych używanych w domach. Każdy z nich może z powodzeniem znaleźć zastosowanie w na podłodze oraz na ścianach kuchni.
Podłogi i ściany w kuchni wystawione są na zabrudzenia, zachlapania oraz zarysowania, dlatego też panele winylowe są tak atrakcyjną alternatywą dla zwykłych kafli ceramicznych. Nie ulegają ona przetarciom i nie odkształcają się nawet po wystawieniu na duży nacisk, który stłukłby glazurę. Nie straszna im też wysoka temperatura, rozlany wrzątek nie stopi ich powierzchni, tak jak ma to miejsce w przypadku zwykłej wykładziny PVC.
Co więcej, panele winylowe są niezwykle odporne na wysoki poziom wilgoci oraz tłumią dźwięki. Nie można zapomnieć również o ich bardzo łatwym czyszczeniu, bród usuniemy bez obaw nawet przy pomocy szczotki lub gąbki i przy użyciu środków czyszczących. Ogromny wybór wzorów i kolorów paneli winylowych pozwoli z łatwością dopasować je do mebli kuchennych oraz całego wystroju wnętrza. Największą wadą paneli winylowych w kuchni jest z pewnością wysoka cena tego rozwiązania. Będzie ono przeciętnie droższe o kilkadziesiąt procent w stosunku do klasycznych paneli laminowanych.
Panele winylowe znajdą swoje zastosowanie zarówno w małych kuchniach w blokach, jak i dużych oraz przestronnych wnętrz z jadalniami w domach jednorodzinnych. Warto podkreślić, że są idealnym rozwiązaniem do salonów z aneksem kuchennym. Pozwalają one bowiem w całym pomieszczeniu zainstalować jednakowe podłogi, bez potrzeby wydzielania osobnej przestrzeni do gotowania, co wizualnie powiększa i ujednolica całą przestrzeń.
Panele na ścianach w kuchni są z kolei świetnym pomysłem na dodanie jej dodatkowego charakteru. W nowoczesnych i industrialnych wnętrzach sprawdzą się panele imitujące kamień, cegłę lub beton, natomiast w rustykalnym i tradycyjnym otoczeniu przydadzą się modele naśladujące klasyczną drewnianą boazerię.
Autorka: Redakcja wnętrze ze smakiem