Jak prawidłowo przeprowadzić pasteryzację w zmywarce do naczyń?
Pasteryzacja w zmywarce z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników ze względu na wygodę całego procesu. Nie trzeba nastawiać wielkich garów wody, zabezpieczać dna ściereczkami, pilnować wszystkiego – wystarczy jedynie nacisnąć „Start”. Zanim do tego jednak dojdzie, warto się odpowiednio przygotować.
Przede wszystkim potrzebujemy surowca, którego świeżość chcemy przedłużyć za pomocą pasteryzacji. Mogą to być zarówno owoce, jak i warzywa. Bardzo często przygotowuje się w taki sposób dżemy owocowe (truskawkowe, malinowe, jabłkowe), soki owocowe oraz przeciery, a także ogórki kiszone i kapustę. Możemy również z powodzeniem dokonać pasteryzacji soku w zmywarce. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia i nasze kubki smakowe.
Kolejną istotną kwestią jest wybór odpowiednich pojemników do pasteryzacji w zmywarce. Najlepiej sprawdzą się do tego słoiki. Koniecznie muszą być pozbawione wyszczerbień i innych skaz. Przed użyciem ich w całym procesie najlepiej jest je bardzo dokładnie wymyć i wyparzyć, czyli przelać wrzątkiem. W ten sposób minimalizujemy ryzyko niepowodzenia całego procesu.