Data modyfikacji:

Podłoga w kuchni - czym ją wykończyć? Panele, kafle a może deski?

Podłoga w kuchni to powierzchnia do zadań specjalnych. Otóż musi ona udźwignąć ciężar codziennego gotowania, a w takich okolicznościach o uszkodzenia powierzchni nietrudno. A to nóż spadający z blatu, wilgoć w pobliżu strefy zmywania czy wreszcie często odsuwane krzesła przy stole – to wszystko może wystawić podłogę w kuchni na wielką próbę. Czym w takim razie wykończyć powierzchnię, aby prezentowała się świetnie i służyła w dobrym stanie przez długi czas? Jaka podłoga do kuchni będzie najlepszym wyborem? Sprawdźmy!

Podłoga w kuchni – płytki, czyli nieśmiertelna klasyka

To najczęściej stosowane rozwiązanie, jeśli chodzi o wybór podłogi do kuchni. Płytki są odporne na działanie wilgoci, łatwo utrzymać je w czystości, a do tego jeszcze dostępne są w wielu ciekawych wzorach i kolorach. Nic zatem dziwnego, że na stałe wpisały się do aranżacyjnej klasyki w kuchennym wydaniu. Wybierając płytki podłogowe do kuchni, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na dwa parametry – antypoślizgowość oraz klasę ścieralności.

W pierwszym przypadku naturalnie chcielibyśmy, aby posadzka była bezpieczna w użytkowaniu. Nie ma się co jednak zagalopowywać, jeśli chodzi o wybór najwyższej klasy płytek antypoślizgowych. W takim wydaniu płytki mają najczęściej chropowatą powierzchnię, która może być kłopotliwa w utrzymaniu w czystości. Zwróć zatem uwagę na oznaczenia producenta – płytki, które wybierzesz powinny być przeznaczone do montażu w pomieszczeniach wilgotnych, czyli kuchniach czy łazienkach. Z kolei jeśli chodzi o klasę ścieralności płytek, te które zamontujesz na podłodze w kuchni powinny wyróżniać się przynajmniej 3 klasą.

Panele podłogowe do kuchni – czy to dobry pomysł?

Dla wielu to pomysł karkołomny, jednak w tym szaleństwie jest metoda. Otóż panele podłogowe do kuchni mogą okazać się świetnym wyborem z kilku powodów. Po pierwsze chodzi o walory estetyczne. W nowym budownictwie mieszkania i domy są zorganizowane na planie otwartej przestrzeni, gdzie kuchnia, jadalnia i salon tworzą wspólną strefę dzienną. W takim przypadku odchodzi się już od wykańczania podłogi częściowo za pomocą płytek i paneli. Ta wyraźna granica między materiałami wykończeniowymi tworzy niepotrzebną barierę optyczną, która niekorzystnie wpływa na estetykę wnętrza. Problem ten mogą rozwiązać właśnie panele podłogowe do kuchni, a dokładniej zamontowane w całej strefie dziennej. Taki zabieg sprawia, że cała posadzka tworzy jednolitą i dobrze prezentującą się powierzchnię.

Po drugie, panele do kuchni są też praktyczne. Zwłaszcza, jeśli wybierzesz model o wysokiej klasie spieralności np. AC4 lub nawet AC5. Dodatkowo producenci podają informację, czy panele są przeznaczone do montażu w pomieszczeniach, gdzie podłoga jest narażona na kontakt z wilgocią. Bo musisz wiedzieć, że panele podłogowe można zamontować nawet w łazience, pod warunkiem, że wybierze się odpowiedni model. Pamiętaj jednak, że lepszym rozwiązaniem do kuchni będą panele laminowane, niż drewniane – te pierwsze są znacznie mniej narażone na szkodliwe działanie wilgoci, niż ich drewniane odpowiedniki. Ale jak się zaraz przekonasz, drewno może też być dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o podłogę do kuchni.

Jaka podłoga do kuchni? A może drewno?

A jeśli marzy ci się naprawdę elegancki efekt dekoracyjny i jednocześnie przytulna kuchnia, ciekawą opcją będzie drewniana podłoga do kuchni. W tym przypadku możesz zdecydować się np. na niewielkie klepki parkietu, klasyczne deski czy wreszcie bardzo modną jodełkę. Aby podłoga w kuchni wykończona drewnem służyła ci w dobrym stanie przez długi czas, przede wszystkim zwróć uwagę na gatunek drewna, z jakiego będzie wykonana. Najlepiej w tej roli sprawdzą się gatunki egzotyczne np. merbau czy doussie a z rodzimych gatunków dąb lub buk.

Bardzo ważnym elementem jest też sposób zabezpieczenia podłogi. Najczęściej w tym celu stosuje się lakier lub olej. Ten pierwszy preparat tworzy na drewnianej powierzchni grubą warstwę ochronną. Problemem mogą być jednak ubytki w warstwie lakieru – głębokie rysy mogą sprawić, że drewno nasiąknie wilgocią. Z kolei olej wnika w strukturę drewna i je impregnuje. Ewentualne uszkodzenia na olejowanej powierzchni można miejscowo naprawiać. W obu tych przypadkach jest natomiast bardzo ważne, aby właściwie użytkować podłogę. Chodzenie w butach odpada, ponieważ drobny żwirek i piasek na podeszwach zadziała jak papier ścierny, uszkadzając powłokę ochronną. Ponadto konieczne jest szybkie ścieranie rozlanej wody, czy wycieranie podłogi dobrze odsączonym z wody mopem oraz stosowanie odpowiednio dobranych środków pielęgnacyjnych.

Pamiętaj jednak, że nie wszędzie można zamontować drewnianą podłogę. Jeśli twoje mieszkanie jest ogrzewane za pomocą ogrzewania podłogowego, drewaniane deski podłogowe będą złym wyborem. Materiał będzie bowiem blokował swobodny przepływ ciepła, co w rezultacie sprawi, że ogrzewanie stanie się nieefektywne. W takim przypadku, jeśli chcesz uzyskać efekt drewnianej podłogi w kuchni, ale musisz zrezygnować z desek, receptą będą płytki drewnopodobne lub panele podłogowe.

Jakie inne rozwiązania masz do dyspozycji, jeśli nie przekonują cię płytki, panele podłogowe do kuchni czy wreszcie deski? Jeśli szukasz naprawdę niesztampowych rozwiązań, ciekawą opcją może być wylewka z żywicy epoksydowej. To szczególnie dobre rozwiązanie do otwartych przestrzeni, bo wylewkę montuje się w bez spoinowy sposób, co pozwala uzyskać gładką powierzchnię. Inna opcją jest podłoga do kuchni wykonana z betonu dekoracyjnego – w takim wydaniu podłoga w kuchni będzie idealnym uzupełnieniem wnętrza o industrialnym charakterze.

Autor: Kamila Zalińska-Woźny

Autor: Kamila Zalińska-Woźny