Data modyfikacji:

Raclette – co to jest? 

Raclette to wyjątkowe danie, które może zostać przygotowane na kilka sposobów. Podpowiadamy, jakie składniki będą Ci potrzebne, a także przy pomocy jakiego urządzenia będziesz w stanie je przygotować.
raclette

Czym jest Raclette?

Raclette jest potrawą wywodzącą się ze Szwajcarii, a jej historia sięga początków XIII wieku. Pasterze na ułożonych wokół paleniska kamieniach podgrzewali ser, a następnie zeskrobywali go na talerze. Tak powstało danie, które w dawnych czasach cieszyło się sporą popularnością, ponieważ było łatwe w przygotowaniu i pozwalało nasycić się przed dalszą pracą. Raclette stanowiło dodatek do chleba czy ziemniaków, a obecnie podaje się je również z warzywami, wędlinami, orzechami włoskimi, grzybami czy czosnkiem. Ogromną zaletą tego dania jest to, że można je dowolnie modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami.

Jakie urządzenie jest potrzebne do przygotowanie tego dania?

Najlepszy do przyrządzenia Reclette będzie elektryczny grill na którym układamy ser i podpiekamy wraz z innymi składnikami. Kluczowa jest tutaj powierzchnia grzejna, która będzie dość płytka, bo wtedy ser równomiernie się roztopi i łatwiej będzie go przenieść na talerz. Większość grilli elektrycznych jest przystosowana do przygotowywania Raclette. Podczas wyboru spójrz także na jego wielkość. Jeśli chcesz mieć możliwość przygotowywania dodatkowych składników w tym samym czasie, to wtedy rozejrzyj się za większą wersją. Ciekawym wyborem są grille elektryczne z wymiennymi płytami. W sklepach znajdziesz wersje przeznaczone do przygotowania Raclette. Można je łatwo rozpoznać, ponieważ mają specjalne wypustki, które idealnie roztapiają ser.

Podpowiadamy, jak przygotować Raclette 

W pierwszej kolejności musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki rodzaj Raclette chcesz przygotować. Klasyczne danie składa się z roztopionego sera Raclette oraz ziemniaków w mundurkach. Idealnym dodatkiem jest świeżo podsmażona cebulka, natomiast całość dopełniają ogórki. Aby Raclette wyszło idealnie, pamiętaj o tym, aby nie umieścić zbyt dużo sera na grillu. Ser topi się niezwykle szybko, dlatego bezwzględnie trzeba kontrolować cały proces przygotowywania, bo chwila nieuwagi może doprowadzić do przypalenia sera, a to ma ogromny wpływ na smak.
Wiele osób zadaje pytanie, czy do przygotowania Raclette jest konieczny zakup specjalnego grilla. Na pewno posiadanie takiego urządzenia znacznie ułatwia przygotowanie, ale nie jest to warunek konieczny. Bardzo dobrze sprawdzają się żeliwne patelnie, które dobrze radzą sobie z topieniem sera. Opcjonalnie Raclette można zrobić w piekarniku, korzystając z ceramicznych naczyń. Dobrym pomysłem jest ułożenie ziemniaków wraz z serem i pieczenie w temperaturze 180 stopni. Efekt końcowy również jest zadowalający i goście z pewnością będą zachwyceni tym, jak smakuje danie.

Ile kosztuje dobry grill do Raclette?

Ceny urządzeń są bardzo zróżnicowane i zaczynają się już od 150 złotych. Za bardziej zaawansowane grille elektryczne o większej mocy i z bogatszą liczbą funkcji trzeba zapłacić około 400–500 złotych. To optymalna cena, aby przygotować różnorodne i pyszne dania.

Polecane urządzenia do przygotowania Raclette

  • Braun Multigrill 7 CG7044
  • WMF Lono Raclette 04 1504
  • Tefal RE4588
  • Russell Hobbs 26280-56
  • Severin RG 9645
  • Zdjęcie: Envato Elements