Data modyfikacji:

Jak utrzymać porządek w kuchni - część 1

Sprzątanie kuchni bywa  jak walka z wiatrakami – uporządkujesz pomieszczenie, a po przygotowaniu posiłku znów jest bałagan. Dlatego sprzątanie wymaga odpowiedniej strategii. Oto kilka sprawdzonych patentów, dzięki którym porządki w pomieszczeniu będą znacznie łatwiejsze.

Organizacja szafek

Porządki w swojej kuchni zacznij od wnętrza szafek oraz szuflad. Przede wszystkim przeprowadź selekcję i pozbądź się wszystkich akcesoriów kuchennych, z których już nie korzystasz. Ty też zapewne gdzieś w czeluściach szafek kuchennych masz niesparowane komplety pojemników – u mnie np. notorycznie przepadają plastikowe pojemniki. Zostają po nich jedynie pokrywki, które już do niczego nie posłużą. Kiedyś przechowywałam je w szafkach, licząc na to, że zaginione pojemniki pojawią się gdzieś na horyzoncie, niczym dawno wyczekiwany syn marnotrawny. Niestety, zasobniki nie wracały, a pokrywki zabierały bezcenną przestrzeń.

Dlatego właśnie takich rzeczy trzeba się pozbywać. Gdy usuniesz już wszystkie niepotrzebne akcesoria do kuchni, zacznij dopierać komplety. Przykładowo wspomniane już pojemniki i pokrywki warto przechowywać w jednej szufladzie.  Te mniejsze wkładaj do większych, aby maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Podobnie z garnkami miskami i innymi akcesoriami tego typu.

Porządki na blacie

Bałagan w szafkach jest oczywiście irytujący, ale przynajmniej nie go nie widać. Za to nieporządek na blatach przekreśla wszystko – jeśli na blatach stoją akcesoria do kuchni w zdecydowanie zbyt dużej ilości, a do tego nie brakuje również naczyń i produktów spożywczych, pomieszczenie nie będzie wyglądało na uporządkowane.

Dlatego właśnie na blatach przechowuj jedynie te elementy, które faktycznie są tam niezbędne. Np. różne akcesoria do kuchni potrzebne ci w trakcie gotowania – drewniane łyżki, cedzaki, szpatułki – możesz je umieścić w efektownym zasobniku i ustawić obok kuchenki. Wszelkie małe urządzenia AGD, z których korzystasz sporadycznie – toster, gofrownica, czy sokowirówka – powinny wylądować w szafkach.

Szukaj też sposobów na zapanowanie nad akcesoriami do kuchni. Jeśli nie masz już gdzie upchnąć kuchennych niezbędników, zamontuj na ścianie relingi. Na nich zawiesisz ozdobne zasobniki, w których umieścisz np. buteleczki z oliwą i przyprawami oraz najczęściej używane kubeczki. Dzięki temu porządki w pomieszczeniu będą łatwiejsze.

Górne szafki, czyli nierówna walka z kurzem

W kuchni panują specyficzne warunki. Podczas gotowania wraz z parą wodną w pomieszczeniu unoszą się drobinki tłuszczu, które osiadają na powierzchni szafek. Możesz to zaobserwować zwłaszcza na szczycie górnych szafek, gdzie już po krótkim czasie powstaje gruby kożuch tłustego kurzu. Każdy, kto ścierał takie zabrudzenia wie, jak kłopotliwa jest walka z zabrudzeniami tego typu.

Istnieje jednak sprawdzony patent na pozbycie się kurzu z górnych szafek. Wystarczy, że ułożysz na ich szczycie gazety oraz skleisz je kawałkiem taśmy malarskiej. Z poziomu kuchni gazety pozostaną niewidoczne, dlatego w żaden sposób nie wpłyną na estetykę pomieszczenia. Za to gdy będziesz sprzątać, wystarczy zwinąć gazety razem z kurzem i gotowe. Nie musisz szorować, przecierać i zmywać.

Porządek w strefie zmywania

Wiesz jakie jest największe siedlisko bakterii w twojej kuchni? To gąbka do naczyń. Naukowcy wskazują, że wilgotna gąbka to idealne siedlisko dla rozwoju bakterii. Dlatego tak ważne jest jej odpowiednie przechowywanie i płukanie.

Przede wszystkim zaopatrz się w zasobnik na gąbkę. Możesz ułożyć ją na szklanej podstawce lub wieszać na magnetycznym haczyku, który przyczepia się do zlewozmywaka – ten ostatni patent zadziała jedynie wtedy, gdy jesteś posiadaczem stalowego zlewu. W sprzedaży znajdziesz jednak szereg innych tego typu akcesoriów do kuchni. Pamiętaj też o regularnym wymienianiu gąbki – powinno się to robić przynajmniej raz w tygodniu.

Ponadto zaopatrz się w dozownik płynu do naczyń – będzie on wyglądał znacznie lepiej, niż plastikowe opakowanie w którym kupujesz preparat. Takie elementy może nie mają zbyt dużego wpływu na porządek w pomieszczeniu, ale znacznie zwiększają jego estetykę.

Sprzątanie i hierarchia w lodówce

Prace porządkowe nie powinny ominąć też lodówki. Do jej czyszczenia warto używać naturalnych środków, wszak w lodówce przechowujesz żywność. Dobrym środkiem czystości, pozwalającym na skuteczne sprzątanie lodówki jest roztwór wody z sodą lub octem. Te domowe mikstury czyszczące dodatkowo neutralizują nieprzyjemne zapachy. Zamiast tego możesz używać po prostu wody z płynem do naczyń.

Gdy już oczyścisz lodówkę, warto zadbać o odpowiednie przechowywanie. Wiesz, że wszystkie produkty spożywcze mają swoje określone miejsce na lodówkowych półkach? Pozwala to na dłuższe utrzymanie świeżości jedzenia. Przykładowo nabiał i produkty mleczne powinny wylądować na środkowych półkach. Z kolei wędliny, świeże mięso oraz ryby ułóż na najniższej półce, ponieważ w tym miejscu panuje najniższa temperatura. Natomiast warzywa i owoce przechowuj luzem w szufladach.

Zdecydowanie łatwiej utrzymać porządek w lodówce, jeśli nie wypełnia się jej po brzegi. Robienie mniejszych zakupów ma same plusy – łatwiej zorientujesz się w zawartości lodówki i w ten sposób unikniesz przekraczania terminu przydatności produktów spożywczych. To z kolei przełoży się na oszczędności w twoim domowym budżecie.

Porządkowanie kuchni to trudne, ale nie niewykonalne zadanie. Dlatego stosuj też odpowiednie akcesoria do kuchni, które ułatwią utrzymanie porządku, jak np. różnego rodzaju zasobniki do szuflad. Więcej praktycznych wskazówek znajdziesz w kolejnej części wpisu.

Autor: Kamila Zalińska-Woźny