Data publikacji:

Wiosenna kuchnia w zieleni

Zieleń niezmiennie kojarzy się z wiosną, dlatego właśnie w tym okresie warto pomyśleć o kolorystycznej przemianie. Barwa soczystego ogórka, aromatycznej bazylii czy ostrego szczypiorku świetnie pasuje do kuchni.

Zieleń to bardzo wszechstronna barwa. W wersji neonowej lub limonkowej najlepiej sprawdza się we wnętrzach nowoczesnych lub retro, w otoczeniu prostych mebli i dodatków. Barwa trawiasta będzie wyglądać pięknie w kuchni przytulnej, wypełnionej białymi meblami, koszami pełnymi warzyw i kolorowymi obrusami.

www.blog.naver.com
www.didohomes.com

W wydaniu pastelowym zieleń może upiększyć kuchnię klasyczną, wyposażoną w meble z rzeźbionymi frontami i misternie dekorowane płytki. Mięta to świetna propozycja do pomieszczenia w stylu rustykalnym lub shabby chic, w którym znajdziemy meble i sprzęty w stylu vintage.

www.homedesignwallpaper.com
www.rofoege.com

Kolor zielony wygląda bardzo efektownie w parze z jasnymi kolorami. Neonowy lub nasycony dobrze komponuje się z bielą, a pastelowy z odcieniami kremowymi. Ciekawe jest również połączenie zieleni, bieli i czerni, zwłaszcza w zestawie z intensywnym, trawiastym odcieniem. Zieleń khaki wygląda dobrze z meblami w kolorze ciemnego drewna i z metalowymi wykończeniami, które powinny być matowe. Kolor zielony dobrze komponuje się także z barwą pomarańczową. Tak mocny zestaw przełamią białe dodatki.

www.decodice.com
www.interiorfans.com

Zielony kolor nieodmiennie kojarzy się z naturą, więc jeśli w kuchni znajduje się dużo drewna, dodatków z wikliny czy roślin na parapetach, stonowana zieleń świetnie wpisze się w aranżację. Duża liczba odcieni i wersji tego koloru pozwoli stworzyć wymarzone wnętrze.

Autor: Kasia Szulik