Mała kuchnia – duży problem z przechowywaniem. Nie we wszystkich domach znajdziemy piwnicę lub dodatkowe pomieszczenie do przechowywania większych zapasów. Nie oznacza to, że nie możemy takowych posiadać. Wystarczy trochę wyobraźni i odrobina wolnego miejsca. Przedstawiamy przykłady inspirujących spiżarni w małej kuchni.

Spiżarnia, czyli osobne pomieszczenie przeznaczone do przechowywania zapasów, wydaje się nierealnym rozwiązaniem w małych mieszkaniach. Tymczasem sprytny system organizacji jest w nich tym bardziej potrzebny. Lodówka wszystkiego nie pomieści, a wykładanie wszystkiego na blatach i upychanie w wolnych przestrzeniach szafek może jedynie zagracić wnętrze i utrudnić nam korzystanie z kuchni.

http://www.thealdrichgroup.net

http://www.thealdrichgroup.net

Zamiast standardowych półek warto zainwestować w system przesuwnych segmentów. Nie tylko pozwoli to na dogodne uporządkowanie i zagospodarowanie tej samej przestrzeni szafy, lecz także ułatwi dostęp do zapasów znajdujących się na samym dnie. Zamiast wyciągać po kolei puszki i pudełka, wystarczy odsunąć skrzydła spiżarki. Podobny mechanizm stosowany jest w sklepowych ekspozycjach (np. obrotowe wieszaki i ruchome ekspozytory).

Źródła: www.ellentuckinteriors.com; www.hgtvremodels.com; www.classyclutter.net

Źródła: www.ellentuckinteriors.com; www.hgtvremodels.com; www.classyclutter.net

W małych kuchniach każda luka może stanowić cenną powierzchnię. Niezagospodarowane wnęki można zaadaptować pod wysuwane, wąskie szafy z półkami. Dzięki temu wygospodarowujemy dodatkowe miejsce do przechowywania słoików, pudełek i puszek.

Źródła: http://www.helpful-kitchen-tips.com/; http://www.overstock.com/; http://www.hometalk.com; http://www.dailywt.com/

Źródła: http://www.helpful-kitchen-tips.com/; http://www.overstock.com/; http://www.hometalk.com; http://www.dailywt.com/

Często niezagospodarowywaną powierzchnią są drzwiczki szafek. Powieszenie na nich półek umożliwia schowanie całkiem pokaźnych zapasów. Rozwiązanie to często jest łączone z bardzo praktycznym systemem szuflad, który pozwala lepiej zarządzać „spiżarnią” niż półki.

Źródła: http://www.designsponge.com; http://www.elli.com

Źródła: http://www.designsponge.com; http://www.elli.com

Mała spiżarnia może stać się też elementem ozdobnym. Odpowiednio wyeksponowane produkty nie będą tworzyć wrażenia nieładu. Zainwestuj w ciekawe słoiki, miski na owoce, etykietki, przemyśl układ (ma to uzasadnienie estetyczne i praktyczne – pozwala utrzymać porządek); uporasz się z zapasami i będziesz cieszyć się piękną kuchnią.