Data publikacji:

3 drinki - idealne na świąteczne imprezy

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas różnego rodzaju przyjęć i spotkań z przyjaciółmi. Każde takie spotkanie wymaga odpowiedniej oprawy. Dlatego dziś skupimy się na smaku ;) Jeśli szukacie interesujących pomysłów na pyszne świąteczne drinki - ten artykuł jest właśnie dla Was!

Wczoraj gościłam u siebie przyjaciół z okazji „Wigilii”. Chcieliśmy spędzić ze sobą trochę czasu nim porozjeżdżamy się do rodzinnych domów na Święta. Poza tradycyjnymi potrawami, świąteczną muzyką i Kevinem, który został sam w domu, serwowaliśmy pyszne drinki, idealne na świąteczny wieczór spędzony z rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli czujecie, że na Waszych imprezach przydałoby się takie urozmaicenie – świetnie się składa! Przygotowałam dla Was 3 pyszne świąteczne drinki i koktajle, znalezionych na stronie Jamiego Oliviera, które wspaniale dopełnią każde spotkanie. Smacznego!

Grzane wino

Składniki:

-   200 g cukru pudru

-   6 goździków

-   3 sztuki anyżu

-   1 laska cynamonu

-   2 liście laurowe

-   2 pomarańcze

-   1 cytryny

-   2 x 750 ml butelki czerwonego wina

-   100 ml crème de cassis (likier z czarnych porzeczek)

-   1 cała gałka muszkatołowa

Przygotowanie (1,5 litra):

Umieśćcie cukier i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) w dużym garnku o grubym dnie. Następnie dodajcie liście laurowe i za pomocą obieraczki obierzcie skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodajcie ją do garnka, pokrójcie pomarańcze na pół i wyciśnijcie z nich sok.

Wlejcie do garnka wino (tyle, by zakryło wszystkie składniki). Postawcie garnek na średnim ogniu i doprowadzicie całość do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie przez 5 minut, aż cały cukier się rozpuści i ma pięknie pachnący syrop. Dodajcie resztę wina i crème de cassis, potem delikatnie podgrzejcie przez 10 minut, aż całość będzie ciepła i pachnąca. Uważajcie, by nie dopuścić do wrzenia mieszaniny. Podawajcie wino na gorąco ze świeżo startą gałką muszkatołową na wierzchu.

Limoncello

Składniki:

- 3 cytryny z Amalfi (oczywiście możecie spróbować inny rodzaj cytryn, jednak cytryny Amalfi to najsmaczniejsze cytryny we Włoszech - a według niektórych - na całym świecie)

- 250 ml spirytusu (95%)

- 250 g cukru pudru

Przygotowanie (1 litr):

Obierzcie cytryny i włóżcie je do pojemnika z przykrywkom i zalejcie alkoholem. Zostawcie mieszankę w chłodnym miejscu na tydzień, by sfermentował. Gdy alkohol będzie gotowy, nasypcie cukier do dużej butelki i rozpuście go w 750 ml wody (o temperaturze pokojowej). Przecedźcie cytrynowy alkohol przez drobne sitko i wlejcie do wody z cukrem. Dobrze wstrząśnijcie, by składniki całkowicie się połączyły. Podawajcie drink po posiłku, na polepszenie trawienia.

Christmas Alexander

Składniki:

- 40 ml koniaku

- 30 ml likieru kakaowego

- 15 ml mleka migdałowego

- 15 ml słodkiej śmietanki

Do dekoracji:

- 1 gwiazdka anyżu

- 1 łyżeczka obranych pistacji

Przygotowanie (na jedną porcję):

Banalnie proste! Po prostu wymieszajcie wszystkie składniki i przy użyciu shakera – dodajcie również lód. Następnie przecedźcie drink do kieliszka koktajlowego (ze stopką). Na ozdóbcie pistacjami i gwiazdką anyżu.

Więcej wspaniałych przepisów (na Święta i nie tylko) znajdziecie w książkach Jamiego:

Znacie jeszcze jakieś inne drinki, które byłyby idealne na świąteczne imprezy?

Autor: Oliwia Górska
Autor: Oliwia Górska