Data publikacji:

Jak ułożyć sztućce?

Przygotowujesz wystawne przyjęcie lub organizujesz kolację dla rodziny i nie wiesz, jak nakryć do stołu? Jak ułożyć sztućce, ile sztuk powinno przypadać na każdego gościa czy wreszcie, jak je rozmieścić wokół talerzy? W przypadku wątpliwości tego typu, z pomocą przychodzi nam savoir vivre. Zdając się na te powszechnie obowiązujące zasady, unikniesz wpadki i podejmiesz swoich gości przy efektownie nakrytym stole.
Wyrażenie „savoir vivre” dosłownie tłumaczymy jako „znajomość życia”, jednak w praktyce oznacza to po prostu zbiór dobrych manier i zwyczajów towarzyskich. Te kulturowo wypracowane reguły mogą być świetnym wyznacznikiem, jeśli chcesz uniknąć gafy i przygotować przyjęcie z prawdziwego zdarzenia. Bo przecież posiłki jemy również oczami i pięknie zastawiony stół stanie się świetnym wstępem do zaplanowanej uczty. Zobacz zatem, jak zasady savoir vivre mają się do kwestii sztućców i ich ułożenia.

Jak ułożyć sztućce na stole?

Savoir vivre serwuje nam kilka zasad, których trzeba przestrzegać, jeśli chcesz nakryć do stołu z zachowaniem dobrych manier. Wszystko tu kręci się wokół głównego talerza obiadowego, który stanowi podstawę zastawy. To na nim wylądują talerz do przystawek i bulionówka na zupę, i właśnie wokół niego układać będziemy sztućce. Widelce układamy z lewej strony, natomiast noże i łyżkę z prawej.

Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej goście będą po nie sięgać. Oznacza to, że najbardziej na zewnątrz i najdalej od talerza znajdą się te, które pójdą w ruch jako pierwsze. Będą to np. sztućce do przystawek czy zupy.

Na tym jednak nie koniec. Trzeba jeszcze zadbać o sztućce deserowe. Zgodnie z zasadami savoir vivre, należy je umieścić powyżej talerza obiadowego, przy czym bliżej naczynia znajdzie się widelczyk, a powyżej łyżeczka. Należy je skierować w przeciwne strony – widelczyk w lewo, a łyżeczkę w prawo.

Kolejny element układanki, jaką jest prawidłowe ułożenie sztućców na stole, to skierowanie sztućców w odpowiednią stronę. Noże powinny kierować się ostrzem w kierunku talerza, z kolei widelce ułożymy ząbkami ku górze. Natomiast w przypadku łyżki, jej miseczka powinna opierać się na stole.

Ułożenie sztućców na stole to nie wszystko. Pamiętać trzeba także o serwetce. Powinna znaleźć się po lewej stronie zastawy lub można ją umieścić na talerzu. Ciekawym pomysłem jest wykonanie dekoracji przy użyciu serwetek. Można je efektownie ułożyć, dodać ozdobną tasiemkę czy sezonowy akcent np. w postaci szyszki, pierniczka czy innej ozdoby adekwatnej do bieżącej okazji.

Zanim sztućce trafią na stół

Częstym problemem są nieestetyczne zacieki na sztućcach. Są szczególnie widoczne w przypadku eleganckich modeli ze stali nierdzewnej, wykończonych na wysoki połysk. Dlatego jeśli chcesz zadać sobie trud układania noży i widelców zgodnie z zasadami savoir vivre, zanim sztućce trafią na stół, pamiętaj o ich wypolerowaniu.

W tym celu należy zastosować delikatną ściereczkę. Najlepiej sprawdzają się te wykonane z gładkiej mikrofibry, które nie zostawiają na sztućcach drobinek i pozwalają je idealnie wypolerować. Czynność ta powinna być przeprowadzana każdorazowo po myciu, czy to ręcznym, czy w zmywarce. Dodatkowo dzięki temu unikniesz ryzyka pojawiania się korozji na sztućcach, ponieważ po zmywaniu zostaną dokładnie osuszone.

Jeśli na twoich sztućcach pojawia się nieestetyczny osad, może to być efektem mycia w twardej wodzie. W takim przypadku, jeśli chcesz uzyskać wysoki połysk, warto sięgnąć po specjalne preparaty do polerowania sztućców. 

Autor: Kamila Zalińska-Woźny