Data publikacji:

Jaką paterę na ciasto wybrać?

Patera na ciasto to przydatny element wyposażenia kuchennego dla każdej pani domu lubiącej wypieki. Uniwersalne modele pater na ciasto sprawdzą się na co dzień, natomiast okazjonalne będą doskonałym wyborem np. na święta lub rocznice. Jak wybrać paterę na ciasto? Na co zwracać uwagę? Jak można jeszcze wykorzystać ten przedmiot? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Homemade apple pie

Do czego służy patera na ciasto?

Patera na ciasto, jak sama nazwa wskazuje służy do serwowania ciast, tortów, babeczek czy ciasteczek. Dzięki niej wypieki prezentują się apetycznie i są wygodnie dostępne dla gości. Jednak to nie jest jedyne zastosowanie patery. Jak jeszcze możesz wykorzystać to naczynie?

Jak można jeszcze wykorzystać paterę na ciasto?

Z powodzeniem możesz podawać na paterze na ciasto owoce, warzywa, bakalie, kanapki lub inne przekąski (np. tzw. „finger foods”). W okresie świątecznym świetnie sprawdzi się jako miejsce na dekoracje np. ze świeczkami, szyszkami lub figurkami.

Komu przyda się patera na ciasto?

Patera na ciasto przyda się przede wszystkim tym, którzy często pieką różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Tego typu naczynie pomoże w estetycznym i efektownym zaprezentowaniu wypieków. Jeśli więc jesteś fanką pieczenia, patera na ciasto z pewnością znajdzie zastosowanie i miejsce w twojej kuchni.
Patera na ciasto przyda się też wtedy, kiedy często przyjmujesz w domu gości. Podanie na niej wypieków sprawi, że będą one wyglądać jeszcze bardziej apetycznie i zachęcą do sięgania po nie. Co więcej, dobrze dobrana do wnętrza patera może być ciekawym elementem jego aranżacji.

Jak wybrać odpowiednią paterę na ciasto?

Uniwersalne patery na ciasto

Jeśli szukasz naczynia, które będzie pasowało do różnych okoliczności i świąt, postaw na klasyczną, szklaną paterę na ciasto. Transparentne szkło doskonale wyeksponuje wypieki podkreślając ich walory estetyczne. Naczynie to jest ponadczasowe i łatwo będzie je dopasować do zmieniających się aranżacji stołu bez względu na porę roku i okazję. Ponadto, uniwersalna patera na ciasto nie „narzuci się” swoim wyglądem przy wyjątkowo wyglądających wypiekach. Jeśli więc upiekłeś coś nietypowego, nienarzucająca się formą uniwersalna patera będzie doskonałym tłem dla podkreślenia oryginalności ciasta lub ciasteczek.
Uniwersalne patery występują w różnych rozmiarach i kształtach: od okrągłych, przez prostokątne, aż po bardziej nietypowe formy. Tak naprawdę wszystko zależy od twojego gustu i tego, jak chcesz zaprezentować wypieki.

Okazjonalne patery na ciasto

Na szczególne okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie, warto zaopatrzyć się w tematyczne patery na ciasto. Patera na Wielkanoc z motywem króliczków, pisanek czy kwiatów będzie uroczym dodatkiem do świątecznego stołu. Na Boże Narodzenie możesz wybrać paterę ozdobioną gwiazdkami, choinkami lub w kolorach złota i srebra.
Tego typu naczynia nie tylko podkreślą klimat świąt, ale także sprawią, że domowe wypieki będą prezentowały się jeszcze bardziej zachęcająco.

Patera na ciasto z kloszem — czy warto?

Jednym z praktycznych wyborów jest patera na ciasto z kloszem. Dzięki kloszowi ciasto zachowuje świeżość na dłużej, chroniąc je przed wysychaniem i różnymi owadami. To szczególnie przydatne rozwiązanie, gdy serwujesz wypieki na zewnątrz lub przechowujesz je na blacie w kuchni, a także wtedy, kiedy przyjęcie będzie trwać co najmniej kilka godzin.
Patera na ciasto to nie tylko praktyczne naczynie, ale także elegancki element dekoracyjny, który warto mieć w swoim domu, szczególnie wtedy, kiedy lubisz piec lub często przyjmujesz w domu gości. Wybierając naczynie zwróć uwagę przede wszystkim na jego kształt, materiał (szkoło, drewno, metal, porcelana, tworzywo sztuczne) i kolor. Jeśli cenisz sobie minimalizm, wybierz paterę uniwersalną, która sprawdzi się na różne okazji. Natomiast jeśli chcesz podkreślić klimat świąt, np. bożego narodzenia, zdecyduj się na tematyczne naczynie.
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Agnieszka Ragus