Data publikacji:

Genialne pomysły na organizację szafek w kuchni. Musisz je poznać!

Dobra organizacja szafek w kuchni znacznie ułatwi ci przygotowywanie posiłków i pozwoli zachować porządek na co dzień. Jeśli zaplanowanie rozkładu tego pomieszczenia wydaje ci się karkołomnym zadaniem, skorzystaj z naszych wskazówek. Mamy genialne pomysły na organizację szafek w kuchni, również tej bardzo małej!
genialne pomysły organizacja szafek w kuchni

Organizacja w kuchni – od czego zacząć?

Nie wiesz, jak zabrać się do zorganizowania szafek w kuchni? Mamy kilka wskazówek!

Zakup mebli i sprzętu

Organizacja szafek w kuchni zaczyna się tak naprawdę na etapie zakupu mebli i sprzętu. Z pewnością wiesz, że warto wcześniej przygotować projekt kuchni, który pozwoli na jej wygodne użytkowanie. Jeśli dysponujesz niewielką przestrzenią, postaw na meble modułowe, które łatwo można ze sobą łączyć, zachowując dużo wolnego miejsca. Posiadając dużą kuchnię, możesz zdecydowanie „zaszaleć”, wybierając bardziej masywne meble.

Podział na strefy

Aby twoja kuchnia była funkcjonalna, powinieneś podzielić ją na cztery strefy: gotowania, przygotowywania, zmywania i przechowywania. W ten sposób powstanie trójkąt roboczy, który znacznie ułatwi życie wszystkim domownikom. Co to oznacza w praktyce? Lodówka powinna znajdować się blisko zlewu, by móc szybko umyć produkty. Obok zlewu powinien znajdować się blat roboczy, na którym przygotujesz posiłek.

Zadbaj o pusty blat

Puste blaty w kuchni zapewnią estetyczne wrażenie porządku. Zadbaj więc, by znalazły się na ich tylko często używane, niezbędne przedmioty.

Organizacja wnętrza szafek w kuchni – co się przyda?

Kolejnym krokiem do udanej organizacji w kuchni jest wyposażenie szafek we wszelkiego rodzaju pojemniki, organizery i stojaki. Takie akcesoria bardzo ułatwiają utrzymanie porządku. Warto rozważyć zakup dodatków, takich jak:
  • pojemnik na sztućce,
  • szklane pojemniki na przyprawy,
  • organizer na noże,
  • stojak na talerze,
  • pojemniki na akcesoria kuchenne,
  • pojemniki na produkty sypkie,
  • wysuwane kosze.
  • Organizacja szafek w małej kuchni – przechowywanie

    Oczywiście same gadżety do kuchni to nie wszystko. Najważniejsze jest zmyślne rozmieszczenie przedmiotów oraz produktów. Gdzie i co przechowywać?
  • Garnki i patelnie umieść w dolnych szafkach.
  • Naczynia do pieczenia warto umieścić w szafce pod piekarnikiem.
  • Talerze i miski oraz inne naczynia umieść blisko strefy zmywania.
  • Sztućce powinny znaleźć się w szufladzie nad blatem.
  • Szklanki i kubki umieść blisko zlewu.
  • Ostre noże możesz przechowywać na kilka sposobów: w szufladzie, na stojaku lub ściennym magnetycznym uchwycie.
  • Różne przyrządy kuchenne możesz schować w szufladzie pod sztućcami.
  • Organizacja w kuchni – czego nie robić?

    Jakich organizacyjnych kroków unikać, aby nie utrudniać sobie korzystania z kuchni?
  • Nie umieszczaj akcesoriów kuchennych (szpatułek, chochli itp.) nad płytą grzewczą. Ten popularny sposób nie zdaje swojego egzaminu – sztućce szybko zabrudzają się pryskającym tłuszczem, osiada na nich kurz. Lepiej przechowuj je w szufladzie.
  • Ogranicz liczbę ozdób, które zajmują miejsce na blacie. Jeśli chcesz udekorować kuchnię, postaw na zioła w doniczkach, które pięknie wyglądają i można je wykorzystać.
  • Gdzie przechowywać przyprawy?

    W każdej kuchni powinna znaleźć się kolekcja aromatycznych przypraw. Jak najlepiej je przechowywać? Jest na to kilka sposobów.
  • Jeśli w twojej kuchni jest mało miejsca, warto rozważyć montaż ściennego przyprawnika. To bardzo wygodne!
  • Inny sposób przechowywania przypraw to umieszczenie ich w organizerze w szufladzie. Zamiast organizera możesz wybrać także szklane podpisane słoiczki.
  • Jeśli masz dużo miejsca na blacie, umieść przyprawy w ozdobnym stojaku.
  • Przechowywanie produktów sypkich

    Makarony, ryż i kasze najlepiej przechowywać w osobnej szafce. Warto przesypywać je do szklanych lub plastikowych pojemników, które zajmują mniej miejsca i utrudniają owadom dostęp do suchych produktów.

    Miejsce na środki czystości

    Najbardziej praktycznym miejscem na przechowywanie kuchennych środków czystości jest strefa pod zlewem. Warto wyposażyć ją w stojak lub pojemniki, dzięki którym butelki ze środkami chemicznymi będą uporządkowane. Ręczniki papierowe warto umieścić na ściennym lub stojącym podajniku.

    Gospodarowanie odpadkami

    Mamy nadzieję, że przewidziałeś recykling odpadków w swojej kuchni. W tym celu najlepiej sprawdzi się wygodna szuflada z zestawem koszy, umieszczona na przykład pod zlewem.

    Rzeczy rzadko używane

    Masz kłopot z przechowywaniem toreb na zakupy, instrukcji obsługi i innych rzeczy, które użytkowane są rzadko? Umieść je w szafce nad okapem lub specjalnym koszu montowanym na ścianę za pomocą przylepca. I po kłopocie!

    Organizacja szafek w kuchni – podsumowanie

    Starannie zorganizowana kuchnia znacznie uprzyjemni codzienne przygotowywanie posiłków. Pamiętaj, że planowanie rozkładu pomieszczenia należy zacząć już na etapie zakupu mebli.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Autor: Joanna Plech