Pochłaniacze usuwają niepożądane aromaty, korzystając z dwóch podstawowych metod. Najpopularniejszą z nich są wkłady z węglem aktywnym, który wchodzi w reakcję z cząsteczkami zapachów, usuwając je z powietrza. Spotykamy się również z pochłaniaczami wypełnionymi naturalnym i nietoksycznym żelem, który z czasem wyparowuje, pozbywając się smrodliwego problemu oraz równocześnie odświeża wnętrze lodówki. Pamiętajmy, że pochłaniacze mają ograniczoną długość życia i trzeba je regularnie wymieniać, przynajmniej raz na kilka miesięcy. Ceny pochłaniaczy nie są specjalnie wysokie, najtańsze modele kupimy za kilka złotych, z kolei najdroższe nie kosztują więcej niż kilkadziesiąt. Przy wyborze warto też sprawdzić na opakowaniu informacje o tym, jaka temperatura jest optymalna dla poprawnego działania produktu.
Przeczytaj także: Zlew z ociekaczem czy bez? Który wybrać? Wady i zalety
Dodajmy, że niektórzy producenci lodówek fabrycznie montują w nich oczyszczacze powietrza z filtrami węglowymi, któr e działają na podobnej zasadzie, co zwykłe pochłaniacze. W sklepach znajdziemy też samodzielne wersje tego typu urządzeń, które działają w pełni automatycznie, samodzielnie wykrywając zanieczyszczenia.
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?
Kupienie pochłaniacza nie zawsze w całości rozwiąże problemy z uporczywym zapachem. Przed ich ustawieniem warto poświecić kilka chwil i dokładnie wyczyścić całe wnętrze lodówki, łącznie z wszystkimi półkami i szufladami. W tym przypadku użyć możemy np. specjalnych płynów do mycia lodówek. Czynność tą powinniśmy powtarzać regularnie. Dobrym zwyczajem jest także zamykanie większości szybko psujących się i aromatycznych składników pożywienia w hermetycznych pojemniczkach, wykonanych z tworzyw sztucznych lub szkła. Zapobiegają one bowiem wydostawaniu się i mieszaniu zapachów.
Autor: Michał Kułakowski