Skorupki muszą być suche, jeśli chcemy, aby zawartość szybko się nie popsuła. Wilgotne rozkładamy w suchym miejscu wyłożonym np. pergaminem. Nie należy suszyć orzechów włoskich w piekarniku lub nawet na gorącym kaloryferze – zbyt wysoka temperatura powoduje szybkie jełczenie tłuszczu i utratę cennych wartości odżywczych. Co więcej, chociaż takie orzechy nie sprawią problemów żołądkowych, nie będą po prostu zbyt smaczne.
Jak długo można przechowywać orzechy włoskie w skorupkach? Jeżeli nie zaniedbany podstawowych zasad magazynowania przedstawionych powyżej, spokojnie nadadzą się do spożycia przez kilka miesięcy, do roku, a nawet dwóch lat, jeżeli schowamy orzechy w skorupkach do zamrażarki.
Trochę inaczej rzecz wygląda, jeśli chodzi o to, jak przechowywać orzechy włoskie obrane. Pozbawione skorupki, bardzo szybko tracą swoje wartości odżywcze, dlatego należy przyłożyć szczególną wagę do ich odpowiedniego zabezpieczenia.
Przede wszystkim należy zadbać o szczelny słój, który wydłuży czas utleniania się cennych związków zawartych w orzechach. Ponadto zapobiegnie przedostawaniu się obcych zapachów do wyłuskanej przekąski. Optymalne będzie pozbawione dostępu światła suche miejsce w temperaturze pokojowej, np. półka w kuchennej szafce. Orzechy nie mogą być przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze (ryzyko zjełczenia) i w zbyt niskiej (ryzyko wystąpienia pleśni). Trzeba także pamiętać, że skaza zauważona tylko na jednym orzechu najprawdopodobniej, nawet jeśli niewidoczna, jest już także na innych, a wtedy należy zawartość takiego słoja bezwzględnie wyrzucić. Łuskane orzechy włoskie przechowywane w temperaturze pokojowej zachowują swoją świeżość przez około trzy miesiące.
Bardzo dobrym rozwiązaniem tego, jak przechowywać łuskane orzechy włoskie, jest umieszczanie ich w lodówce. Niska temperatura wydłuża czas ich przechowywania bez utraty wartości odżywczych do sześciu miesięcy. Lodówka zapobiega jełczeniu tłuszczu, a także rozmnażaniu się np. moli kuchennych. Orzechy włoskie obrane można także przechowywać w zamrażarce. Wtedy ich świeżość zostaje wydłużona do dwóch lat.
Podsumowując: orzechy włoskie, niezależnie czy w skorupce, czy łuskane, należy chronić przed zbyt wysokimi temperaturami i wilgocią. Dobre zabezpieczenie ich przed światłem słonecznym, a także tlenem (w wypadku orzechów łuskanych) pozwoli cieszyć się świeżością tej zdrowej przekąski co najmniej kilka miesięcy. Najlepiej jednak nie łuskać orzechów na zapas: te w skorupkach znacznie dłużej nie tracą swoich właściwości.
Autor: Agnieszka Ragus