Data publikacji:

Jaki zlew do kuchni? Praktyczny poradnik

Zlewy pełnią nie tylko funkcję typowo użytkową, ale stanowią również istotny element aranżacji kuchni. Czasy, kiedy wybieraliśmy pomiędzy prostymi jedno- lub dwukomorowymi modelami wykonanymi z ceramiki lub stali, mamy już dawno za sobą. Obecnie na rynku znajdziemy niezwykle szeroką ofertę zlewozmywaków wykonanych z najróżniejszych materiałów, przyjmujących niestandardowe kształty, które można montować na wiele interesujących sposób. Nie dziwne więc, że wiele osób urządzających kuchnię ma problemy w wyborem konkretnego modelu. W artykule przedstawiamy najważniejsze informacje, które powinny pomóc w tym zadaniu. 
Kitchen sink
Poniżej zebraliśmy najważniejsze informacje na temat różnych rodzajów zlewów, dzieląc je ze względu na liczbę komór, materiał, z jakich zostały wykonane, a także sposób montażu.

Podział ze względu na liczbę komór

Zlew jednokomorowy

Jest to zazwyczaj mały zlew (przeciętna szerokość to 40–50 cm), sprawdzający się przede wszystkim na niewielkim metrażu lub w kuchniach o niestandardowym rozłożeniu. Często towarzyszy im również ociekacz. Modele te sprawdzą się też w mieszkaniach ze zmywarkami, w których naczynia rzadko myte są ręcznie. 

Zlewy półtorakomorowe

Zlew jednokomorowy z dodatkową mniejszą misą z własnym odpływem, przeznaczoną np. na wypłukanie warzyw lub umycie sztućców. Sprawdza się dobrze w małych kuchniach, jednak modele z dodatkowym ociekaczem mają już rozmiary porównywalne ze zlewami dwukomorowymi.

Zlewy dwukomorowe

Najczęściej wybierane zlewy, przeznaczone do większości kuchni. Przeciętnie mają około 60 centymetrów szerokości, misy są prawie zawsze symetryczne, a ich duża głębokość pozwala na umycie w nich nawet największych garnków lub patelni. Modele nie sprawdzają się w małych kuchniach, nie będą też pasować do wąskich szafek i blatów. 

Podział ze względu na materiał wykonania

Zlewy stalowe

Wciąż najpopularniejsze rodzaje zlewów, wykonuje się je z nierdzewnej blachy stalowej lub aluminium. Największym atutem tych modeli jest ich niska cena oraz waga, dzięki temu bez problemu zamontujemy je w dowolnym blacie lub na szafce. Łatwość ich produkcji sprawia, że są dostępne w bardzo różnorodnych kształtach i rozmiarach. Poza klasyczną metaliczną barwą, spotkamy się też z produktami w kolorze czarnym, szarym, beżowym itd. Powierzchnia zlewozmywaka może mieć też różnego typu wykończenie – od matowego po pełen połysk. Metal odznacza się też dużą wytrzymałością na odkształcenia i zadrapania, a także wysoką temperaturę.

Zlewy ceramiczne

Zlewy te wykonuje się z tradycyjnej szkliwionej gliny wypalanej w temperaturze ponad 1000 stopni. Odznaczają się one dużą wytrzymałością na zużycie i zarysowania, wybiera się je zazwyczaj do kuchni w klasycznym lub rustykalnym wystroju, choć pasują one do dowolnych wnętrz. W sklepach spotkamy się przede wszystkim z modelami w kolorze białym lub beżowym, z błyszczącym lub matowym wykończeniem. Wadą zlewów ceramicznych jest duża waga i zachowanie uwagi podczas ich użytkowania oraz konserwacji (szkliwo jest podatne na otarcia).

Zlewy kamienne

Pożądany przez wielu zlew wykonany ze specjalnego materiału kompozytowego, powstałego ze zmieszania kwarcu i innych minerałów ze specjalnymi żywicami epoksydowymi. Z wyglądu materiał ten nie jest jednak specjalnie odróżnialny od naturalnego granitu. Misy charakteryzują się niezwykle wysoką odpornością na uszkodzenia, są też odporne na działanie środków chemicznych lub kwasów, nie ulegają więc odbarwieniom, jak prawdziwy kamień. Zlewozmywaki dostępne są w wielu wersjach kolorystycznych, różniących się też grubością widocznego ziarna, bez problemu pasują do dowolnego wystroju wnętrza.

Zlewy z tworzyw sztucznych

Zlewy tego typu wykonuje się z różnego rodzaju tworzyw sztucznych, często naśladujących naturalny kamień lub szkliwo. Modele te dostępne są w różnych kształtach, wzorach i kolorach, odznaczają się dość bezproblemowym czyszczeniem oraz względnie wysoką odpornością na uszkodzenia i wysoką temperaturę.

Zlewy szklane

Z pewnością najbardziej widowiskowe i interesujące wizualnie zlewy, które wytwarza się ze wzmocnionego hartowanego szkła. Dostępne są w różnych kolorach i wzorach, świetnie pasują do minimalistycznych oraz nowoczesnych aranżacji. Szkło odznacza się dużą trwałością, ale wymaga regularnej konserwacji i czyszczenia, aby uniknąć powstawania na jego powierzchni trudnych do usunięcia zabrudzeń. Wadą zlewozmywaków tego typu jest cena oraz ograniczony wybór modeli.

Jak możemy zamontować zlew w kuchni? Podział ze względu na metody

Zlew nasadowy/nakładany

Najczęściej wykorzystywana metoda montażu zlewów, z którą kompatybilna jest największa liczba produktów dostępnych w sklepach. Zlewozmywak nakłada się tutaj bezpośrednio na szafkę kuchenną pozbawioną blatu. Podczas instalacji niezbędne jest wykonanie odpowiedniego uszczelniania, poza tym mebel musi idealnie odpowiadać rozmiarowi misy. 

Zlew wpuszczany

Misę układa się w uprzednio wyciętym otworze w blacie kuchennym, przyklejając ją za pomocą kleju, a następnie zabezpieczając całość silikonem. Aby skorzystać z tej metody, musimy sięgnąć po dedykowane jej modele, bowiem szerokie brzegi misy wystają ponad powierzchnię blatu na wysokości zaledwie kilku milimetrów lub znajdują się na jego poziomie. Zlewy tego typu są bardzo eleganckim i nowoczesnym rozwiązaniem, ułatwiającym przygotowywanie posiłków oraz mycie naczyń. Miski wbudowane mogą przyjmować dowolne rozmiary i kształty, jednym ograniczeniem jest tutaj szerokość blatu.

Zlew podwieszany/podblatowy

Zlew umieszczony jest całkowicie pod otworem wyciętym w blacie, z którym podczas montażu jest na stałe spajany, co wymaga użycia specjalnych mas izolacyjnych i spoin. Blaty muszą być również wykonane z materiałów, które są całkowicie odporne na działanie wody i wilgoci. Misy podblatowe sprawdzają się w nowoczesnych i minimalistycznych kuchniach, ich budowa ułatwia też przygotowywanie potraw – składniki przeznaczone do mycie możemy np. przerzucić jednym ruchem ręki z blatu do zlewu. 

Zlew z fartuchem

Coraz częściej stosowana metoda instalacji zlewu, naśladuje one klasyczne wzory z kuchni z XIX i początku XX wieku. Misa jest osłonięta blatem z trzech stron, ale od frontu jest odsłonięta i wystaje nieco poza linię szafki.
Zdjęcie: Envato Elements