Data publikacji:

Z czego blat kuchenny? Wady i zalety różnych rozwiązań

Podczas urządzania kuchni trzeba pamiętać o wielu aspektach, które będą miały wpływ na funkcjonalność pomieszczenia. Dobór materiałów, zasada trójkąta roboczego czy zachowanie odpowiednich odległości to tylko kilka spośród najważniejszych składników, które wchodzą w skład przepisu na kuchnię idealną. Na tym jednak nie koniec – rodzaj blatu kuchennego przekłada się na sposób użytkowania kuchni i w dużej mierze decyduje o finalnym efekcie dekoracyjnym.

z czego blat kuchenny
Obecnie inwestorzy mają do wyboru wiele rozwiązań. Blaty kuchenne mogą być wykonane z drewna, kamienia naturalnego, betonu czy konglomeratu. Które z tych rozwiązań będzie najlepsze? Na jaki blat postawić podczas urządzania swojej wymarzonej kuchni? Nie ma jednej idealnej recepty na blat kuchenny, dlatego zanim postawisz na konkretne rozwiązanie, poznaj jego mocne i słabsze strony.

Blat kuchenny drewniany

W roli blatów kuchennych najczęściej występuje drewno dębowe, bukowe czy jesionowe. Jakie plusy i minusy możemy zapisać na konto drewnianych blatów?

Zalety:
  • Korzystny efekt dekoracyjny – naturalny materiał daje przytulny efekt, a w zestawieniu z białymi frontami kuchennymi idealnie wpisuje się w najnowsze wnętrzarskie trendy. Drewniane blaty są uniwersalnym elementem wystroju i pasują do wnętrz skandynawskich, boho, nowoczesnych czy industrialnych.
  • Łatwa renowacja i metamorfoza – jeśli z czasem znudzi ci się sposób wykończenia drewnianych blatów kuchennych, możesz je łatwo odnowić. Wystarczy zeszlifować stare powłoki wykończeniowe, a następnie pokryć nowym preparatem.
Wady:
  • Regularna konserwacja – niestety, drewno to materiał, który wymaga szczególnego traktowania. Powierzchnia blatów wymaga regularnej konserwacji, czyli delikatnego zeszlifowania oraz ponownego zaolejowania. Dzięki temu drewno zyska lepszą odporność na działanie wilgoci.
  • Ograniczenia w użytkowaniu – jeśli chcesz, aby blaty przez długi czas prezentowały się świetnie, podczas gotowania trzeba uważać na rozlaną na blacie wodę czy stawianie ciepłych naczyń. W następstwie kontaktu z ciepłym garnkiem czy patelnią na blacie mogą powstać odbarwienia. Podobnie jest w przypadku regularnego kontaktu drewna z wodą, zwłaszcza w okolicy zlewozmywaka.

Kamienny blat kuchenny

Jeśli cenisz sobie wnętrzarską klasykę i eleganckie rozwiązania, blat kamienny może być strzałem w dziesiątkę. W tej roli najczęściej wykorzystuje się granit lub marmur.

Zalety:
  • Blaty kamienne są bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia, co przekłada się na to, że przez długi czas utrzymują świetny wygląd.
  • Na kamiennym blacie bez obaw można stawiać ciepłe naczynia, co daje im dużą przewagę np. nad drewnianymi odpowiednikami.
Wady:
  • Blat kuchenny granitowy czy marmurowy to duży wydatek. Metr bieżący blatu to koszt rzędu kilkuset złotych.
  • Jeśli postawisz na marmur lub granit, konieczne może się okazać dodatkowe wzmocnienie szafek kuchennych. Blaty kamienne są z reguły ciężkie.


Blat kuchenny laminowany

Jeszcze do niedawna blaty laminowane nie były synonimem dobrej jakości materiału wykończeniowego. Obecnie producenci oferują blaty laminowane, które nie tylko świetnie się prezentują, ale też charakteryzują się wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia.

Zalety:
  • Duże możliwości aranżacyjne – blat laminowany może imitować drewno, kamień czy lastriko, dlatego w korzystnej cenie możesz uzyskać wymarzony efekt dekoracyjny.
  • Nowoczesne blaty laminowane dobrze radzą sobie w kontakcie z wilgocią czy gorącymi naczyniami, dlatego zapewniają komfort codziennego użytkowania.
Wady:
  • Laminat jest podatny na powstawanie rys, dlatego podczas gotowania trzeba zachować ostrożność i unikać krojenia produktów spożywczych bezpośrednio na blacie.

Blat kuchenny z konglomeratu

To materiał, który zyskuje coraz większe uznanie w oczach inwestorów. Konglomerat powstaje z połączenia kamiennego kruszywa i żywic poliestrowych. W efekcie blat konglomeratowy do złudzenia przypomina swój naturalny odpowiednik, ale jest tańszy i co więcej, cechuje się wyższymi parametrami wytrzymałościowymi.

Zalety:
  • Szeroka gama wariantów wykończeniowych – mieszanka konglomeratowa może różnić się przez wzgląd na rodzaj i wielkość użytego kruszywa czy zastosowanych domieszek. W efekcie blat może być wybarwiony na najróżniejsze kolory i cechować się ciekawą strukturą.
  • Blat z konglomeratu może być wykonany bez spoin na całej powierzchni roboczej i łączyć się np. z parapetem kuchennym. To przekłada się na estetykę wykończenia oraz szczelność.
  • Po zaimpregnowaniu konglomerat jest odporny na działanie wilgoci, dlatego blat będzie prezentował się świetnie nawet w pobliżu zlewozmywaka.
Wady:
  • Na blacie z konglomeratu nie należy stawiać gorących naczyń. Trzeba także uważać na plamy z kwaśnych płynów, ponieważ mogą prowadzić do powstawania odbarwień.

Blat kuchenny betonowy

Jeśli chcesz urządzić nowoczesną kuchnię lub wpisującą się w industrialną estetykę, warto postawić na blat betonowy.

Zalety:
  • Beton architektoniczny daje duże możliwości wykończeniowe. Materiał może być wybarwiony na różne odcienie, a mieszanka może charakteryzować się zróżnicowaną strukturą i fakturą.
  • Materiał jest wytrzymały, podobnie jak jego konstrukcyjny odpowiednik. W efekcie blat betonowy będzie odporny na uszkodzenia i działanie wilgoci.
  • Podobnie jak w przypadku konglomeratu, blat betonowy może zostać wykonany na wymiar w systemie bezspoinowym. W efekcie uzyskasz równomierną i gładką powierzchnię roboczą w całej kuchni.
 Wady:
  • Blat betonowy jest ciężki, dlatego konieczne może okazać się wzmocnienie konstrukcji szafek, na których zostanie osadzony.
  • W codziennej pielęgnacji trzeba mieć na uwadze, że kwaśne ciecze powodują odbarwienia betonu, dlatego należy uważać na kontakt z substancjami tego typu.
Autorka: Kamila Zalińska-Woźny