Data publikacji:

Jak łączyć blaty kuchenne?

Blat kuchenny pełni zarówno funkcje estetyczne, wykańczające, jak i praktyczne. Powinien być wygodny, odporny na zniszczenia, odpowiednio dobrany i zamontowany. To on decyduje o tym, w jakim stopniu będziemy zadowoleni z użytkowania kuchni i stanowi o jej końcowym efekcie wizualnym. Zastanawiasz się, jak odpowiednio dobrać blat kuchenny i jak dobrze połączyć ze sobą blaty? Odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania znajdziesz w poniższym artykule.
jak laczyc blaty kuchenne

Dobór blatów

Pierwszą i najistotniejszą rzeczą, o której należy zdecydować, jest wybór materiału, z którego ma być wykonany blat. Będzie to częściowo determinowało dobór sposobu jego montażu, a także kwestie związane z jego pielęgnacją i użytkowaniem. Zasadniczo na blat w kuchni najczęściej wykorzystuje się:
  • płyty laminowane – które są najtańszą opcją. Mogą imitować dowolny materiał i są odporne na zarysowania, uszkodzenia czy wysokie temperatury. Poza tym łatwo utrzymać je w czystości. Jeśli jednak krawędzie blatu nie zostaną odpowiednio zabezpieczone, blat szybko ulegnie zniszczeniu. W sytuacji, w której dojdzie do uszkodzeń, nie ma możliwości renowacji. Blat z płyty laminowanej wymienia się na nowy;
  • drewno – jest oczywistym wyborem dla miłośników klasyki i klimatu domowego ciepła. Drewno jest łatwe w obróbce, trwałe i odporne na zniszczenia, ale wymaga regularnej konserwacji. Jeśli powierzchnia blatu ulegnie zniszczeniu, można poddać ją renowacji. Wśród wad można wymienić również palność i brak odporności na wysokie temperatury;
  • kamień naturalny – przeważnie granit lub marmur. Kamienie wymagają regularnej impregnacji i są ciężkie, ale prezentują się efektownie. Można wybierać spośród najróżniejszych ich odmian – z widocznymi żyłkowaniami, plamami lub gładkie, w szerokiej palecie kolorystycznej. Kamienie są odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia, jednak nie zawsze wykazują odporność na czynniki chemiczne;
  • kompozyt – bardzo wygodny materiał. Może być wybarwiony w niemal dowolny sposób. Jest lekki w porównaniu do kamienia, ciepły w dotyku, łatwy w czyszczeniu i utrzymaniu. Kompozyt nie jest jednak odporny na zarysowania. Jego wytrzymałość na temperatury jest taka, jak w przypadku drewna;
  • konglomerat – wytwarza się go ze zmielonego kamienia lub kwarcu. Często jest traktowany jako alternatywa dla blatów kamiennych. Można wybarwić go w praktycznie dowolny sposób, zatem łatwo dopasować go do każdej przestrzeni. Jest trwały i odporny na zarysowania. Nie jest jednak szczególnie wytrzymały w zakresie wysokich temperatur. Podobnie jak w przypadku kompozytu, można dobrać zlew z tego samego materiału, co umożliwi stworzenie jednolitej przestrzeni w kuchni.

Parametry i wygoda użytkowania

Wybierając odpowiedni blat ,należy określić kwotę, jaką chcielibyśmy na niego przeznaczyć. Warto przy tym pamiętać, że blat w kuchni powinien służyć niezawodnie przez lata, więc maksymalne oszczędzanie na nim może być nieopłacalne. Dobrze jest zwrócić uwagę również na to, czy wybrany materiał spełnia wszystkie wymagania dotyczące jego użytkowania. Niektórym bardziej zależy na efektownym wyglądzie, innym na łatwym czyszczeniu i konserwacji czy odporności na temperatury. Wśród najistotniejszych parametrów dla blatów kuchennych najczęściej wymienia się odporność na ścieranie, zarysowania, wgniecenia, uderzenia, temperatury i zaplamienia. Ciekawym dodatkiem może być również odporność na promienie UV lub powłoka antybakteryjna.

Docinanie blatów

Niezależnie od tego, czy decydujemy się na blat kamienny, z płyty, drewniany, czy z innego materiału, konieczne będzie odpowiednie docięcie go. Jeśli wybór padł na kamień czy szkło, powinni zrobić to specjaliści. Informacje o potrzebnych otworach i ich wymiarach powinni uzyskać już w momencie zamawiania blatu. Najwygodniej będzie przekazać fachowcom szczegółowy rysunek z projektem blatu i odległościami, np. zlewozmywaka od wszystkich krawędzi blatu, a także wymiarami poszczególnych otworów. Jeśli decydujemy się na wybór płyty laminowanej, otwory na zlew lub na płytę grzewczą można wyciąć samodzielnie. Robimy to, odrysowując na płycie dany kształt i wycinamy za pomocą wyrzynarki. Krawędzie wykańczamy szlifierką czy papierem ściernym. Krawędzie zabezpieczyć należy silikonem sanitarnym lub klejem poliuretanowym.

Montaż i łączenie blatów

Przed montażem blatu należy skontrolować, czy ściany styczne do niego są równe, a także czy szafki są poprawnie skręcone i czy stoją prosto. Przydatna będzie do tego poziomica. Blaty można łączyć ze sobą na kilka sposobów:
  • silikonem – to rozwiązanie wybieramy, kiedy blat styka się z płytkami. Łączenie dwóch blatów np. z płyty przy użyciu wyłącznie silikonu sanitarnego nie zawsze będzie dobrym wyjściem, ale może być jedynym rozwiązaniem, kiedy brzegi obu blatów nie przylegają do siebie ściśle. Warto łączyć silikon np. z listwą – pozwoli to na dodatkowe zabezpieczenie blatu przed wilgocią;
  • łącznikiem – np. GEPT, CLICK CATCH. W blatach łączonych w ten sposób robi się specjalne otwory pod spodem. Można wykonać je samodzielnie za pomocą specjalnych szablonów lub zlecić ich wykonanie profesjonalistom. Metoda sprawdza się przy większości sposobów łączenia blatów i może być wykorzystywana w przypadku różnych materiałów - drewna, płyty laminowanej, a nawet kamienia;
  • listwą – przy użyciu wkrętów do jednego z blatów mocujemy specjalną listwę, a następnie dosuwamy drugi blat. Obie części muszą mocno do siebie przylegać. Przykręcamy i gotowe! Jeśli blat jest zabezpieczony folią, ściągamy ją dopiero po przeprowadzonym montażu. Złe zamontowanie i brak zabezpieczenia blatu przed wilgocią może doprowadzić do jego szybkich uszkodzeń lub pęcznienia.
Patrycja Wojas
Patrycja Wojas

Medycyna, lotnictwo, motoryzacja – to moje największe pasje. W wolnych chwilach maluję obrazy i wypoczywam z najbliższymi osobami w różnych krajach. Kocham podróże!